Troye Sivan laat de Ziggo Dome zweten met een sexy, uitgesproken queer popshow

Troye Sivan is een van de weinige mannen die zich anno 2024 durft te wagen aan Pop met een hoofdletter P. En daarmee bedoelen we: catchy refreinen, dansbare beats, grootse producties en videoclips met uitputtende choreografie. De 29-jarige Australiër maakt al tien jaar muziek, en scoorde in 2023 zijn eerste echt grote hit met het stomende house-popliedje ‘Rush’. Hij lijkt zelf ook nogal verbaasd over wat dat aan de andere kant van de wereld teweeg heeft gebracht: „Tijdens de soundcheck dacht ik: er is een fout gemaakt. Deze zaal is te groot”, zegt hij tijdens zijn show in de Ziggo Dome in Amsterdam, waar zo’n 17.000 mensen inpassen. „Ik weet niet wat ik hier in Nederland heb gedaan, maar jullie hebben deze little bitch uitverkocht!”

De bloedhete zaal is gevuld met veel queer stellen en vriendengroepen: dertigers die Sivan al kennen sinds zijn begin als YouTuber, maar ook zestienjarigen die hem leerden kennen toen ‘Rush’ viral ging op TikTok. Ze zijn uitgedost in sexy-sportieve outfits: mesh tops, sportbroekjes, hier en daar een lakleren broek. „Dit voelt toch een beetje als het openingsfeest van Pride”, zegt een jonge man tegen een vriendin.

Troye Sivan in de Ziggo Dome

Foto’s: Andreas Terlaak

Sivan, een engelachtige verschijning met grote blauwe ogen en blonde krullen, verandert zodra hij begint te zingen van een aimabele, ietwat verlegen jongen in een regelrechte popster, geflankeerd door zes dansers. Bij het openingsnummer zit hij op z’n knieën, zingend in een microfoon die door een danser suggestief op kruishoogte wordt vastgehouden. Samen met een andere danser eindigt hij de show in een innige zoen. Tussendoor zien we veel zwoel rood en blauw podiumlicht, dansers die zich draperen over bouwsteigers, en zweterige, intense choreografie, het ene moment hoekig en stoer, het andere vloeiend en sensueel. De liedjes van zijn nieuwste album Something To Give Each Other (2023) nodigen uit om te feesten, met housebeats, euforische pianoakkoorden en verwijzingen naar hete nachten op de dansvloer en in de slaapkamer. En feesten, dat doet de volle Ziggo Dome dan ook gretig.

Maar het gaat Sivan niet alleen om één-op-één-connecties: het album is een ode aan de verbondenheid die hij voelt met zijn queer gemeenschap. Deze show en dat album zijn geïnspireerd op het gevoel van vrijheid dat Sivan ervaarde na een verbroken relatie en het einde van de coronapandemie. „Ik begon weer verliefd te worden op de wereld,” vertelt hij, „ik wilde weer met mensen zijn, dansen, seks hebben.” En hij wil dat niet alleen voor zichzelf, maar ook voor zijn publiek. „Wij staan hier wel allemaal choreografie te doen en zo, maar deze show draait om jullie. Ik wil dat jullie elkaar ontmoeten en samen dansen. Deze ruimte is van jullie.”