TNO: Israël schoot in Libanon ‘waarschijnlijk’ ook met machinegeweren op journalisten

Na de Israëlische luchtaanval in Libanon waarbij in oktober journalisten geraakt werden, is ook met een zwaar machinegeweer geschoten. De Libanese Reuters-journalist Issam Abdallah werd bij die aanval gedood en zes andere journalisten raakten gewond. Uit een onderzoeksrapport van TNO voor Reuters, dat donderdag is gepubliceerd, blijkt dat er gedurende 1 minuut en 45 seconden op de journalisten werd gevuurd.

TNO analyseerde beelden die waren opgenomen door een videocamera van Al Jazeera, waarop te horen was dat de verslaggevers onder vuur lagen. De journalisten werden beschoten met 0,50 kaliber kogels. Deze worden gebruikt in specifieke machinegeweren van de Israëlische Merkava-tanks.

Geen van de overlevende journalisten ter plaatse herinnerde zich het machinegeweervuur. Ze zeiden allemaal dat ze op dat moment in shock waren.


Lees ook
Bij Gaza-oorlog komen uitzonderlijk veel verslaggevers om, ‘dodelijkste oorlog voor journalisten’

Al Jazeera's bureauchef in Gaza, Wael Al-Dahdouh, omhelst zijn dochter terwijl hij rouwt om het lichaam van zijn zoon Hamza Wael Al-Dahdouh, ook journalist bij Al Jazeera, tijdens zijn begrafenis, nadat hij zondag was omgekomen bij een Israëlische luchtaanval op Rafah in de Gazastrook.

Duidelijk zichtbaar

Op 13 oktober vuurde het Israëlische leger twee granaten af op een duidelijk geïdentificeerde groep journalisten in het zuiden van Libanon. De 37-jarige Reuters-journalist Abdallah werd direct gedood. De gewonde journalisten werkten voor onder meer Al Jazeera en AFP.

Volgens TNO droegen de zeven journalisten blauwe kogelvrije vesten en helmen, de meesten met ‘PRESS’ erop geschreven in witte letters. De groep stond in een open gebied op een heuvel in de buurt van het Libanese dorp Alma al-Chaab. Ook was een auto van Reuters te zien met de tekst ‘TV’ in grote gele letters, gemaakt van tape, op zowel de motorkap als het dak.

Oorlogsmisdaad

Human Rights Watch concludeerde na eerder onderzoek al dat Israël bewust het groepje journalisten onder vuur had genomen, wat een oorlogsmisdaad zou zijn. Israël zegt onderzoek te doen naar het incident, maar heeft hier tot op heden geen resultaten van gepubliceerd.

Tegen Reuters zegt Jessica Dorsey, expert internationaal humanitair recht aan de Universiteit Utrecht, dat het rapport „de opzettelijkheid waarmee [de journalisten] rechtstreeks lijken te zijn aangevallen” bevestigt. Volgens Dorsey zou dit, als het ooit in een rechtszaal terechtkomt, een „nog overtuigender argument zijn dat het inderdaad een oorlogsmisdaad is”.

De Gaza-oorlog wordt ook wel de ‘dodelijkste oorlog’ voor journalisten genoemd; sinds de huidige oorlog op 7 oktober uitbrak zijn zeker 95 journalisten, cameramensen en andere aan media verwante medewerkers gedood. Dit gebeurde met name bij Israëlische aanvallen.