Tienduizenden mensen geëvacueerd wegens natuurbranden in Canada

Bosbranden In het westen van het land worden de plaatsen Kelowna en Yellowknife bedreigd door vuur. De regering van de provincie British Columbia heeft de noodtoestand afgekondigd.
Een natuurbrand woedt donderdag in de heuvels bij West Kelowna, in de Canadese provincie British Columbia.
Een natuurbrand woedt donderdag in de heuvels bij West Kelowna, in de Canadese provincie British Columbia. Foto Darren Hull / AFP

Enkele tienduizenden mensen zijn geëvacueerd in westelijk Canada, waar hevige natuurbranden steden naderen in de provincie British Columbia en het noordelijke gebied de Northwest Territories – de jongste dreiging in een lange zomer van ongekend hevige bosbranden in het land. Dat melden Canadese media.

De regering van British Columbia heeft vrijdagavond de noodtoestand afgekondigd, terwijl brandweerlieden een grote natuurbrand bestrijden in de heuvels nabij West Kelowna, een plaats van 36.000 inwoners op ongeveer 300 kilometer ten noordoosten van Vancouver. „De afgelopen 24 uur is de situatie snel achteruit gegaan”, zei de premier van British Columbia, David Eby.

Duizenden inwoners van West Kelowna zijn geëvacueerd terwijl donkere rook de vallei rond het Okanagan-meer verduisterde en de heuvels rond de plaats over een grote afstand oplichtten met een oranje gloed als gevolg van brandend bos. Velen brachten een slapeloze nacht door bij bekenden of in hun auto’s. Duizenden anderen is opdracht gegeven klaar te zijn voor vertrek.

Luchtruim afgesloten

Ook in Kelowna, een stad van 150.000 mensen aan de overkant van het meer in de Okanagan-regio, zijn evacuaties begonnen. Volgens de autoriteiten kan het vuur, dat dinsdag begon en zich agressief verspreidt, de plaatsen binnen 24 tot 48 uur bereiken. Het luchtruim is er afgesloten om watervliegtuigen de ruimte te geven.

„We hebben ïn één nacht honderd jaar aan branden bestreden”, zei Jason Brolund, hoofd van de brandweer van West Kelowna, vrijdag. Hij riep inwoners met klem om om evacuatiebevelen op te volgen.

Honderden kilometers

Meer dan 1.400 kilometer naar het noordoosten, in het Canadese gebied de Northwest Territories, heeft ondertussen zo’n 95 procent van de ongeveer 20.000 inwoners de stad Yellowknife verlaten wegens natuurbranden die de plaats op enkele kilometers zijn genaderd. Meer dan 15.000 mensen zijn per auto gevlucht via de enige snelweg naar het zuiden, een rit van honderden kilometers naar de naburige provincie Alberta. Die weg is nog open, ondanks branden aan beide zijden. Ongeveer 3.800 mensen zijn met evacutievluchten vertrokken.

Inwoners van Yellowknife die de stad ontvluchten wegens een naderende natuurbrand staan donderdag in de rij voor benzine bij een pompstation in Fort Providence in de Canadese Northwest Territories. Foto Bill Braden / The Canadian Press via AP

Een enorme natuurbrand die Yellowknife, de hoofdstad van de Northwest Territories, bedreigt, boekte vrijdag weinig terreinwinst, maar krachtige wind die voor zaterdag werd voorspeld kan het vuur volgens de autoriteiten naar de stadsgrens drijven. „Yellowknife is niet veilig op dit moment”, zei een geëvacueerde inwoonster tegen de Canadese zender CBC.

Duizend actieve branden

Canada maakt het ernstigste natuurbrandenseizoen uit zijn moderne geschiedenis door. Bijna alle dertien Canadese provincies en territoria hebben sinds het begin van de zomer te maken gehad met hevige natuurbranden; op dit moment woeden er duizend actieve branden in het land. Ongeveer 140.000 vierkante kilometer bos, ofwel tweemaal het oppervlak van Nederland en België samen, is in vlammen opgegaan. Meer dan 180.000 mensen hebben hun huizen moeten verlaten.

De Canadese premier Justin Trudeau bezocht vrijdag geëvacueerden in een hulpcentrum in Edmonton. Hij bevestigde de inzet van militaire middelen en federale hulp bij evacuaties. „We zullen samen door deze ongelooflijk moeilijke zomer komen”, zei hij.