‘The Fountain of Youth’ is een nostalgische avonturenfilm à la Indiana Jones – maar dan middelmatig

Avonturenfilms bevatten vaak meerdere tijdslagen. Zo bracht Steven Spielberg met de Indiana Jones-reeks een hommage aan de serials die hij zag in zijn jeugd, waarbij helden wekelijks een avontuur beleefden dat in de buurtbioscoop te zien was en dat altijd eindigde met een cliffhanger. Maar tegelijkertijd waren de films geobsedeerd door het verre verleden, met z’n mysterieuze tempels, piramides en kastelen.

Met Fountain of Youth kijkt ook Guy Ritchie (Snatch) nostalgisch naar wat voor hem kwam. De voor Apple TV+ gemaakte avonturenfilm heeft de fascinatie voor verborgen codes die we kennen uit The Da Vinci Code (zowel boek als film) en speelt leentjebuur bij de twee National Treasure-films, maar vooral bij Indiana Jones. De overleden vader van hoofdpersoon Luke Purdue heet Harrison en was archeoloog, een knipoog naar Harrison Ford, de acteur die avonturier-archeoloog Indiana Jones speelde. En ook bij Ritchie zit er nog een ander verleden in dit terugkijken: het verhaal eindigt in een geheime kamer van een piramide.

Mogelijk herbergt die piramide de Fontein der Eeuwige Jeugd. Luke Purdue (John Krasinski) en zijn team gaan naar die mythische bron op zoek. Niet voor persoonlijk gewin maar om hun steenrijke opdrachtgever Owen Carver te redden, die ongeneeslijk ziek is. Luke’s zus Charlotte (Natalie Portman) werkt als conservator in een museum, wat handig uitkomt bij het ontcijferen van verborgen boodschappen op de schilderijen van onder meer Rembrandt en Caravaggio. Zij raakt tegen wil en dank betrokken bij de avonturen van Luke, met wie ze constant kibbelt, terwijl het gezelschap wordt achtervolgd door Interpol én de geheimzinnige Esme.

Hectische montage

Dat de in breedbeeld gefotografeerde film op streamingplatform Apple TV+ staat is onfortuinlijk. Ritchie stopte zijn film vol achtervolgingen en die komen op een televisiescherm niet goed tot hun recht. De her en der hectische montage is ook al niet goed te volgen op een klein scherm. Aan de andere kant: in de bioscoop zou wellicht extra opvallen dat Fountain of Youth niet meer dan middelmatig is. Zo begint Ritchie zijn film met een achtervolging in Bangkok, waarbij Luke Purdue met een van zijn achtervolgers ruziet over de betekenis van het woord ambigue. Vrijwel meteen erna volgt een achtervolging in Londen. Twee van deze tamelijk gelijksoortige actiesequenties achter elkaar is je reinste overkill. Bovendien volgen ze een patroon dat terugkeert in álle actiescènes, waarbij actie doorspekt wordt met grappen. Een vorm die voorspelbaar is en gaat vervelen.

Toch is de film niet helemaal mislukt. Een actiesequentie waarbij de in 1915 gezonken oceaanlijner Lusitania een rol speelt, is wel inventief en gedenkwaardig. Hetzelfde geldt voor een scène die zich afspeelt in de Nationale Bibliotheek van Oostenrijk in Wenen. Daar ligt de zogenaamde ‘Wicked Bible’, met de onfortuinlijke misdruk: „Gij zult overspel plegen.” Leuk weetje in een film die je verder snel weer vergeten bent.