Tijdelijke parlementaire schorsing nieuwe poging om Thaise verkiezingswinnaar van macht te houden

Schorsing Pita Limjaroenrat hoopte woensdag via een parlementaire meerderheid te worden benoemd als premier van Thailand. De anti-establishment ambities van zijn partij zijn een doorn in het oog voor de zittende militaire macht.
Pita Limjaroenrat doet woensdag een tweede poging doen om via een parlementaire meerderheid te worden benoemd als premier.
Pita Limjaroenrat doet woensdag een tweede poging doen om via een parlementaire meerderheid te worden benoemd als premier. Foto Sakchai Lalit/AP

Het Constitutioneel Hof van Thailand heeft woensdag een tijdelijke schorsing van premierskandidaat Pita Limjaroenrat uit het parlement bevolen. Dat blijkt uit een officiële verklaring van het Hof. In afwachting van een definitieve uitspraak over de vraag of hij de kieswet heeft overtreden, wordt Limjaroenrat voorlopig uit zijn taken als parlementslid ontheven.

Een woensdag geplande stemming, waarin hij mogelijk wordt aangewezen als premier, kan wel doorgaan. Het is niet duidelijk wanneer de definitieve uitspraak van het Hof volgt. Met de schorsing is een nieuwe fase aangebroken in de pogingen van de zittende militaire macht om Limjaroenrat de weg naar politieke macht te versperren.

De 42-jarige pro-democratische politicus, die afgelopen mei met zijn Move Forward-partij de verkiezingen won, doet woensdag tijdens een tweede poging om via een parlementaire meerderheid te worden benoemd als premier. De opgelegde schorsing heeft volgens experts geen invloed op Pita’s mogelijke nominatie als premier, alleen compliceren de nieuwe ontwikkelingen het vinden van steun voor een nominatie als Thais regeringsleider.

Anti-establishment

De schorsing van Limjaroenrat komt op aanbeveling van de verkiezingscommissie, die hem onder meer aanwrijft over aandelen te beschikken in een belangrijk mediabedrijf. De Thaise wetten verbieden zo’n aandeelhouderschap voor parlementsleden. Limjaroenrat zelf heeft herhaaldelijk gesteld de aandelen al van de hand te hebben gedaan. Bovendien is het betreffende mediaconcern al jaren niet meer in bedrijf. Die juridische ingreep is een beproefde tactiek van het conservatieve pro-junta establishment om democratische ontwikkeling van Thailand te dwarsbomen. De anti-establishment ambities van de Move Forward-partij zijn een doorn in het oog voor de zittende militaire macht.

Afgelopen week verzamelde Limjaroenrat niet de benodigde stemmen om als premier te worden gekozen. Voor een benoeming is de steun van meer dan de helft van het parlement nodig. Vooral in de overwegend junta-gezinde Senaat ontbrak steun voor Limjaroenrat. Het Constitutioneel Hof geeft hem nu vijftien dagen de tijd om zijn verdediging in te dienen, aldus de rechtbank in haar verklaring.

Lees ook: Staat het militaire regime in Thailand de macht wel af?