Toegenomen aantal meldingen grensoverschrijdend gedrag in de sportwereld


Sociale veiligheid Het Centrum Veilige Sport Nederland ziet een forse toename van meldingen van grensoverschrijdend gedrag binnen de sportwereld. De verhoogde aandacht voor het thema zou een factor zijn, denkt het meldpunt.

Het Centrum Veilige Sport Nederland denkt dat de toename te maken heeft met de aandacht voor grensoverschrijdend gedrag in de afgelopen jaren.
Het Centrum Veilige Sport Nederland denkt dat de toename te maken heeft met de aandacht voor grensoverschrijdend gedrag in de afgelopen jaren.

Foto Dieuwertje Bravenboer

Het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN) kreeg afgelopen jaar ruim 1.400 meldingen van grensoverschrijdend gedrag binnen. Dat is een grote toename vergeleken met 2021 toen 873 mensen zich bij het Centrum meldden. De meldingen kwamen hoofdzakelijk uit de amateursport. Dat bevestigt het meldpunt woensdag aan NRC na berichtgeving van de NOS.

Omdat grensoverschrijdend gedrag een breed begrip is onderscheidt het centrum drie categorieën: emotioneel, lichamelijk en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het CVSN ziet voornamelijk seksueel gerelateerde meldingen binnenkomen, terwijl uit onderzoek blijkt dat sportorganisaties intern voornamelijk emotioneel grensoverschrijdend gedrag opmerkten. Een kwart van de kwesties die worden aangekaart bij het meldpunt zijn afkomstig uit de topsportwereld en driekwart uit de amateursport.

Of dit betekent dat de situatie binnen de sportwereld nu onveiliger is dan vroeger, is lastig te zeggen. Door de toegenomen aandacht voor grensoverschrijdend gedrag in verschillende sectoren de afgelopen jaren, voelen mensen zich gesterkt om gedrag te melden, denken ze bij het meldpunt. Dat gebeurt vaak ook met terugwerkende kracht. Het bewustzijn is gegroeid, zegt een woordvoerder. „Zachtjesaan is het onderwerp uit de taboesfeer gekomen en staat het thema hoger op de maatschappelijke agenda. Bij slachtoffers, maar ook verenigingen willen kaders scheppen voor veilige omgangsvormen.”

Ongeveer 20 procent van de mensen die grensoverschrijdend gedrag bij het Centrum meldde, wil gevolg geven aan de melding en naar de autoriteiten stappen. Het Centrum begeleidt melders in eventuele juridische vervolgstappen. Daarin wordt nauw samengewerkt met instanties zoals de Zedenpolitie of Slachtofferhulp Nederland, waar slachtoffers naar kunnen worden doorverwezen.


Lees ook: Nieuwe plannen NOC*NSF in strijd tegen misbruik in de sport