Toenemend aantal Europeanen met geslachtsziekte, zorgen bij Europese gezondheidsdienst

Het aantal mensen in Europa met een geslachtsziekte neemt in rap tempo toe. De Europese gezondheidsdienst ECDC registreerde in 2022 48 procent meer gevallen van gonorroe dan in het jaar ervoor. Ook syfilis (34 procent) en chlamydia (16 procent) kwamen vaker voor. De dienst spreekt van een „zorgwekkende toename” en roept mensen op voorbehoedsmiddelen te gebruiken en geregeld een soa-test af te laten nemen.


Lees ook
Huisarts: ’Gebruik condooms is bij jongeren uit de mode, vooral uit gemakzucht’

In de 27 EU-lidstaten, aangevuld met Noorwegen, IJsland en Liechtenstein, werden in 2022 meer dan 70.000 gonorroe-besmettingen vastgesteld. Dat waren er in 2018 nog ongeveer 39.000. Het aantal chlamydia-gevallen steeg in die periode van bijna 165.000 naar ruim 216.000, terwijl het aantal syfilis-infecties toenam van 26.000 naar meer dan 35.000.

In augustus vorig jaar bleek al dat het aantal geregistreerde seksuele overdraagbare aandoeningen in Nederland was toegenomen. Vooral bij jongeren kwam in 2022 vaker gonorroe voor. Huisartsen waarschuwden voor de mogelijke gevolgen van een besmetting: zo kan de aandoening infecties veroorzaken in de baarmoeder of eierstokken van een vrouw, en kunnen ze moeilijker zwanger raken. Bij mannen kan een besmetting onder meer leiden tot ontstekingen aan de urinebuis.

Sinds 2019 is een toename te zien in het aantal positieve tests onder vrouwen en heteroseksuele mannen van alle leeftijden, aldus Soa Aids Nederland.