Toen de sudoku verdween, mailden lezers woedend

En toen waren we bij nummer 1.000. Bijna twintig jaar heb ik elke week een zaterdag-sudoku voor NRC gemaakt. Viel er een feestdag op zaterdag, dan verscheen de puzzel op vrijdag. In voor- en tegenspoed: voor een vakantie altijd vooruitwerken en bij tegenslag of verdriet even flink zijn.

De eerste keer dat voor mij de term ‘sudoku’ viel was mei 2005. Ik kreeg een mailtje uit de VS van mijn vriend Will Shortz, kruiswoordredacteur van The New York Times. Hij vroeg of ik met spoed 200 sudoku’s kon leveren, voor twee boeken. Met spoed! Gisteren! In het Verenigd Koninkrijk was namelijk een enorme sudoku-rage losgebarsten en het was essentieel in de VS de eerste te zijn.

Uiteraard wilde ik dat, maar wel vreselijk om er 200 met de hand te moeten maken. Gelukkig werkten er toen bij mijn bedrijfje PZZL.com twee programmeurs: Ellen Goudsmit en Oto Bossert. Een sudoku-generator maken is voor een beetje programmeur een dag werk. Maar dan heb je nog geen leuke puzzel.

Voor een leuke puzzel moet je de oplosmethodes programmeren die mensen, niet computers, het liefst gebruiken. Extra aanwijzingen kunnen toevoegen om de moeilijkheidsgraad goed te krijgen. De oplos-algoritmes die ik verzon konden Ellen en Oto vervolgens programmeren.

Op woensdagavond, twee weken na zijn mailtje, mailde ik Will 200 pdf’s. Op donderdagochtend met het vliegtuig naar Turkije: vakantie. Maar nog wel even voor de zekerheid alles oplossen, op een stretcher naast het zwembad.

Terug van vakantie bedacht ik de variant met de vier extra grijze vakken, waar de cijfers 1 tot en met 9 óók maar een keer in mogen voorkomen. Om het een exclusief karakter te geven bood ik die vervolgens alleen aan NRC aan. Zaterdag 8 oktober 2005 verscheen daar de eerste zaterdag-sudoku.

Nog steeds is de zaterdagsudoku meer dan alleen op een knop drukken: uit een berg gegenereerde puzzels selecteer ik de in mijn ogen leukste, waarna Ellen ze nog eens oplost en commentaar geeft.

In 2006 verscheen nrc.next voor het eerst, met dagelijks een sudoku, die men niet veel later ook in NRC Handelsblad ging doorplaatsen. Doordeweeks gaan we nu inmiddels richting de 5.000, en daar waren we al voorbij geweest, als er geen kredietcrisis was geweest.

Door die crisis moest nrc.next bezuinigen, en de sudoku werd een van de slachtoffers. Daar kwamen ze in januari 2009 weer op terug. Er waren zo veel klaagmails binnen gekomen – „Wilt u dan dat ik de Telegraaf ga kopen?” – dat ze het terug wilden draaien, zei chef Hans Nijenhuis aan de telefoon. Of ik ze alsjeblieft weer wilde maken. Grote klasse dat hij zelf belde. Als Star Wars-fan kon ik het vervolgens niet laten te zeggen: „Never underestimate the power of the puzzle” en dat stond de volgende ochtend bovenaan op de voorpagina.

De sudoku-rage was inmiddels alom aanwezig. We maakten sudoku’s voor boeken, kranten, tijdschriften en scheurkalenders. Voor The New York Times maakten we een sudoku-legpuzzel en een interactieve versie voor op hun website. In 2006 was er voor het eerst een WK sudoku in Lucca, Italië, georganiseerd door de World Puzzle Federation, waar ik in het bestuur zat. Het is nog steeds een jaarlijks evenement.

We moesten ook allerlei wieltjes uitvinden. Wat is het meervoud van ‘sudoku’, wat het verkleinwoord? Toen Will en ik een boek maakten met sudokuvarianten, moesten we een Engelse naam voor de NRC-variant bedenken. Ik kwam met ‘Sudoku Extra’, Will met ‘Hyper Sudoku’. Hyper Sudoku werd het, en zo wordt onze variant nu internationaal op internet genoemd.

Symmetrie

Nog een keuze: hoe worden de gegeven cijfers over het diagram verspreid? In Japan werd het als een grote stap voorwaarts geafficheerd toen de diagrammen symmetrisch werden. Maar was dat wel beter? Je hangt ze niet aan de muur, het gaat er gewoon om dat ze zo leuk mogelijk zijn. Stel je hebt de perfecte puzzel, ga je dan een overbodig cijfer toevoegen omdat hij anders niet symmetrisch is?

Zelf vind ik een symmetrisch diagram ook saai, ontdaan van alle spanning. Bij een niet-symmetrisch diagram wordt je aandacht getrokken door een samenklontering van cijfers ergens, een in het oog springende configuratie. Bij een symmetrisch diagram is de placering van de cijfers overal gelijk, het gaat alleen maar om de cijfers zelf. Er is minder gaande.

Symmetrisch
Niet-symmetrisch

Om met veel plezier de jaren erna te constateren dat steeds meer uitgevers ook niet-symmetrische sudoku’s gingen publiceren Wat ook erg grappig was: held Patrick Jane uit de hitserie The Mentalist die in een aflevering vol in beeld zit te puzzelen in een van onze puzzelboeken!

De echte gekte is nu wel voorbij, maar de sudoku is er nog. En terecht: het is gewoon een erg leuk puzzeltype. Op nrc.nl hoort de sudoku al jaren elke dag bij de meest bezochte pagina’s. Ik sla een doorwrocht journalistiek artikel hoger aan dan een puzzeltje, maar dat vind ik toch wel erg leuk.

De eerste sudoku’s verschenen vanaf 1979 in de VS onder de naam Number Place. De twee lange diagonalen moesten toen ook 1-9 bevatten. Maar dat was niet meer zo bij de ‘Sudoku’ vanaf 1984 in Japan. Je vraagt je af waarom, want het levert leuke extra logica op. Vandaar dat ik in de loop van 2025 op woensdagen hier weer mee zal beginnen onder de naam Sudoku X. Een mooi begin van de volgende 1.000 weken!