The United Ukrainian Ballet voor gevluchte Oekraïense dansers in Den Haag stopt

The United Ukrainian Ballet (TUUB), het Haagse dansgezelschap voor gevluchte Oekraïense dansers, stopt per 1 maart. Het ensemble, dat bijna twee jaar geleden werd opgericht om de Oekraïense danscultuur te beschermen, is te kostbaar om te laten voortbestaan. Dat zegt danser en choreograaf Rinus Sprong, die samen met ballerina Igone de Jongh de leiding heeft over het gezelschap.

TUUB, dat in 2022 in luttele maanden werd opgericht en waarbij zo’n zestig gevluchte dansers zich aansloten, kreeg van het ministerie van Buitenlandse Zaken jaarlijks een half miljoen euro subsidie. De cultuursector moet al zo knokken voor geld, zegt Sprong: „We willen de sector niet langer belasten met zo’n kostenpost. Het is ook nooit onze bedoeling geweest om van TUUB een blijvend dansgezelschap te maken.”

Het gezelschap maakte diverse programma’s en trad zo’n zestig keer op. Niet alleen in Nederland, maar ook elders in Europa, in Azië, Australië en de Verenigde Staten. De beste dansers van het ensemble hebben inmiddels werk gevonden bij dansgezelschappen in Noorwegen, Canada en de Verenigde Staten. Andere dansers wonen in een opvangcentrum voor Oekraïense vluchtelingen in Kijkduin. De trainingsfaciliteiten daar blijven open, zodat de dansers in conditie kunnen blijven.

Volgens Sprong heeft de uitwisseling met Nederlandse collega’s veel opgeleverd voor de gevluchte Oekraïeners. „We hebben jonge choreografen kansen kunnen bieden. Ook denk ik dat ons dansklimaat gezonder is dan het Sovjet-dansklimaat dat ze gewend waren. Die ervaring nemen ze mee.”

De komende week treedt het gezelschap nog op in Nijmegen, Zeist en Eindhoven met de galavoorstelling Ukraine 4 Ever – you Can’t Kill the Dance.