Trimbos-instituut waarschuwt: vapen slecht voor hersenen en veel jonge gebruikers roken óók sigaretten

Rookverslaving Meer dan tien procent van de jongeren in Nederland gebruikt maandelijks een vape. En het overgrote deel daarvan rookt daar ook nog eens bij, stelt het Trimbos-instituut in een groot onderzoek naar tabaksproducten.
Twee derde van de jongeren die maandelijks een vape gebruikt, rookt ook tabak.
Twee derde van de jongeren die maandelijks een vape gebruikt, rookt ook tabak. Foto AleksandrYu/Getty Images

Een op de vijf jongeren gebruikt wel eens een e-sigaret, ook wel een vape genoemd. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek naar tabaks- en nicotineproducten van het Trimbos-instituut. Meer dan tien procent van de jongeren gebruikt zelfs maandelijks een e-sigaret. Een collectief van artsen maakt zich zorgen over nicotineverslaving in allerlei vormen bij jongeren.

In maart ondervroegen onderzoekers van het Trimbos-Instituut, met behulp van onderzoeksbureau I&O Research en in opdracht van het inmiddels demissionaire kabinet, meer dan 4.700 jongeren tussen de 12 en 25 jaar over hun rookgedrag. Voor het eerst stelden de onderzoekers vragen over het gebruik van e-sigaretten. Want, zo zeggen artsen, het vape-gebruik is zorgelijk. „In de huidige vapes zit bijvoorbeeld vaak nicotinezout. Dat is een vorm van nicotine die niet scherp is in de keel en razendsnel in de hersenen aankomt”, aldus arts-epidemioloog Esther Croes in het Trimbos-onderzoek.

Croes waarschuwt voor nicotineverslaving bij jongeren. Nicotine verstoort de aanleg van verbindingen in de hersenen, stelt het onderzoek, en kan later voor onder meer concentratieproblemen zorgen. Daarnaast zegt de arts: „Een groot deel van de jongeren die vapen, rookt ook tabakssigaretten”.

Lees ook: Kabinet geeft tabaksindustrie langer de tijd om smaakjes te weren uit (e-)sigaretten

‘Experimenteren met vape is onzin’

E-sigaretten werden tot voor kort gezien als een mild alternatief, om te stoppen met roken. Veel jongeren gebruiken de vape nu echter structureel, blijkt uit het onderzoek. En meer dan twee derde van de jongeren (69 procent) die maandelijks een vape gebruikt, rookt óók maandelijks sigaretten. „Het idee dat jongeren maar beter kunnen experimenteren met een e-sigaret dan met een tabakssigaret is dus lariekoek”, aldus Croes. In een campagnefilmpje waarschuwen artsen dat de risico’s van vapen geen onbesproken onderwerp moet blijven.

Het aantal jongeren dat tabakssigaretten rookt ligt nog altijd iets hoger dan het aantal vapers. Meer dan 27 procent van de jongeren heeft in het afgelopen jaar gerookt, zo’n 18 procent doet dat maandelijks en 8 procent wekelijks. Zelfs in de leeftijdsgroep 12 tot 14 rookt 5,5 procent maandelijks.