Eigenlijk willen ze het allebei niet, trouwen, maar ze doen het toch. Greg wil de liefde vieren, bombastisch en collectief. Floor wil dat haar leven gewoon ‘goed geregeld’ is, ook als haar vriend er niet meer is. Dus staan ze nu naast elkaar in een versierde tent, maar aan het ja-woord blijken nog heel wat discussies vooraf te gaan.
Voor altijd en altijd en altijd en altijd is de elfde voorstelling die het Nieuw Utrechts Toneel (NUT) jaarlijks maakt op een (buiten)locatie in Utrecht. Dit keer strijken theatermakers Floor Leene en Greg Nottrot, tevens de oprichters van het NUT, neer op het erf van boer Peter. Op het grasland achter de boerderij is een idyllische trouwlocatie uit de grond gestampt: een tent met lange, gedekte tafels en een bar. Bezoekers nemen daar, naast en tegenover elkaar, plaats op krukken. Het bestek ligt al klaar, want tussen de scènes wordt een drie-gangen-diner geserveerd.
De theatervoorstelling blijkt een feest van gezamenlijkheid, waarbij gesprekjes met mede-bezoekers vanzelf ontstaan. Het NUT creëert een fijne ongedwongen sfeer, waarbij de acteurs zich op hun gemak tussen de toeschouwers bewegen. Daarbij spelen de twee acteurs personages die hun eigen naam dragen. De performance balanceert dus nadrukkelijk tussen werkelijkheid en fictie.
Lees ook
Iedereen, echt íédereen moet het leuk hebben in ‘De Holidayshow’
Eindigheid
Het huwelijk van Greg en Floor verloopt ongeveer zoals een echte trouwerij, maar – op weg van ritueel naar ritueel – botsen de hoofdrolspelers door hun heel verschillende angsten en verlangens. Floor heeft bijvoorbeeld een clownsneus en AI nodig om tot een gelofte te komen; Greg maakt er een speech van die niet zou misstaan op een begrafenis.
De aankleding van de locatie, met z’n roze bloemen en pasteltinten, zet je eigenlijk op het verkeerde been. Dit is geen jubelend liefdesfeest. De voorstelling gaat weliswaar over (de bezegeling van) een lange relatie, maar het huwelijk roept ook vragen op rond sterfelijkheid. Wat gebeurt er als één van de partners overlijdt? Wat zijn verwachtingen rond samen leven én sterven?
Toch blijft de performance, in regie van Maurits van den Berg, opvallend luchtig. Dat komt ook door ceremoniemeester en muzikant Pascal van Hulst. Op accordeon en gitaar speelt hij een humoristische meezinger, maar ook prachtige nummers als ‘Tik takt de tijd’: ‘Langzaam tikt de tijd/ de kleuren uit je haar/ de woorden uit je mond/ je schuifelt van je bed naar/ het vallen van de avond’.
Al vroeg wordt de dood van een van de drie personages aangekondigd. Die extra spanning heeft deze vlotte voorstelling eigenlijk niet nodig, maar het zorgt ervoor dat Greg zich lekker op kan winden over het thema dat hem zo bezighoudt. En of het nou tot dat ja-woord komt? Schuif vooral zelf aan om dat te ontdekken.