Trumps sanctiebesluit tegen Strafhof door Nederland en andere staten veroordeeld

Het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om sancties tegen het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag af te kondigen, is niet alleen door het Strafhof zelf maar ook door talrijke staten, waaronder Nederland, veroordeeld. Trumps critici stellen dat hij hiermee „straffeloosheid” bevordert.

Trump ondertekende donderdagavond een decreet waarin hij het ICC beschuldigde van „onrechtmatige en ongefundeerde acties die waren gericht op Amerika en onze nauwe bondgenoot Israël”. Hij neemt het Strafhof vooral de arrestatiebevelen kwalijk tegen de Israëlische premier Netanyahu en de voormalige minister van Defensie Yoav Gallant, op verdenking van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid tijdens de Gaza-oorlog.

Washington wil met het decreet kunnen optreden tegen Strafhoffunctionarissen die betrokken zijn bij onderzoeken die de nationale veiligheid van de VS en naaste bondgenoten bedreigen. Medewerkers en hun directe familie kan hiermee voortaan de toegang tot de Verenigde Staten worden ontzegd en ook kunnen hun tegoeden worden bevroren. Wie als bondgenoot geldt, is overigens niet gespecificeerd in het decreet.


Lees ook

Arrestatiebevel voor Netanyahu plaatst naast Israël ook Nederland in ongemakkelijke positie

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de toenmalige Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant wonen een ceremonie bij voor de 70e lichting militaire gevechtsofficieren, op een legerbasis nabij Mitzpe Ramon, Israël, op 31 oktober. Kort erna ontsloeg Netanyahu Gallant.

De VS noch Israël is partij bij het Strafhof. Maar omdat Palestina wel bij het Strafhof is aangesloten en de misdaden waarvan Netanyahu en Gallant worden beschuldigd op Palestijns grondgebied hebben plaatsgevonden, konden toch arrestatiebevelen tegen hen worden uitgevaardigd. Aanvankelijk was er ook een arrestatiebevel tegen een hoge Hamas-commandant, Mohammed Deif, maar deze is inmiddels door Israël gedood. Dat geldt ook voor twee andere Hamasleiders, Yahya Sinwar en Ismail Haniyeh. Beiden zouden worden aangeklaagd maar werden door Israël voordien gedood.

Pal achter zijn personeel

Het Internationaal Strafhof veroordeelde Trumps besluit vrijdag in een summiere reactie als een poging „zijn onafhankelijke en onpartijdige juridische werk te schaden”. Het verklaarde tevens pal achter zijn personeel te blijven staan. „We roepen de 125 staten die partij zijn bij ons hof, het maatschappelijk middenveld en alle naties van de wereld op om eensgezind voor rechtvaardigheid en fundamentele rechten van de mens te staan.”

Ook Nederland, gastheer van het Strafhof, keurde bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC) Trumps besluit af. Volgens hem is het ICC „essentieel in de strijd tegen straffeloosheid”. Hij wees ook op Nederlands verantwoordelijkheid „als gastland van belangrijke internationaalrechtelijke instituten”.

PVV-fractieleider Geert Wilders, een bewonderaar van Trump en Netanyahu, liet zich in schampere bewoordingen uit over het ICC. „Kan dat Internationale Strafhof niet naar België of zo worden verplaatst? Nooit begrepen wat we er aan hebben dat die club hier gezeteld is”, schreef hij op X.


Lees ook

‘Amerikaanse sancties tegen het Internationaal Strafhof zijn een pestwet in de geest van de maffia’

Pro-Palestijns protest bij Internationaal Strafhof in Den Haag.

Premier Dick Schoof daarentegen noemde Trumps besluit op zijn wekelijkse persconferentie „een verontrustend signaal”. Ook kondigde hij een gezamenlijke steunbetuiging van zeventig staten aan het ICC aan.

Vooral het arrestatiebevel tegen Netanyahu heeft wereldwijd veel stof doen opwaaien. Ook sommige lidstaten bij het ICC, waaronder Hongarije en Frankrijk, hebben openlijk twijfel gezaaid of ze Netanyahu wel zouden arresteren als hij zich op hun grondgebied zou begeven.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemde vorige maand voor een wetsvoorstel met nog verdergaande sancties tegen het Strafhof. Daarbij zouden ook banken die zaken deden met het Strafhof op strafmaatregelen kunnen rekenen. Het voorstel sneuvelde later echter in de Senaat.