Timmermans in eerste speech als lijsttrekker: overheid heeft mensen laten stikken

Frans Timmermans werd in Den Haag gepresenteerd als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen van de gemeenschappelijke lijst PvdA/GroenLinks.
Frans Timmermans in de Caballero Fabriek in Den Haag, waar hij werd gepresenteerd als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen van PvdA/GroenLinks.
Frans Timmermans in de Caballero Fabriek in Den Haag, waar hij werd gepresenteerd als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen van PvdA/GroenLinks. Foto Bart Maat

Het herstellen van het vertrouwen in de overheid moet het belangrijkste thema van de komende verkiezingscampagne worden. Dat zei Frans Timmermans, de lijsttrekker van PvdA/GroenLinks, dinsdag bij de aftrap van de linkse campagne in Den Haag. Timmermans, die dinsdag officieel tot lijsttrekker werd gekozen met steun van bijna 92 procent van de leden van de twee partijen, zei dat de overheid de afgelopen jaren „te veel mensen heeft laten stikken”. Over het gevallen kabinet-Rutte IV zei hij: „Er is ontzettend veel geld uitgegeven, maar er zijn geen structurele problemen opgelost.”

Het viel in de eerste speech van Timmermans als nieuwe lijsttrekker op dat hij naast het klimaatbeleid, dat hij als Eurocommissaris in Brussel jaren vormgaf, zoveel nadruk legde op het wantrouwen in de overheid. Timmermans raakte daarmee aan de thema’s van onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt, die zondag aankondigde een nieuwe politieke partij te beginnen. Hij zei dat de Toeslagenaffaire heeft laten zien het wantrouwen vanuit de overheid richting burgers „compleet doorgeslagen” is. „Laten we iets meer risico nemen, laten we meer compassie in dat soort systemen brengen.”

‘Verenigd Links’
Timmermans moest bij zijn optreden uitdrukkelijk laten zien dat hij de nieuwe leider van PvdA én GroenLinks is. Dat deed hij door voortdurend te spreken van ‘Verenigd Links’, een term die eerder door GroenLinks-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Jesse Klaver is gebruikt. Inhoudelijk koppelde hij de noodzaak van een ambitieus klimaatbeleid aan sociaal beleid in bijvoorbeeld de woningbouw: door het verduurzamen van huizen houden arme mensen meer geld over door een lagere energierekening. „Laat je door niemand aanpraten dat er een verschil is tussen klimaatrechtvaardigheid en sociale rechtvaardigheid. Die gaan hand in hand: wij mogen niemand door het ijs laten zakken.”

In de Caballero Fabriek in Den Haag positioneerde Timmermans zich ook direct als een potentiële premier die boven de partijen staat. In zijn eigen speech viel hij politieke tegenstanders niet aan, en hij hield een pleidooi voor „een nette campagne” zonder moddergooien. Timmermans sprak expliciet de ambitie uit om van PvdA/GroenLinks „de grootste politieke beweging” van Nederland te maken. „Macht is geen vies woord, dan kun je doen wat nodig is voor mensen.”

Na vragen uit de zaal reikte Timmermans de hand aan andere linkse partijen, zoals de Partij voor de Dieren en de SP. Hij roemde „de waardevolle bijdrage” van de Partij voor de Dieren aan het debat over natuur, en zei over de SP, die zich onder Lilian Marijnissen meer afzet tegen PvdA/GroenLinks: „Je kunt de verschillen wel uitvergroten, maar die verbleken toch bij de verschillen met rechts.” Over Omtzigt zei Timmermans het precieze verkiezingsprogramma van Nieuw Sociaal Contract te willen afwachten. „Maar als hij zegt: ik wil de overheid hervormen, en de bestaanszekerheid vergroten, dan sluit dat nauw aan bij wat wij willen.”

In een gesprek met journalisten na afloop zei Timmermans dat hij samenwerking met de VVD „ingewikkeld” vindt, omdat de partij „onder Rutte de neiging had coalitiepartners te vermorzelen”.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Timmermans in eerste speech als lijsttrekker: overheid heeft mensen laten stikken