Tientallen doden bij stammengeweld Papoea-Nieuw-Guinea

Tientallen mensen zijn overleden bij een escalatie van stammengeweld in Papoea-Nieuw-Guinea. Dat meldt de Australische omroep ABC maandag. Een lokale gouverneur spreekt tegenover de omroep van „waarschijnlijk de grootste uitbraak van stammengeweld die we ooit hebben gehad”.

Het precieze dodental is onduidelijk: de politie meldde eerder tegenover ABC 53 doden, maar stelde dat aantal later naar bij naar 26. De Papoea-Nieuw-Guinese krant Post-Courier schrijft dat 57 lichamen zijn geborgen.

Het geweld brak uit in de provincie Enga in het binnenland van Papoea-Nieuw-Guinea. Daar woedt volgens Post-Courier een conflict tussen onder meer de Ambulin-stam en de Sikin-stam. De politiecommandant van de regio zegt tegen nieuwssite Benar News: „De Sikin- en Kaekin-stammen waren onderweg om de Ambulin- en Itiokon-stammen aan te vallen, maar kwamen in een hinderlaag en werden gedood.”

„We weten wie er aan deze gevechten deelnemen”, zegt een andere politiecommissaris tegen ABC. „Dit is geen crimineel geweld dat zomaar ontstaat.”

Een overheidsadvocaat verwacht dat deze geweldsuitbarsting weer tot wraakacties leidt, zegt hij tegen persbureau AP. „Stammengeweld komt regelmatig voor, maar nooit op deze schaal.”


Lees ook
Onrust onder ambtenaren in Papoea-Nieuw-Guinea, minstens 16 doden bij protesten

Mensen nemen koopwaar mee uit geplunderde winkels na grote protesten in Port Moresby, de hoofdstad van Papoea-Nieuw-Guinea.