Trump op historische ‘mugshot’ na arrestatie bij gevangenis in Georgia

Vervolging Trump De oud-president meldde zich bij de Fulton County Jail wegens aanklachten dat hij een crimineel complot zou hebben geleid om zijn verkiezingsnederlaag in 2020 in de staat Georgia ongedaan te maken.
Oud-president Donald Trump op een politiefoto, ofwel 'mugshot', na zijn arrestatie donderdag bij de Fulton County Jail in Atlanta, Georgia.
Oud-president Donald Trump op een politiefoto, ofwel ‘mugshot’, na zijn arrestatie donderdag bij de Fulton County Jail in Atlanta, Georgia. Foto Fulton County Sheriff’s Office / AFP

De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft zich donderdagnacht aangegeven bij een gevangenis in Atlanta, naar aanleiding van zijn strafrechtelijke vervolging wegens pogingen om zijn verkiezingsnederlaag in 2020 in de staat Georgia ongedaan te maken. Tijdens een korte procedure is er onder meer een politiefoto van hem gemaakt – een historische eerste ‘mugshot’ van een Amerikaanse president ooit.

De 77-jarige oud-president, die eerder deze maand werd aangeklaagd in Atlanta, meldde zich rond half acht in de avond (plaatselijke tijd) bij de Fulton County Jail in Atlanta, een gevangenis die berucht is om zijn slechte omstandigheden. Daar werden zijn vingerafdrukken afgenomen en kreeg hij een gevangenenummer: P01135809.

Trump moest voor de plaatselijke sheriff van Fulton County, dat Atlanta omvat, verschijnen wegens dertien aanklachten tegen hem, waaronder ‘racketeering‘: hij wordt met achttien medeverdachten vervolgd voor een verondersteld crimineel complot om de verkiezingsuitslag in Georgia alsnog in zijn voordeel te veranderen. Trump zegt onschuldig te zijn en verwerpt de zaak als politiek gemotiveerd.

Na zijn arrestatie is hij op vrije voeten gesteld tot zijn voorgeleiding, naar verwachting begin september. Zijn borgsom was vooraf vastgesteld op 200.000 dollar (ongeveer 185.000 euro).

Lees ook: Het huis van bewaring van Atlanta is berucht: wat gaat Trump daarvan meekrijgen?

Beruchte gevangenis

Hoewel Trump de afgelopen maanden drie maal eerder is aangeklaagd en zich bij autoriteiten moest melden, was de procedure in Atlanta uniek: voor het eerst moest Trump zich melden bij een plaatselijke gevangenis. In de afgelopen maanden moest hij verschijnen bij rechtbanken in New York, Miami en Washington. Toen maakten de autoriteiten een uitzondering voor de oud-president en werd er geen politiefoto van hem gemaakt.

Mocht hij worden veroordeeld, kan de oud-president en koploper bij de race om de Republikeinse kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van 2024 in een cel in de beruchte gevangenis belanden.

De oud-president vloog met zijn privéjet vanuit New Jersey naar Atlanta voor de procedure. Hij reed in een stoet zwarte auto’s met politiebegeleiding naar de Fulton County Jail en bracht daar ongeveer een half uur door – een kortere periode dan de gemiddelde verdachte. Tientallen aanhangers van de oud-president hadden zich bij de gevangenis verzameld.

Trump, die zich uiterlijk vrijdagmiddag moest melden, had op zijn sociale medium Truth Social vooraf de tijd van zijn arrestatie aangekondigd. Het tijdstip in de avond zou onder meer te maken hebben gehad met het mijden van spitsuurverkeer in Atlanta. Maar ook stond de oud-president om prime time in de nationale schijnwerpers – de avond nadat partijgenoten voor het voetlicht traden bij het eerste debat van andere Republikeinse gegadigden voor de presidentskandidatuur. Trump deed niet mee aan dat debat.

Dit bericht wordt aangevuld.

Lees ook: Een aanklacht tegen Trump: het lijkt al bijna routine, maar deze vierde is riskanter dan de drie vorige