Tientallen doden bij zware overstromingen in zuiden van China

In het zuiden van China zijn bijna vijftig mensen om het leven gekomen bij overstromingen, modderstromen en aardverschuivingen, als gevolg van zeer zware regenval van afgelopen dagen. Met name in de zuidelijke provincie Guangdong is het aantal slachtoffers en de schade aan infrastructuur enorm.

Het epicentrum van het noodweer was de stad Meizhou in Guangdong, waar volgens staatsmedia de rivier Songyuan met de zwaarste overstromingen uit de geschiedenis kampte. Eerder deze week evacueerden autoriteiten ruim tienduizend mensen uit de stad vanwege het overstromingsgevaar. Ruim 130.000 mensen in de stad kwamen zonder stroom te zitten.

In de naburige regio Guangxi is code rood afgekondigd, vanwege het historisch hoge peil van de rivier Li. In de stad Guilin, eveneens in Guangxi, werden duizenden mensen geëvacueerd nadat de beroemde rivier de Lijiang met de zwaarste overstromingen in ruim 25 jaar kampte. In totaal zijn in het zuiden honderden kilometers snelweg, tientallen bruggen en duizenden huizen vernield door het noodweer.

China kampt ieder jaar met overstromingen door zware regenval, maar het regenseizoen is dit jaar heviger dan normaal, en is daarnaast een stuk vroeger begonnen. De komende dagen wordt verwacht dat zowel het zuiden als de centralere en noordelijkere regio’s van China met zware regenval te maken krijgen, waarbij plaatselijk tot 80 millimeter regen kan vallen.