Tienduizenden extatische Feyenoordfans vieren in Rotterdam de zestiende landstitel

Foto Olivier Middendorp
Huldiging Zondag werd Feyenoord voor de zestiende keer landskampioen. Maandag werden de spelers en staf gehuldigd op het balkon van het stadhuis op de Coolsingel.

Rood-witte confetti vloog door de lucht, Feyenoordvlaggen wapperden, Cock van der Palms ‘Feyenoord, Feyenoord, Wat Gaan We Doen Vandaag?’ werd misschien wel honderd keer ingezet. Tienduizenden supporters zijn maandag vanuit het hele land naar Rotterdam gekomen om het kampioenschap te vieren met de huldiging van de spelers en staf van Feyenoord op het balkon van het Stadhuis aan de Coolsingel.

Feyenoord behaalde zondag in een extatische Kuip zijn zestiende landstitel in de clubhistorie, door met 3-0 van Go Ahead Eagles te winnen. De laatste keer dat Feyenoord landskampioen werd, was in het seizoen 2016-2017, onder leiding van Giovanni van Bronckhorst — toen ook op 14 mei, tevens de datum van het bombardement in 1940.

De selectie van Feyenoord heeft na de beslissende 3-0 tegen Go Ahead Eagles eindelijk de schaal in handen.
Foto’s Rico Brouwer en Olaf Kraak/ANP

Duizenden Feyenoordsupporters keken de kampioenswedstrijd in het stadscentrum van Rotterdam. Foto Olivier Middendorp

Na het laatste fluitsignaal werd volop getoeterd, vuurwerk afgestoken en gezongen. Foto Olivier Middendorp

Feyenoordsupporters vieren het kampioenschap zoals gebruikelijk in de Hofpleinfontein.
Foto’s Olivier Middendorp

Maandagochtend vroeg, tussen 7.00 en 8.00 uur, stonden de eerste groepjes supporters klaar voor de huldiging. Al snel raakten de publieksvakken vol. Op andere plekken in de stad keken voetbalsupporters de festiviteiten op grote schermen. De NS zette extra lange treinen in van en naar Rotterdam. Een woordvoerder van NS noemde de treinen richting Rotterdam „gezellig druk”.

Wel arresteerde de politie sinds gisteravond ruim honderd feestvierders, vooral vanwege vernielingen en het belagen van agenten. De ME zette op de Coolsingel een waterkanon in toen de politie werd belaagd met rookpotten. Voor de huldiging zette de politie honderden extra agenten in en werd een verbod op het nuttigen van alcoholische dranken ingesteld.

Veel kinderen zijn aanwezig bij de huldiging, die vrij hadden gekregen van school.
Foto’s Sem van der Wal/ANP

Op het Stadhuisplein staan supporters al klaar voor de huldiging van Feyenoord. Foto Robin Utrecht/ANP

Feyenoordspelers kijken uit een raam van het stadhuis tijdens de huldiging, de populaire Santiago Gimenez juicht te menigte toe. Foto Robin Utrecht/ANP

De huldiging vanuit de lucht.
Foto Koen van Weel/ANP

Gehuld door rook vieren de voetbalfans feest. Foto Piroschka Van De Wouw/Reuters

Feyenoordvlaggen wapperen, sjaals bewegen mee op de muziek. Trainer Arne Slot en zijn aanvoerder Orkun Kokcü poseren vol trots met de schaal.
Foto’s Piroschka Van De Wouw/Reuters en Olaf Kraak/ANP