Trimbos-instituut stuurt Red Alert uit voor xtc-pil in vorm audi-logo met ‘gevaarlijk hoge dosis MDMA’

Het Trimbos-instituut heeft vrijdag een zogeheten Red Alert verstuurd vanwege de omloop van xtc-pillen in Nederland met een gevaarlijk hoge dosis MDMA. De afgelopen weken hebben medewerkers van testcentra meerdere pillen ontdekt met veel te veel MDMA, dat normaal moet zorgen voor een verhoogd geluksgevoel maar waaraan je bij een te hoge dosering kunt overlijden. Op twee plekken in Nederland hebben personen de „langwerpige beige-gouden pil met een Audi-logo” laten testen.

Kopers hebben drie van de ‘Audi-pillen’ de afgelopen weken laten testen. De tests vonden plaats in testcentra in Noord-Brabant en een in de provincie Utrecht – waar precies is onduidelijk. Uit het onderzoek naar de pillen bleek dat er meer dan driehonderd milligram van de werkzame stof MDMA in de pillen zat. Volgens het Trimbos-instituut bevat een gemiddelde xtc-pil zo’n 136 miligram MDMA. „En dat is al aan de hoge kant”, aldus het instituut.

Het Trimbos-instituut zegt niet precies te weten hoeveel van de pillen in omloop zijn en waar dealers die hebben verhandeld. Vaak verstuurt het instituut de waarschuwing niet, maar normaliter verdwijnt een gevaarlijke pil na een Red Alert naar eigen zeggen binnen een maand van ‘de markt’.

Voor zover bekend zijn er nog geen mensen ziek geworden van de pillen, maar gebruik ervan kan leiden tot oververhitting van het lichaam. „Zeker op een festival heb je oververhitting en uitdroging niet meteen door. Bij oververhitting moet je zo snel mogelijk koelen, anders vallen organen als je nieren en je lever uit. Als je te laat bent, kun je dat proces niet meer omdraaien en ga je dood”, zegt coördinator Laura Smit-Rigter van Trimbos.



Leeslijst