Topman rederij Hapag-Lloyd: ‘Covid-19, de Rode Zee-blokkade, Oekraïne – we hebben geleerd dat je snel moet reageren’

Rolf Habben Jansen vierde vrijdag een feestje in onzekere tijden. De Nederlander die al elf jaar leiding geeft aan de grote Duitse rederij Hapag-Lloyd doopte vorige week in de Rotterdamse haven een nieuw containerschip. Met een heel klein chique hamertje hakte de doopvrouw van het schip, de echtgenote van een gepensioneerde Hapag-Lloydbestuurder, een lijn door en sloeg de champagne kapot tegen de immense boeg.

De nieuwe Rotterdam Express heeft plek voor bijna 24.000 containers. Daarmee behoort het tot de grootste containerschepen van de wereld. Dat is tegelijkertijd een zegen en een vloek nu de wereldhandel zo jojoot als de afgelopen maanden.

Het handelsbeleid van Donald Trump heeft gezorgd voor een immense verstoring van de wereldhandel. Als de goederenstromen stilvallen, zoals tussen China en de VS, dan heb je weinig aan een duur schip als de Rotterdam Express (kosten: 240 tot 250 miljoen dollar). Maar trekt de handel weer aan, dan raken zelfs de grootste boten volgeboekt.

Je zag die schommelingen ook aan de kwartaalcijfers die Hapag-Lloyd, de vijfde containerrederij van de wereld, begin mei presenteerde. „Een goede start van het jaar”, meldde Habben Jansen. De kwartaalomzet steeg 15 procent tot 5,3 miljard dollar; de winst groeide 45 procent tot 469 miljoen dollar (Hapag-Lloyd heeft 17.000 medewerkers en 308 schepen). Maar, zei Habben Jansen ook: „De vooruitzichten zijn zeer onzeker.”

Dat komt niet alleen door alle importheffingen – vrijdagmiddag tijdens de doop van de Rotterdam Express meldde Trump dat hij heffingen van 50 procent overweegt op goederen uit de EU. Maandag werd bekend dat deze maatregel wordt uitgesteld tot 9 juli. Ook de onrust in de Rode Zee en de verstoppingen in diverse zeehavens (door arbeidsonrust, overbelaste terminals, verstoringen in het achterlandvervoer) geven onzekerheid.

„Enerzijds hebben we last van de verstoringen die al langer spelen, zoals het Suezkanaal dat dicht is”, zegt Rolf Habben Jansen aan de kade vlak naast de Rotterdam Express. Zijn zojuist gedoopte schip rijst als een torenflat uit boven de Hapag-Lloyd-partytent. „Die zorgen dat we meer schepen nodig hebben om dezelfde dienstverlening te bieden.”

Habben Jansen: „Anderzijds zie je nu door alle onzekerheid rondom importheffingen – nu eens omhoog, dan weer omlaag – dat goederenstromen erg fluctueren. Toen Trump aankondigde dat voor China een tarief zou gelden van 145 procent stortte de vraag naar containervervoer in. Bij ons gemiddeld 20 procent, op sommige lijnen zelfs 30 procent. Dat werd deels opgevangen vanuit Zuidoost-Azië, maar niet volledig.”

Onlangs sloten de VS en China een tijdelijk akkoord. „We kregen direct dubbel zoveel boekingen als gewoonlijk. Ik denk niet dat die stijging aanhoudt. In principe is het gewoon inhaalvraag. Maar dat moeten we afwachten. Het hangt sterk af van wat China en de VS in de komende dertig tot zestig dagen afspreken.”

Hoe raken deze schommelingen u in de dagelijkse praktijk?

„We moeten de schepen die we inzetten op de verschillende lijnen aanpassen. Toen de vraag instortte, hebben we geprobeerd kleinere schepen in te zetten om kosten te besparen. Onder meer van China naar de westkust van de VS.”

Waren die kleinere schepen dan zomaar beschikbaar?

„Wij zijn bezig met het invoeren van onze samenwerking met Maersk. Daardoor stroomden de afgelopen weken relatief veel schepen ons gezamenlijke netwerk in. Dat gaf meer mogelijkheden om vrij snel te schuiven met schepen.”

Sinds 1 januari 2025 werkt u samen met uw Deense concurrent Maersk, onder de naam Gemini. Eigenlijk kwam het nu dus goed uit dat u dat nog aan het opstarten was?

„Ja, maar hierom hebben we ons netwerk ook zo opgezet. Zodat we capaciteit kunnen aanpassen. Op een moment als dit zie je dat dat werkt.

„Nu de vraag weer aantrekt, draaien we de inzet van kleinere schepen terug. We gaan weer met grotere schepen varen tussen China en de VS. De afgelopen tien dagen kregen we veel meer boekingen dan we kunnen verwerken.

„We moeten nu heel veel boekingen weigeren. Een klant die normaal honderd containers in de week doet, wil er nu tweehonderd of driehonderd. Die extra plek is er natuurlijk niet. Kijk naar het schip dat we vandaag hebben gedoopt. Dat is groot, maar niet van elastiek.”

Rolf Habben Jansen bij de doop van de Rotterdam Express. „We hopen dat er over vier, vijf maanden misschien wat meer stabiliteit is.”

Foto Merlin Daleman

Terwijl u uw gasten rondleidde over de Rotterdam Express meldde Trump dat de 50 procents-heffingen voor de EU. Wat zou dat voor u betekenen?

„Dat heeft natuurlijk invloed op de goederenstromen van Europa naar Amerika. Dat verkeer zal veel minder worden. De vraag is hoeveel, maar dat het zal krimpen is duidelijk.”

„Het lastigste voor iedereen is dat de handel heel moeilijk voorspelbaar is. We hopen dat er over vier, vijf maanden misschien wat meer stabiliteit is.

„Daar wacht iedereen op. Nu zitten we in de wachtkamer. Zoveel onzekerheid maakt consumenten voorzichtig met het bestellen van dingen en ondernemers met investeren.”

Naast de importheffingen heeft de internationale scheepvaart nog een probleem: de VS willen vanaf oktober hoge heffingen opleggen aan schepen die Amerikaanse havens aandoen. Vooral aan Chinese schepen. In hoeverre raken die havenheffingen Hapag-Lloyd?

„De regeling die er nu ligt, zal voor ons vermoedelijk niet tot substantieel extra kosten leiden. Ik verwacht dat de meeste rederijen – uitgezonderd de Chinese – de kosten goed onder controle kunnen houden.

„Het oorspronkelijke voorstel ging ver. Met heel hoge heffingen. Maar de uiteindelijke versie – die ook nog niet definitief is want er loopt nog een inspraakronde – is ook veel en veel milder. Dat zie je wel vaker met Amerikaans beleid.”

Zijn dit stressvolle tijden voor Hapag-Lloyd?

„Nou, het houdt ons natuurlijk wel bezig. Maar het is ook gewoon ons werk. We hebben de afgelopen jaren – met Covid-19, de Rode Zee-blokkade, Oekraïne en allerlei andere crises – wel geleerd dat je in staat moet zijn snel te reageren.”

U zei laatst dat het grootste probleem in de containervaart niet de handelsoorlog is, maar de verstoppingen in de havens. Door personeelsproblemen, verstoringen in het achterland, capaciteit van containerterminals. Is dat nog steeds zo?

„Ja, de handelsoorlog is een probleem op de lange termijn. Het conflict remt de groei van de wereldhandel. Dat is niet goed voor de welvaart wereldwijd, maar natuurlijk ook niet voor een bedrijf als het onze dat afhankelijk is van de goederenstromen rond de wereld.

„Op korte termijn is de congestie in havens een groter probleem. Dat hebben we niet in eigen handen. De verstoppingen leiden tot vertraging. Dat is een hele grote uitdaging. Eigenlijk hebben wij daardoor te veel schepen nodig om dezelfde hoeveelheid goederen te transporteren.”

Het enorme schip dat u vandaag doopte zou je een zegen en een vloek kunnen noemen. Het draagt bijvoorbeeld ook bij aan de congestie in een haven als een gigant als deze al z’n containers op de kade dropt.

„De verstoringen worden voor een groot gedeelte veroorzaakt doordat de schepen niet op tijd zijn en de planning te onbetrouwbaar is. Daarom zijn wij met Maersk de samenwerking gestart. Wij hebben gezegd dat wij in 90 procent van de gevallen op tijd willen zijn. En dat leveren wij nu. En daar kunnen de terminals op plannen. Zeker zo’n fantastisch efficiënte terminal als hier in Rotterdam.”

In Rotterdam gaat wel iets belangrijks veranderen. De Amerikaanse investeerder BlackRock en de Zwitserse-Italiaanse containerrederij MSC willen de havenactiviteiten van het Hongkongse concern CK Hutchison overnemen. Trump zal blij zijn, want zo komen faciliteiten rond het Panamakanaal in Amerikaanse handen. In Rotterdam bezit Hutchison de twee belangrijke containerterminals van ECT.

De transactie die nu wordt besproken tussen MSC en Hutchison zorgt voor een vrij grote concentratie

Als de overname doorgaat, krijgt uw grote concurrent, marktleider MSC, een zeer invloedrijke positie in Rotterdam. Is dat een zorg?

„Het is belangrijk dat alle rederijen hier – en in andere havens – voldoende toegang hebben tot de terminals. De transactie die nu wordt besproken tussen MSC en Hutchison zorgt voor een vrij grote concentratie in allerlei havens in de wereld.

Is dat wenselijk?

„Ik denk dat men daar naar moet kijken.”

Wie? Nederland, Europa?

„De Nederlandse overheid en de Europese Commissie moeten bepalen welke maatregelen hier moeten worden genomen. Maar er is ook een positieve kant: sommige terminals in het portfolio van Hutchison kunnen een heel stuk beter performen dan ze nu doen. Dus als een overname de efficiëntie verbetert, is dat positief.”

Het schip dat vandaag is gedoopt kan ook varen op vloeibaar gas (lng), een iets schonere brandstof dan maritieme diesel. Maar gebeurt dat ook? Is lng meer dan ‘groene’ marketing?

„Nou, normaal gesproken vaart dit schip 80 tot 85 procent van de tijd op een duurzamer brandstof dan diesel. Dat kan lng zijn, maar we hebben ook net biomethaan getankt, 3.000 ton. Biomethaan zorgt dat de uitstoot met pakweg 90 procent afneemt. En het kan ook varen op e-methaan.”

Maar zulke schone synthetische alternatieven zijn nog helemaal niet beschikbaar.

„Nu niet, inderdaad, maar dat zou natuurlijk op termijn best kunnen.”

Het probleem is dat er te weinig duurzamere brandstoffen zijn

Kunnen rederijen meer doen om te zorgen dat er wereldwijd voldoende alternatieve brandstoffen te bunkeren zijn?

„Wat wij moeten doen is zorgen dat we voldoende schepen hebben die op die synthetische brandstoffen kunnen varen. En die zijn er wel. Het probleem is dat er te weinig duurzamere brandstoffen zijn. En als je ze wilt kopen, dan is het prijsverschil tussen de traditionele brandstoffen en alternatieven gewoon te groot.

„Wij en ook anderen hebben afname-overeenkomsten afgesloten voor, in ons geval, methanol, biomethaan en andere biobrandstoffen. De wil om te investeren is er wel. Alleen moet het prijsverschil omlaag, anders is het op termijn economisch niet vol te houden.”

U bent inmiddels elf jaar topman van Hapag-Lloyd. Heeft u het nog steeds naar uw zin?

„Jazeker. Er is in die elf jaar heel veel gebeurd, zowel bij Hapag als in de wereld. Dat houdt het interessant en spannend. Nu is het de omschakeling naar Gemini met Maersk. Dat is heel vernieuwend en maakt het hartstikke leuk.”

Is het ingewikkeld om intensief op te trekken met een concurrent?

„Nou, we werken natuurlijk al veel langer samen met derden. Anders krijg je de kostprijs niet ver genoeg naar beneden. Zo’n groot schip als hier nu ligt… het is ontzettend moeilijk om dat in je eentje te vullen.

„Wij hebben wel een heel ander commerciële strategie dan Maersk. Zij richten zich veel meer op wat we noemen ‘end to end’-vervoer. De hele logistieke keten, van fabriek tot consument. Wij doen ook wel iets in ‘deur-tot-deur’, maar minder dan Maersk. Wij hebben juist gezegd: wij blijven gewoon een containerrederij.”

Foto Merlin Daleman