N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
De Amerikaanse oud-president Donald Trump is maandag in de staat Georgia aangeklaagd wegens zijn pogingen om de verkiezingsuitslag van 2020 in de zuidelijke staat ongedaan te maken. Samen met achttien anderen wordt hij er onder meer van beschuldigd te hebben gehandeld als een criminele organisatie.
Het is de vierde keer in nog geen vijf maanden dat Trump, de koploper bij de race om de Republikeinse nominatie, in staat van beschuldiging is gesteld wegens veronderstelde misdrijven – en de tweede keer keer met betrekking tot de verkiezingen van 2020. Met de aanklachten intensiveren zijn juridische problemen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2024.
De juridische aanklacht volgt op een uitvoerig onderzoek van 2,5 jaar onder leiding van Fani Willis, aanklager van Fulton County, dat de stad Atlanta omvat. In totaal zijn 41 aanklachten ingediend tegen Trump en zijn medestanders, waaronder racketeering – een aanklacht die doorgaans wordt gebruikt om georganiseerde misdaad aan te pakken.
Trump en zijn medestanders worden ervan beschuldigd te hebben samengespannen om de uitslag in Georgia, waar Trump onverwachts verloor van zijn tegenstander Joe Biden, nog in zijn voordeel te veranderen – onder meer door Republikeinse bestuurders van de staat onder druk te zetten, plannen te maken voor de frauduleuze afvaardiging van kiesmannen voor Trump namens Georgia, en pogingen om te sjoemelen met stemmachines.
Berucht telefoongesprek
Zo vroeg Trump de hoogste verkiezingsambtenaar van Georgia, de Republikeinse secretary of state Brad Raffensperger, in een berucht telefoongesprek op 2 januari 2021 om „11.780 stemmen te vinden” – één stem meer dan de marge waarmee Biden de staat won – om zo de uitslag te veranderen. De openbaarmaking van een opname van dat gesprek was de directe aanleiding voor het onderzoek van Willis.
Lees ook dit portret van Fani Willis: Zij kan Trump naar de gevangenis sturen
Trump heeft gezegd onschuldig te zijn. Evenals de andere aanklachten verwerpt hij de beschuldigingen als een poging van zijn politieke tegenstanders om zijn campagne voor herverkiezing te dwarsbomen.
Onder de achttien andere personen die zijn aangeklaagd zijn Rudy Giuliani, oud-burgemeester van New York die in de nasleep van de verkiezingen optrad als persoonlijke advocaat van Trump, Mark Meadows, stafchef van het Witte Huis in de slotfase van Trumps presidentschap, en Trumps advocaat John Eastman.
Opvallend is vooral de aanklacht wegens racketeering. Die heeft betrekking op een patroon van crimineel gedrag, onder een wet van Georgia die is bedoeld om georganiseerde misdaad aan te pakken. Deze zogeheten ‘Rico’-wet is van oorsprong gericht tegen maffia en drugsbazen. Om te voorkomen dat hun handlangers worden veroordeeld voor misdrijven terwijl de bazen ermee wegkomen, zijn alle personen die „direct of indirect” meedoen strafbaar. Voorwaarde is dat de hele groep in verband kan worden gebracht met minstens twee misdrijven uit een lange lijst vergrijpen als fraude en omkoping.
Deze aanklacht is riskant voor Trump, want er staat een zware straf op als hij schuldig wordt bevonden: een minimum van vijf jaar celstraf, tot maximaal twintig jaar cel. Op geen van de andere veronderstelde misdrijven waarvan Trump is beschuldigd staat een verplichte minimumstraf.