Timmermans opent aanval op asielplan Faber, Wilders reageert: GroenLinks-PvdA heeft geen oplossingen

Na de presentatie van het regeerprogramma vrijdag, en Prinsjesdag dinsdag, mogen de oppositiepartijen in de Tweede Kamer bij de Algemene Politieke Beschouwingen vandaag laten horen wat zij vinden van de plannen van het kabinet-Schoof. Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA, de grootste oppositiepartij, mag om 10.15u het debat beginnen. Hij twitterde dinsdag dat het kabinet, volgens hem „een kabinet voor de rijken”, Nederland „oneerlijker” maakt.

Ook andere partijen op links zullen de economische keuzes van het kabinet bekritiseren, D66 zal de aandacht vestigen op de bezuinigingen op onderwijs. De inbreng van de SP wordt ook interessant: fractievoorzitter Jimmy Dijk zegt vandaag in een interview met NRC dat zijn partij te lang stil is gebleven over de schaduwkanten van migratie.

Voor de coalitiepartijen worden de APB ook spannend. Bij het debat over de regeringsverklaring begin juli waren er openlijke spanningen tussen PVV, VVD, NSC en BBB. Zo vond PVV-leider Geert Wilders het optreden van premier Dick Schoof „slappe hap”, en moest het debat worden geschorst door een tweet van vicepremier Fleur Agema (PVV) over de hoofddoek. Een herhaling van dat gedoe zullen de coalitiefracties willen voorkomen, hoewel de afgelopen dagen duidelijk werd dat PVV en NSC heel anders denken over de asielcrisiswet waarmee minister Faber (Asiel en Migratie, PVV) het parlement buitenspel wil zetten.

Een deel van de oppositie had op maandag, op initiatief van GroenLinks-PvdA-fractievoorzitter Frans Timmermans, een online-bijeenkomst. Jimmy Dijk van de SP was erbij, Volt-leider Laurens Dassen, PvdD’er Esther Ouwehand, Rob Jetten van D66. Asiel en migratie moest, was daar het idee, níet het overheersende onderwerp worden in het debat. Het maakte Wilders alleen maar belangrijker, het zou de aandacht afleiden van ándere onderwerpen: armoede, onderwijs, innovatie, Europa. Het is dus de vraag welk onderwerp vandaag gaat domineren.

De plenaire zaal wordt woensdagochtend schoongemaakt voorafgaand aan de Algemene Politieke Beschouwingen. Foto Bart Maat