N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Arabische wereld Pogingen om de verstandhouding tussen Israël en de Arabische wereld te normaliseren staan onder druk na een rel rond geheim contact van Israël met Libië. Bij gebrek aan vooruitgang blijven de Palestijnen ondertussen overgeleverd aan toenemende repressie van het Israëlische leger.
Een Palestijnse vrachtwagenchauffeur die op de Westelijke Jordaanoever donderdagochtend inreed op een groepje Israëlische militairen en een van hen doodde en zes verwondde, waarna hij zelf werd doodgeschoten. Vier Israëlische militairen die de veiligheid van joodse pelgrims moesten verzorgen die enkele uren eerder gewond raakten in de buurt van de stad Nablus, toen zich langs de weg een explosie voordeed. Een Palestijnse jongen van veertien die woensdag een voorbijganger bij een tramhalte in Jeruzalem met een mes aanviel en vervolgens zelf werd gedood. Het is de treurige oogst van amper een etmaal.
Na maanden van escalerend geweld kijken Israëliërs en Palestijnen niet meer op van gewelddadige incidenten. De schattingen over de aantallen slachtoffers lopen uiteen, maar volgens een telling van het Franse persbureau AFP zijn er sinds begin dit jaar 224 Palestijnen en 32 Israëliërs om het leven gekomen. Daarnaast werden een Oekraïense en een Italiaan gedood en vielen er honderden gewonden.
De kans dat er over en weer veel verbetert in internationaal verband lijkt intussen klein. Juist deze week liepen pogingen om de verstandhouding tussen Israël en de Arabische wereld te normaliseren – en daarmee ook de Palestijnen meer toekomstperspectieven te bieden – aanzienlijke averij op.
In het geheim voorbereid
Zondag maakte de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen trots bekend dat hij vorige week een „historische” ontmoeting had gehad met zijn Libische collega Najla al-Mangoush in Rome. Dat in het geheim voorbereide treffen, dat tot stand kwam na Amerikaanse en Italiaanse bemoeienis, had het begin kunnen zijn van een normalisering van betrekkingen tussen beide landen, na een decennia durende anti-Israëlische en pro-Palestijnse opstelling van Libië.
De Libiërs schrokken hevig toen Cohen dit pardoes – zonder nader overleg met hen – openbaar maakte. Het aanknopen van betrekkingen met Israël ligt hoogst gevoelig in Libië. Volgens een wet uit 1957 is dit zelfs uitdrukkelijk verboden. Er staat bovendien een straf van negen jaar op contacten met Israël. Nog maar ruim een jaar geleden bleek uit opinie-onderzoek dat slechts zeven procent van de Libische bevolking voor normalisering van de betrekkingen met Israël is.
Uit opinie-onderzoek is gebleken dat slechts zeven procent van de Libische bevolking voor normalisering van de betrekkingen met Israël is
Het kwam prompt tot demonstraties in Tripoli en andere steden. Premier Abdulhamid Dbeibah ontkende ook maar iets te hebben geweten van het overleg in Rome, al was hij daarvan volgens diverse bronnen tot in detail op de hoogte. Minister Mangoush kreeg ontslag en achtte het verstandiger om naar Turkije te vluchten.
Ook de Amerikanen waren achter de schermen woedend op Cohen. Hun hoop om na de normalisering van de betrekkingen van Israël met de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Marokko en Soedan nu ook Libië zover te krijgen is door Cohens blunder voor langere tijd vervlogen.
De schade in de Arabische wereld reikt verder. De Tunesische president Kais Saied zei dinsdag tegen enige ambassadeurs, dat ‘normalisatie’ met Israël voor hem ondenkbaar was. Hij riep op de Palestijnse zaak, die hij omschreef als „de centrale kwestie voor alle landen” nooit te vergeten. Begin dit jaar waren er al protestbetogingen tegen normalisering in Marokko.
Belangrijker nog dan het oplaaien van anti-Israëlische sentimenten in Arabisch Noord-Afrika is dat het ook Saoedi-Arabië’s animo om formele banden aan te knopen met Israël kan dempen. Achter de schermen wordt daar al enige tijd over onderhandeld, waarbij de Verenigde Staten – net als enige jaren geleden tussen Israël en de Emiraten – een centrale rol vervullen. „Er is toenadering gaande”, bevestigde president Biden in juli.
De Palestijnen beseffen dat ze beter niet passief kunnen afwachten wat anderen over hen besluiten
Alle betrokkenen hebben potentieel veel bij zo’n akkoord te winnen. Voor Israël zou het mooi zijn vrede te sluiten met een vooraanstaand soenitisch land als Saoedi-Arabië. En voor Biden zou het een mooie opsteker vormen in de aanloop naar de verkiezingen van najaar 2024.
Lees ook: Deal Israël-Emiraten: het gesloten Arabische front vertoont barsten
Ook de Saoediërs ruiken kansen hun positie te versterken. In ruil voor vrede met Israël staan op Riyads verlanglijstje toegang tot Amerikaanse nucleaire technologie , inclusief de mogelijkheid zelf uranium te verrijken, en een veiligheidsgarantie naar het model van de NAVO, mocht het worden aangevallen. Daarnaast willen de Saoediërs concrete verbeteringen voor de Palestijnen, die verder gaan dan de halve toezeggingen die Israël in 2020 deedaan de Emiraten. Als de VS hierop niet ingaan, is de impliciete dreiging, kunnen de Saoediërs nauwere contacten zoeken met China.
Abraham Akkoorden
Zelfs de Palestijnen, die de zogeheten Abraham Akkoorden van 2020 vooral als verraad zagen, beseffen dat ze beter niet passief kunnen afwachten wat anderen over hen besluiten. Ook zij bestoken de VS en Saoedi-Arabië met verlanglijstjes. Ze willen onder meer dat beiden zich achter een levensvatbare Palestijnse staat scharen, delen van de bezette Westelijke Jordaanoever aan Israëls gezag onttrekken en een consulaat of zelfs ambassade in Oost-Jeruzalem (her)openen.
Niet alleen in Noord-Afrika maar ook in Saoedi-Arabië bestaat nog altijd steun voor de Palestijnen. Ook iemand als de bejaarde koning Salman, die het dagelijks bestuur overlaat aan zijn zoon, Mohammed bin Salman, blokkeerde daarom naar verluidt eerder zo’n normalisering. En zelfs als de Saoediërs hun bezwaren tegen normalisering zouden laten varen, is nog altijd de vraag of het ooit zover komt. President Biden zou op forse tegenwerking van het Congres kunnen rekenen bij sommige concessies aan de Palestijnen en Saoedi-Arabië.
Nog meer verzet valt er uit Israël zelf te verwachten. Voor een nucleair Saoedi-Arabië en concessies aan Palestijnen voelen ze weinig. Minister van Financiën Bezalel Smotrich, een van de grootste haviken in het kabinet van premier Netanyahu, verklaarde maandag al dat Israël „geen enkele concessies aan de Palestijnen zal doen”. Smotrich en zijn collega’s zouden de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem het liefst integraal bij Israël trekken. Ze speculeren er op dat machtige internationale spelers als de VS en de EU Israël daarbij uiteindelijk niet veel in de weg zullen leggen.
De Palestijnen hebben intussen nauwelijks greep op al deze processen en belangen. Zij blijven overgeleverd aan toenemende repressie van het Israëlische leger, terwijl bij gebrek aan toekomstperspectief steeds meer Palestijnen radicaliseren. De dagelijkse stroom gewelddadige incidenten is dan ook voorlopig allerminst voorbij.