Tunesische president Saied met overmacht herkozen, maar opkomst extreem laag

Kais Saied (66) is ook de komende vijf jaar president van Tunesië. Met overmacht – volgens de exitpolls 89,2 procent van de stemmen – heeft hij zondag de presidentsverkiezingen gewonnen. Allerminst verrassend: Saied had zijn tegenstanders de afgelopen maanden al buitenspel gezet.

Zo zette Saied kopstukken uit de belangrijkste oppositiepartijen de afgelopen maanden vast of sloot hij hen uit van deelname aan de verkiezingen. Kandidaat Ayachi Zammel, favoriet bij de oppositie, kreeg meer dan veertien jaar gevangenisstraf in drie verschillende processen. „Een oneerlijke schijnvertoning”, zei zijn advocaat.

Hoewel Saied populair is onder de bevolking, kwam volgens de exitpolls slechts 27,7 procent van de Tunesische stemgerechtigden opdagen bij de stembureaus. Bij de vorige verkiezingen was dat nog 45 procent.

De verkiezingen gingen vooral om de definitieve legitimering van Saieds machtsgreep op 25 juli 2021, waarmee hij het parlement ontbond en alle regeringsmacht naar zich toetrok. Zijn politieke opponenten, de vastgezette Zammel en Zouhair Maghzaoui, lieten weten weinig van de uitslag te geloven.

Saied sprak zondagavond zelf van „een voortzetting van de revolutie”. De president, onder wiens leiding de corruptie in het Noord-Afrikaanse land hoog is, zei ook „het land [te zullen] opbouwen en zuiveren van de corrupten, verraders en samenzweerders”.