TU Eindhoven trekt door eerder bekritiseerd voorkeursbeleid meer vrouwelijke wetenschappers aan

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft de afgelopen vijf jaar meer vrouwelijke wetenschappers aan weten te trekken, blijkt dinsdag uit een eigen evaluatie. Sinds de TU/e in 2019 met het zogeheten Irène Curie Fellowship-programma begon, is de man-vrouwverhouding qua instroom ongeveer 50/50 geworden, terwijl dat voorheen 70/30 was. Inmiddels is bijna 30 procent van de vaste wetenschappelijke staf van de universiteit vrouw.

De universiteit gaat het ICF-programma voortzetten. Het belangrijkste kenmerk van het beleid is dat de eerste zes maanden alleen vrouwen kunnen reageren op wetenschappelijke vacatures. „Dankzij dit programma hebben we veel vrouwelijk toptalent aan kunnen trekken van over de hele wereld”, zegt voorzitter Robert-Jan Smits van het College van Bestuur in een persbericht over de evaluatie. „We hebben een flinke stap kunnen zetten qua vrouw-manverhouding en de cultuur rond diversiteit is merkbaar in verandering.” Het streven is nu om in de komende jaren in alle faculteiten het percentage van 30 procent te halen.

Gelijke kansen?

In 2020 oordeelde het College voor de Rechten van de Mens dat het voorkeursbeleid van de TU/e „te drastisch” is en in strijd met de gelijkebehandelingswetgeving. De universiteit paste het beleid vervolgens aan, waardoor de gebreken volgens het mensenrechteninstituut waren weggenomen. Het eerdere oordeel van het College voor de Rechten van de Mens was niet bindend. Wel volgen organisaties de oordelen normaal gesproken op.

Het doel van de TU/e is niet alleen het bevorderen van gelijke waardering en kansen voor vrouwen en mannen, maar ook het verhogen van de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. Een divers personeelsbestand leidt volgens wetenschappelijk onderzoek dat de TU/e aanhaalt tot betere strategieën, creatievere ideeën en snellere innovatie.


Lees ook

Mensenrechtencollege: TU Eindhoven gaat te ver met voorkeursbeleid vrouwen

De campus van de TU/e eerder dit jaar.