
Zo extreem hadden ze het nog niet eerder gezien bij flatexDeGiro. Het handelsplatform, actief in zestien landen waaronder Nederland, draaide overuren. Sinds president Trump vorige week woensdagavond de Amerikaanse importheffingen bekendmaakte, stortten wereldwijd de kapitaalmarkten in. Afgelopen dinsdag veerden ze even op, woensdag ging het weer omlaag – en zo verder.
In de eerste vier handelsdagen na Trumps aankondiging deden klanten van flatexDeGiro ongeveer 2 miljoen transacties, ter waarde van meer dan 13 miljard euro. Normaal gesproken handelt flatexDeGiro dagelijks zo’n 250.000 tot 300.000 transacties af, met een gezamenlijke waarde van 1 miljard euro per dag. Maandag, de dag van de scherpste daling, ging voor 5 miljard euro van hand tot hand op het platform: een absoluut record.
Afgelopen anderhalve week was een test voor de zenuwen van veel particuliere beleggers. Blijf je zitten als de boel instort, koop je bij als de boel aantrekt? Bij DeGiro was het sentiment over het algemeen: kopen! In april stroomde het nieuwe geld dan ook binnen: in de eerste week al een miljard euro. En met het geld kwamen ook nieuwe klanten: 15.000 sinds het begin van de maand, ruim het dubbele van de normale aanwas. Over de individuele beleggingsresultaten van klanten doet het platform geen uitspraken. Maar het kan niet anders dan dat veel mensen pijn hebben geleden.
De gekte bij DeGiro staat in schril contrast met de relatieve rust bij professionele vermogensbeheerders. Hoewel? Woensdagavond 2 april, toen Trump zijn toespraak begon over de heffingen, zat ook een aantal beleggingsadviseurs van Van Lanschot Kempen aan de telefoon. Enkele tientallen klanten van de bank voor vermogende particulieren – welkom vanaf 500.000 euro – belden even met hun persoonlijk adviseur om te horen hoe die over de heffingen dacht.
Goed voorbereid
Mark Buitenhuis is directeur Private Banking regio’s bij Van Lanschot Kempen. Voor zijn bedrijf zijn weken als deze vooral een bevestiging van hoe goed de klantrelaties zijn, vertelt hij: „Iedereen die bij ons komt bankieren, krijgt een uitgebreid intake-gesprek waarin we alle aspecten van het beleggen bespreken. Wat is het doel, hoeveel risico ben je bereid te nemen en wat doe je als de markt hevig schommelt?”
Het kan niet anders dan dat veel particuliere beleggers pijn hebben geleden
In de aanloop naar ‘heffingendag’ had Van Lanschot Kempen veel klanten benaderd, om te toetsen of klant en bank „er nog hetzelfde in zitten”. En sinds Trumps aankondiging is veel gebeld, zowel door de bank als door de klant. Buitenhuis: „We merken dat onze klanten goed zijn voorbereid op dit soort gebeurtenissen. Iedereen weet dat dit erbij hoort. We zien zelfs dat klanten die nog wat extra liquiditeit hebben, dit soort koersdalingen gebruiken om hier en daar wat bij te kopen.”
Ook bij pensioenbank Brand New Day proberen ze de rust te bewaren. Maandag stuurde de bank een bericht aan al zijn klanten met de oproep kalm te blijven. „Als u belegt, weet u één ding zeker: gemiddeld eens in de tien jaar krijgt u een flinke beurscrisis voor uw kiezen, waarbij de koersen in korte tijd hard dalen”, schreef de bank. „Het verleden leert ons dat het dan loont om het hoofd koel te houden.”
De oproep heeft aardig gewerkt, zegt directeur Joost Tieland een dag later aan de telefoon. „We kregen natuurlijk wel wat meer telefoontjes dan normaal, maar verder was het rustig.” Op de 350.000 klanten van Brand New Day waren dat op één dag 250 tot 300 telefoontjes. Normaal zijn dat er rond de 200 per dag.
De meeste klanten van Brand New Day beleggen vooral voor hun pensioen, de lange termijn dus. Daarbij belegt het bedrijf alleen in indices, niet in individuele aandelen. Uitvoerders zijn de grote vermogensbeheerders Vanguard en Northern Trust. Indexbeleggen dempt al te grote schokken al automatisch. „Een gemiddelde portefeuille heeft een spreiding van 50 procent aandelen, 50 procent obligaties. Klanten kunnen kiezen voor een meer offensieve of meer defensieve strategie, afhankelijk van wat ze aankunnen.”
Lekker goedkoop
Klanten beleggen geen heel grote vermogens bij Brand New Day; gemiddeld gaat het om zo’n 20.000 euro. Tieland: „Veel mensen storten elke maand een vast bedrag in hun potje en dat zetten wij om in aandelen en obligaties. Dat houden ze in een stormachtige periode als deze week gewoon vol, ze letten er eigenlijk nauwelijks op. Misschien denken sommige mensen wel: de koers gaat omlaag, dan koop ik deze maand lekker goedkoop veel nieuwe aandelen.”
En toch, pensioenbeleggen mag dan voor de lange termijn zijn, als je vlak tegen je pensioen aan zit, is die termijn ineens een stuk korter. Bleven ook die klanten rustig deze week? Tieland: „Precies daarom bieden we klanten de optie dat het risicoprofiel automatisch afgebouwd wordt richting einddatum. Niet meer 50-50 in aandelen en obligaties, maar 10 procent aandelen en 90 procent obligaties.”
Stoïcijns blijven is dus het devies van de pensioenbank, en de klanten lijken die instelling te delen. „Ze snappen de filosofie”, aldus Tieland. Daarbij, na een paar heel slechte beursdagen volgen meestal ook een paar heel goede, weet Tieland.
