Timmermans per direct uit Commissie, Slovaak Sefcovic neemt taken voorlopig over

Europese Commissie De Slovaak Maros Sefcovic, een van de langstzittende Eurocommissarissen, neemt de taken over van Frans Timmermans, zoals het klimaatbeleid. Sefcovic is nu verantwoordelijk voor interinstitutionele betrekkingen.

De Slovaakse Eurocommissaris Maros Sefcovic, tijdens een persconferentie begin juli in Brussel.
De Slovaakse Eurocommissaris Maros Sefcovic, tijdens een persconferentie begin juli in Brussel. Foto Olivier Matthys/EPA

De Slovaak Maros Sefcovic neemt per direct de taken van vertrekkend Eurocommissaris Frans Timmermans over. In een persverklaring laat de Europese Commissie deze dinsdag weten dat de Slovaakse Eurocommissaris de komende tijd het Europese klimaatbeleid onder zich krijgt. Oud-diplomaat Sefcovic is een van de langstzittende Eurocommissarissen en momenteel verantwoordelijk voor interinstitutionele betrekkingen.

Sefcovic wordt als vervanger van Timmermans de vicepresident van de Europese Commissie. Ook wordt hij verantwoordelijk voor het overzicht op de Green Deal én verantwoordelijkheid voor het klimaatbeleid. Of hij die laatste functie houdt is nog onzeker: dat hangt af van wie de nieuwe Nederlandse Eurocommissaris wordt én welke plek Commissievoorzitter Ursula von der Leyen die persoon gunt. In een brief heeft Von der Leyen demissionair premier Mark Rutte verzocht snel met een kandidaat te komen. Daarna zal het Europees Parlement de nieuwe Nederlandse kandidaat-Eurocommissaris tijdens een hoorzitting aan de tand zal voelen. Europarlementariërs moeten daarna ook nog met hem of haar instemmen.

De geruchtenmolen over de vervanging van Timmermans draait al een tijdje volop. Onder meer de namen van demissionaire ministers Sigrid Kaag (Financiën, D66) en Kajsa Ollongren (Defensie, D66) en van Timmermans’ kabinetschef en oud-PvdA-leider Diederik Samsom gaan in Brussel rond. Wat de portefeuille van de nieuwe Nederlandse Eurocommissaris wordt, blijft voorlopig onzeker.

Officieel gekozen tot lijsttrekker

Eerder deze dinsdag werd Timmermans door partijleden officieel tot lijsttrekker van de samenwerkende partijen PvdA en GroenLinks verkozen en diende hij daarop zijn ontslag als Eurocommissaris in. De PvdA’er zat sinds eind 2014 in de Europese Commissie en was sinds 2019 verantwoordelijk voor het Europese klimaatbeleid.

In een verklaring bedankt voorzitter Von der Leyen Timmermans voor zijn „gepassioneerde en onvermoeibare inzet” voor het Europese klimaatbeleid. „Dankzij zijn uitstekende bijdrage en sterke persoonlijke betrokkenheid hebben we grote vooruitgang geboekt bij het verwezenlijken van de doelstellingen van de EU om het eerste klimaatneutrale continent te worden en bij het wereldwijd verhogen van de klimaatambities.”

Lees ook: Zijn ego kan Frans Timmermans soms in de weg zitten

Timmermans vertrekt minder dan een jaar voor de Europese verkiezingen en terwijl de bulk van de klimaatwetgeving uit zijn portefeuille is afgerond. Niettemin levert zijn vertrek in Brussel hoofdbrekens op voor het voortzetten van de Europese klimaatplannen, vooral in aanloop naar de cruciale internationale klimaatconferentie in Dubai dit najaar, waar internationaal nieuwe afspraken moeten worden gemaakt. Bovendien moet de Europese Commissie begin 2024 met een nieuw klimaatdoel voor 2040 komen én zijn er nog omstreden voorstellen voor het vergroenen van de landbouw onafgerond.