Tunesië tornt aan migratiedeal door eerste financiële steun EU te weigeren

Migratiedeal Vorige maand beloofde de EU zo’n 127 miljoen euro aan financiële steun, maar volgens de Tunesische president Kais Saied is dat veel te weinig. Het bedrag zou in strijd zijn met de migratiedeal die in juli is gesloten.
Dit is de zoveelste kink in de kabel sinds Von der Leyen, Rutte en Meloni een migratiedeal ondertekenden met Tunesië.
Dit is de zoveelste kink in de kabel sinds Von der Leyen, Rutte en Meloni een migratiedeal ondertekenden met Tunesië. Foto Freek van den Bergh/ANP

Tunesië weigert de financiële hulp die de Europese Unie in september had aangekondigd. Dat heeft president Kais Saied bekendgemaakt, zo melden internationale persbureaus dinsdag. Volgens Saied is het bedrag te laag en daarmee in strijd het migratiepact tussen Tunesië en de Europese Unie dat drie maanden geleden was ondertekend.

Vorige maand kondigde de Europese Commissie 127 miljoen euro aan financiële steun aan Tunesië, om de onlangs gesloten migratiedeal kracht bij te zetten. Het zou de eerste keer zijn sinds het sluiten van de deal dat de Europese Unie geld zou overmaken aan het Noord-Afrikaanse land. Van het bedrag was 67 miljoen bedoeld voor het tegengaan van illegale migratie naar Europa.

Dat is een kleiner bedrag dan wat in juli, bij het sluiten van de migratiedeal, was afgesproken: toen werd bijna 1 miljard euro aan Europese leningen beloofd. In ruil daarvoor moet het land meer doen om te voorkomen dat migranten de Middellandse Zee oversteken. „Tunesië verwerpt wat de EU heeft aangekondigd, niet vanwege het kleine bedrag […], maar omdat het voorstel in strijd is met de overeenstemming dat in juli is ondertekend”, zei Saied maandag.

Lees ook: Uit gelekt bericht blijkt: Duitsland en andere EU-lidstaten hebben felle kritiek op Tunesië-deal

Voorwaarden

Het bedrag van een miljard euro werd echter onder voorwaarden beloofd: Tunesië moest in ruil voor dit bedrag akkoord gaan met eisen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over economische hervormingen. Die hervormingen bestaan onder meer uit bezuinigingen op voedsel- en energiesubsidies en het verlagen van de overheidslonen. Saied noemt de bemoeienis van het IMF „dictaten” en lijkt de steun van het IMF vooralsnog niet te accepteren – ondanks de diepe economische crisis waarin zijn land verkeert.

Dit is de zoveelste kink in de kabel sinds voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie, demissionair premier Mark Rutte en de Italiaanse premier Giorgia Meloni op 16 juli een migratiedeal ondertekenden met de regering van president Saied. Vorige week nog weigerde Tunesië een officiële delegatie van Europarlementariërs de toegang tot het land. De delegatie zou daar spreken met verschillende oppositiepartijen en ngo’s, over onder meer de verslechterde politieke, economische en sociale situatie in het land.

Lees ook: Tunesië-deal zit vol ‘juridische bochten’, zeggen experts