N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Tunesische autoriteiten hebben donderdag de bekende Tunesische cartoonist Tawfiq Omrane aangehouden vanwege twee van zijn recente spotprenten. Zijn advocaat laat aan het Franse persbureau AFP weten dat zijn werk, waarin hij kritiek uit op de nieuwe premier Ahmed Hachani, „schadelijk” werd bevonden. De arrestatie past in het repressieve klimaat dat onder de Tunesische president Kais Saied verslechterde.
Na de arrestatie in zijn woonplaats Tunis werd Omrane onderworpen aan een drie uur lange ondervraging. De Tunesische autoriteiten vielen over twee tekeningen van Omranes hand, die de tekenaar begin augustus op zijn pagina ‘Omrane Cartoons’ publiceerde. Met dat werk wilde hij de keuze voor Hachani als regeringsleider op de korrel nemen. Na de ondervraging werd Omrane in voorlopige hechtenis genomen.
De 64-jarige Tawfiq Omrane trekt sinds de jaren tachtig de aandacht met zijn politieke tekeningen voor verschillende onafhankelijke Tunesische kranten. Veel van deze kritische media belandden in moeilijkheden na de staatsgreep van latere president Ben Ali in 1987. Na de Arabische revolutie in 2011 kon Omrane als cartoonist opnieuw op de voorgrond treden.
Zijn aanhouding creëerde donderdag grote ongerustheid onder mensenrechtenverdedigers in Tunesië die in de arrestatie een volgende aanval op de vrijheid van meningsuiting zien. „Nu is zelfs impliciete kritiek niet meer toegestaan”, schreef Aymen Zaghdoudi, media-expert van de Universiteit van Manouba, op X. „De repressieve toolkit krijgt stap voor stap meer vorm”.
Dissidente stemmen geïntimideerd
Ook Mehdi Jelassi, voorzitter van het Syndicat National des Journalistes Tunisiens (SNJT), riep op tot „de onmiddellijke vrijlating” van de tekenaar en spreekt van een „puur politieke” arrestatie. Eerder deze maand veroordeelde de landelijke journalistenvakbond „de herhaalde inmenging” van president Saied in de media. De belangenorganisatie omschreef de huidige context in het land als „gevaarlijk” en sprak van „mediacensuur, schending van het beginsel van pluralisme en diversiteit” en een cultuur van „ophitsing tegen journalisten”.
Het is niet voor het eerst dat de Tunesische regering van president Saied juridische middelen inzet om dissidente politieke stemmen en kritische media in het land te intimideren. Autoriteiten zetten sinds begin dit jaar al zeker twintig politieke figuren vast. Zo werd onder meer oppositieleider Rached Ghannouchi, een prominente criticus van de zittende politieke klasse, opgepakt vanwege „samenzwering tegen de staatsveiligheid”.
Saied werd in 2019 verkozen in een context van grote maatschappelijke woede tegen de politieke cultuur in het land en trok sindsdien steeds meer macht naar zich toe. Zo besloot hij in 2021 de zittende regering te ontslaan en het parlement te schorsen. Uiteindelijk ging Saied per decreet regeren en nam hij de controle over de rechterlijke macht.