Zit presidentskandidaat Donald Trump financieel aan de grond en wil niemand behalve zijn trouwe politieke achterban hem nog helpen? Of heeft de zakenman geld zat, maar probeert hij die kiezersschare maximaal uit te melken met het argument dat „de Democraten met hun tengels van mijn vastgoed moeten afblijven”? Zeker is: Trumps financiën beheersen al een week het Amerikaanse nieuws. En hij geeft er zelf steeds gemengde signalen over af.
Deze maandag moet Trump een geldstraf van 454 miljoen dollar (420 miljoen euro) plus rentes betalen die hem in februari werd opgelegd voor fraude van zijn vastgoedbedrijf. Of hij moet anderen vinden om voor die boete garant te staan. Lukt dat niet, dan kan de openbaar aanklager in New York, die hem in een civiele zaak veroordeeld kreeg voor het opblazen van de waarde van zijn bedrijf, beslag leggen op zijn bezit. Letitia James zou haar oog in eerste instantie hebben laten vallen op een golfbaan ten noorden van de stad New York.
Tegelijkertijd zien Republikeinen een groot gat tussen wat zij te besteden hebben in de aanstaande presidentscampagne ten opzichte van tegenstander Joe Biden en zijn Democratische Partij.
‘Handen af van de Trump Tower’
Trump, die vier strafprocessen te wachten staat, werd vorige maand schuldig bevonden aan het vervalsen van bedrijfsdocumenten tegenover geldschieters. Hoewel hij banken hun leningen terugbetaalde, oordeelde een rechter in New York dat die honderden miljoenen meer hadden kunnen verdienen als Trump ze niet had bedrogen, vandaar de hoogte van de boete, inclusief rente. Het bedrag moet voorafgaand aan een hoger beroep in de zaak voldaan of geborgd worden. Trump mag bovendien drie jaar geen zaken doen in New York en daar ook geen geld lenen van lokale banken.
Afgelopen week stuurde Trump via zijn politieke kanalen bijna dagelijks bedelbrieven aan zijn fans. „Ik roep een miljoen pro-Trump patriotten op om bij te dragen aan het tegenhouden van de heksenjacht.” „Het corrupte Biden-regime moet de boodschap horen.” En „handen af van de Trump Tower”, waren berichten die hij sms’te, met het verzoek geld over te maken. Trumps campagnedonaties en geld voor zijn rechtszaken lopen door elkaar, maar hij mag er niet zomaar boetes mee betalen.
Zijn advocaten beweren dat het vastgoedbedrijf van Trump zo’n dertig bedrijven heeft aangeschreven in een poging de borg te regelen, maar dat geen daarvan wilde toezeggen. Dat zou erop duiden dat zij vrezen hun geld nooit terug te zien, mede vanwege de processen die nog volgen. Volgens aanklager James vertrouwen zij terecht de waarde niet van het vastgoed dat Trump als onderpand zou bieden.
Donald Trump, die zijn politieke succes te danken heeft aan zijn imago als geslaagd zakenman, zou zelf wel het kapitaal, maar niet de liquiditeit hebben om de boete te voldoen. Zijn geld zit vast in panden. Vrijdagavond plaatste hij echter een bericht op zijn sociale medium Truth Social dat hij bijna een half miljard in cash heeft en van plan was dat aan de presidentscampagne te besteden. Volgens Amerikaanse media gaf Trump in 2016 zo’n 66 miljoen uit aan zijn eigen campagne en in 2020 geen cent. Op dit moment spekken aan hem gelieerde campagnefondsen voor tientallen miljoenen zijn advocatenkosten. Trump gaf geen bewijs van zijn beweerde reserves.
Trump zou volgens het zakenblad Forbes 2,6 miljard waard zijn. Vrijdag werd bekend dat hij binnenkort nog drie miljard dollar rijker kan worden door de verkoop van Truth Social, al krijgt hij dat niet op tijd voor de boete cash in handen en lijkt de waarde van de site geflatteerd.
Schoondochter in partijtop
De borgkwestie lijkt vooral een vehikel voor Trump en de Republikeinse Partij om donaties op te halen. Wat dat betreft lopen zij ver achter op de Democraten. President Bidens herverkiezingsfonds zou 71 miljoen dollar in kas hebben, tegenover 33,5 miljoen bij Trump. Hoewel geld in een presidentscampagne niet doorslaggevend hoeft te zijn, zo bewees Trump in 2016, biedt het Biden de kans veel meer reclamespotjes uit te zenden en campagneteams op te bouwen in het handjevol staten waar de verkiezingen in november beslist worden.
Onder andere om meer greep te krijgen op de kas van de Republikeinse Partij verving Trump onlangs meteen nadat hij de nominatie tot presidentskandidaat binnenhaalde het bestuur van de partij en werden tientallen mensen ontslagen. De partij wordt nu geleid door Michael Whatley, eerder partijbons in North Carolina, en schoondochter Lara Trump. Meteen na hun aanstelling regelden zij dat Trumps juridische rekeningen prioriteit krijgen boven partij-uitgaven.
Ondanks de financiële beperkingen, juridische problemen en problematische geschiedenis staat Trump in de meeste peilingen voor op Biden.