Tien voorstellingen in het Holland Festival die wij graag willen zien

Muziek

1. The Faggots and Their Friends

Op het operafestival van Aix-en-Provence in Frankrijk viel The Faggots and Their Friends vorig jaar vooral op als iets totáál anders dan de rest van de programmering: geen opera in een strak keurslijf maar spontaan theater en rauwe muziek duidelijk ontstaan in een vrij maakproces waar iedere speler diens individuele inbreng had. We gaven de voorstelling vijf ballen. Het Holland Festival staat bol van de vrije voorstellingen, dus de kans bestaat dat The Faggots and Their Friends hier niet zo opvalt. Dat zou jammer zijn, want alleen al de premisse van het sprookje – ‘Vroeger was iederéén queer, tot een klein groepje zichzelf het plezier van vrije liefde met alle geslachten ontzegde en zich ‘mannen’ gingen noemen’ – is sympathiek.

13 en 14 juni, 20:30. Muziekgebouw.

The Faggots and Their Friends Between Revolutions
Foto Damien Frost

2. 11.000 Saiten

Hoe de praktijk uit gaat vallen is moeilijk te voorspellen, maar de theoretische ervaring is al genoeg voor het predikaat wil-je-niet-missen: het leek componist Georg Friedrich Haas leuk om een stuk met vijftig piano’s in een grote cirkel te componeren. Dat is op zichzelf al bijzonder, maar Haas gaat verder: al die piano’s zijn op zichzelf zuiver gestemd, maar niet ten opzichte van elkaar: iedere volgende piano is precies 1/50ste van een halve toon hoger gestemd. Dat ervaren, moet even vreselijk als geweldig zijn. Pianostudenten van vijf Nederlandse conservatoria gaan Haas’ 11.000 Saiten (‘11.000 snaren’) spelen.

22 juni, 16u en 20u. Gashouder, Westergas.

3. Fidelio

De seizoensafsluiter van De Nationale Opera, die traditioneel onder de vlag van het Holland Festival valt en groots uitpakt, is dit jaar de enige opera van Beethoven: Fidelio. Het verhaal over Léonore die vermomd als de gevangenbewaarder Fidelio haar Florestan uit de gevangenis redt, wordt geregisseerd door de Oekraïense Andriy Zholdak, die naar het schijnt graag met ‘surrealistische droomwerelden’ en ‘symboliek’ werkt. Het wordt sowieso al fijn omdat het Concertgebouworkest altijd de seizoensafsluiter speelt.

5-29 juni. Nationale Opera & Ballet. 16 juni gratis op groot scherm in Park Frankendael. Info: dno.nl

4. Mutability

Ook eentje voor de ervaring: Mutability van componist Yannis Kyriakides en de twaalf componisten (o.a. Geneviève Murphy, Mayke Nas en Martijn Padding) die hij vroeg werkjes van een paar minuten te schrijven. Die muziek klinkt live, maar wordt ter plekke bewerkt (‘gemuteerd’) door algoritmes. De dag is opgedeeld in vier keer anderhalf uur: je kunt zelf kiezen hoeveel gemuteer je wilt horen. Theun Mosk ontwierp de ruimte waarin Asko|Schönberg de muziek speelt en waarin je als publiek vrij mag rondlopen.

23 juni, 15:30, 17:15, 19:00 en 20:45. Muziekgebouw.

Theater

5. Alfa

In Alfa van het Nederlandse theatercollectief Wunderbaum komt een groep Europese Alfa Romeo-liefhebbers samen om in clubverband hun passie voor het Italiaanse automerk te delen. In deze „doodernstige, meertalige komedie” praten ze over het clubblad, hun evenementenkalender en de jaarlijkse buitenlandrit.

Wat de clubleden onzeker maakt, is de energietransitie, nu het eerste elektrische model van Alfa wordt getest: de Alfa Romeo Milano. Want hoe maakt een autoclub zich klaar voor de toekomst, zonder de eigen fossiele geschiedenis te verloochenen?

20-22 juni, ITA.

6. Stabat Mater

Het bekijken van de trailer is genoeg om razend nieuwsgierig te worden naar deze performance van de Braziliaanse theatermaker Janaina Leite, die samen met haar eigen moeder en een gemaskerde pornoacteur, de cultuurhistorische verhouding tussen man en vrouw ontleedt – vormgegeven in de rollen van beul versus slachtoffer.

De voorstelling speelt inventief met theatraliteit. De lessenaar wordt een kerkaltaar, het toneel verandert in een nachtclub, met paaldans en enorme fallus. Met het bijbelse Maria-motief als uitgangspunt roept Leite vrouwelijke rolmodellen op.

22-23 juni, Frascati.

7. The Second Woman

In deze theatermarathon speelt actrice Georgina Verbaan één break-upscène 100 keer gedurende een periode van 24 uur. De duur van dit project is een evenement op zich, het optreden van Verbaan een smakelijk extra.

Tegenover haar staan honderd verschillende mannelijke, queer en non-binaire deelnemers, allen amateurs. In elke scène ontmoeten de twee spelers elkaar voor het eerst. De voorstelling is live te zien, maar tegelijk ook als live screening in de bioscoop.

28-29 juni, ITA en Tuschinski.

8. Sisyphe

Ook deze performance is er een fysieke beproeving voor de performer én de toeschouwers. Met niets meer dan een eenvoudige schop in zijn handen verplaatst de Canadese kunstenaar Victor Pilon gedurende 12 dagen, 6 dagen per week en 6 uur per dag tonnen zand. De voorstelling heeft een eigen locatiespecifieke soundscape, met nummers van de Canadese band Dear Criminals.

Deze performance-marathon is geïnspireerd op het essay De mythe van Sisyphus van Albert Camus, de Franse ‘filosoof van het absurde’. De straf van Sisyphus, die door de goden wordt veroordeeld om tot in de eeuwigheid een zware steen tegen een steile berg op te duwen, ziet Camus als een metafoor voor het menselijk bestaan. Pilon nodigt de toeschouwer uit om samen na te denken over de essentie van het bestaan.

16-28 juni. Westergas: Transformatorhuis.

Sisyphe.
Foto Louis-Daniel Valléew

Dans

9. The Romeo

Sinds een jaar of tien, vijftien is de Amerikaan Trajal Harrell troetelkind van vele festivals. Hij werd bekend door zijn opmerkelijke stijlenmix van performance, hedendaagse dans, klassiek theater, later ook Japanse butoh en, vooral, vogue, met (dans)historische, intersectioneel-politieke thema’s. Zijn doorbraak kwam met Twenty looks or Paris is Burning at the Judson Church, een ontmoeting van de vroege Amerikaanse postmoderne dans met de voguecultuur. Ook in The Romeo paraderen Harrells dansers hoog op de tenen als modellen over de catwalk. Géén eenvormige, superslanke menselijke klerenhangers, maar veelvormig en veelkleurig; een gedroomde mensheid.

25, 26, 27 juni ITA.

The Romeo.
Foto Orpheas Emirzas

10. The Very Last Northern White Rhino

Wat heeft Lars von Triers Melancholia te maken met het overlijden, in 2018, van de allerlaatste mannelijke noordelijke witte neushoorn? De Argentijn Gaston Core herkende in de volmaakte rust van de twee vrouwelijke nazaten van de gestorven neushoorn Sudan eenzelfde kalmte die over de hoofdpersoon in Melancholia neerdaalde in het aangezicht van de onvermijdelijke ondergang. Oulouy, een prachtige breakdanser uit Ivoorkust, danst van donker naar licht, in speelse eenzaamheid, zoekend naar connectie met de toeschouwers, zijn lotgenoten.

21, 22, 23 juni Frascati.