Toch geen sinterklaasoptocht met Zwarte Piet in Rijswijk, veiligheid ‘onder druk’

De sinterklaasoptocht in het Zuid-Hollandse Rijswijk van 25 november met zwarte pieten gaat niet door, omdat de gemeente de veiligheid niet kan garanderen. Dat laat de gemeente Rijswijk, waar komende zaterdag wel een íntocht plaatsvindt, donderdag weten. De politie gaf Rijswijk een negatief advies vanwege de „reële kans” op ongeregeldheden. Daarop besloot burgemeester Huri Sahin (GroenLinks) geen vergunning te verlenen aan de organisator.

Demonstranten van Kick Out Zwarte Piet en Extinction Rebellion waren van plan om op 25 november naar Rijswijk te komen, om te protesteren tegen Zwarte Piet. Weliswaar zou hun protest vreedzaam zijn geweest, maar eerdere demonstraties in Nederland van eerstgenoemde actiegroep werden de afgelopen jaren verstoord door tegendemonstranten.

Zo liep de situatie in Staphorst het afgelopen jaar uit de hand toen demonstranten in een hinderlaag terecht kwamen van tegendemonstranten, die onder meer een auto van KOZP-demonstranten opentrokken, daar brandstof naar binnen gooiden en er met fakkels omheen stonden. De demonstratie werd uiteindelijk afgelast.

‘Onevenredige druk’

Uit angst voor soortgelijke agressie zou de optocht in Rijswijk „een onevenredige druk” op de politie leggen. De politie-eenheid Den Haag – ook verantwoordelijk voor de veiligheid in Rijswijk – krijgt op 25 november met meerdere in- en optochten te maken. Voor burgemeester Sahin weegt „zwaar mee” dat er veel kinderen aanwezig zouden zijn geweest en dat de organisator „ondanks eerder verzoek de veiligheidsmaatregelen niet voldoende heeft aangescherpt”.

Tijdens de intocht in Rijswijk van aankomende zaterdag, mede-georganiseerd door de gemeente zelf, zullen roetveegpieten en pieten met allerlei huids- en haarkleuren rondlopen. De gemeente organiseert de intocht volgens de richtlijnen van omroep NTR.


Lees ook
In Rijswijk komt Sinterklaas dit jaar twee keer aan, met verschillend geschminkte pieten

November 2021, Sinterklaas en zijn pieten komen aan in Rijswijk. Vanwege de coronapandemie werd het feest minder groots gevierd.