Het ziekenbezoek van de Cambodjaanse ex-dictator Hun Sen (71) aan zijn oude vriend Thaksin Shinawatra (74) kreeg deze maand zoveel media-aandacht, dat je zou denken dat niet Srettha Thavisin (62) maar Shinawatra de premier van Thailand was. Alles aan het bezoek was controversieel. Shinawatra verscheen voor de camera’s in een rolstoel, hij droeg een neksteun en had zijn arm in een mitella. Dat ligt er wel heel dik op, schamperden critici. Is hij wel echt ziek? vroeg Thailand zich af. Wat betekent dit huisbezoek? En bovenal: Wie heeft eigenlijk de macht in handen?
Decennialang was Shinawatra dé vijand van de Thaise junta. Zakenman Shinawatra is de oprichter van de populistische partij Pheu Thai. De oud-premier werd in 2006 door het militaire regime afgezet. Twee jaar later verliet hij Thailand om een fraudezaak te ontlopen, maar bleef op afstand aan de touwtjes trekken. Zo werd in 2011 zijn zus Yingluck premier, drie jaar later werd ook zij door een militaire coup verwijderd. In 2019 won Pheu Thai opnieuw de verkiezingen, maar werd regeringsdeelname door het leger gedwarsboomd.
En nu is het Shinawatra eindelijk gelukt. Anno 2024 leidt zijn partij de regering. Maar de glans is er af. Politieke vrienden werden verraden en idealen verloochend. Het was afgelopen mei niet Pheu Thai die de verkiezingen won, maar de progressieve partij Move Forward, groot geworden door haar deelname aan de massale straatprotesten voor democratische hervormingen in 2020. Pheu Thai werd onder leiding van Thaksins dochter Peatongtarn (37) tweede, mede omdat de partij democratische veranderingen aan hun achterban beloofde.
Ondemocratisch gemanoeuvreer
Met de overweldigende winst van Move Forward in mei 2023 leek het tij voor hervormingsgezinden eindelijk te keren. Prayut Chan-o-cha (69), de junta-generaal die in 2014 de macht greep en sindsdien het land leidde, trad af. Vol goede moed startte Move Forward-leider Pita Limjaroenrat (43) het formatieproces. Maar in een roerige kabinetsformatie ontspon zich een schaduwspel, waarin Move Forward via ondemocratisch gemanoeuvreer door de militaire elite opzij werd gezet. Pheu Thai schoof vervolgens alle democratische beloftes van tafel en ging een alliantie aan met juntagezinde partijen. De Shinawatra-getrouwe Srettha Thavisin (62) werd medio augustus premier.
Lees ook
Sabotage en verraad blokkeren Thaise democratische hervormingen
Diezelfde dag keerde Shinawatra na ruim vijftien jaar terug uit zelfgekozen ballingschap. Volgens analisten wijst dat alles erop dat Shinawatra vanuit Dubai, waar hij verbleef, voor zijn partij én voor zichzelf een deal met de junta heeft gesloten. Hij kreeg na zijn aankomst in Thailand acht jaar celstraf wegens fraude, maar deze straf werd na enkele dagen door een koninklijk pardon verminderd naar een jaar. Maandag werd zijn zus, ex-premier Yingluck, door een Thaise rechtbank vrijgesproken van financieel mismanagement. Ook zij had het land verlaten om een veroordeling te ontlopen. Critici vermoeden dat haar vrijspraak onderdeel was de overeenkomst.
Op 18 februari kwam Shinawatra vervroegd vrij. Wegens hartproblemen, benadrukten de autoriteiten, maar volgens critici is dat theater. Net als de ontmoeting met Hun Sen, die hem als staatsman moet neerzetten, stelt de Thaise politicoloog Napon Jatusripitak. Ook premier Thavisin werd onlangs thuis ontvangen door Shinawatra, die daarmee volgens de politicoloog „wilde benadrukken dat hij de echte leider is van Pheu Thai”.
Beperkte macht
Jatusripitak ziet Shinawatra als „een schaduwpremier in gijzeling” wegens een tweede zaak die de oud-premier boven het hoofd hangt, een beschuldiging van majesteitsschennis. „Bovendien moet hij zich aan zijn deal met de junta houden. In ruil voor zijn vrijheid en de regeringsrol van zijn partij zal hij nu zijn best moeten doen om de macht van de elite te beschermen. Hij wordt gebruikt als buffer tussen de koningsgezinde elite en de pro-democratische beweging.”
Ook politicoloog Thitinan Pongsudirak, directeur van Veiligheidsstudies en Internationale Relaties aan de Chulalongkorn universiteit, stelt dat Shinawatra slechts beperkte macht heeft. „Hij heeft wel wat ruimte om te manoeuvreren, maar hij loopt aan de leiband van de koningsgezinde militaire elite.” En Shinawatra’s populariteit was juist gebaseerd op zijn verzet tegen het establishment. Veel aanhangers zijn boos door zijn verbond met de pro-juntapartijen en het verraad aan de progressieve coalitiepartij Move Forward.
„Thailand is momenteel een arena van verdeel-en-heerspolitiek”, zegt Jatusripitak. Hij is voorzichtig in zijn formulering. „Het niet per se één persoon, maar een groep mensen, een conservatieve, gevestigde orde rond de kroon.” De macht is verdeeld over vier pilaren, stelt Pongsudirak. „Het leger en het koningshuis. En die besturen de rechtspraak en de bureaucratie.” Zo wordt de rechtspraak ingezet om het net rond de pro-democratische beweging steeds verder te sluiten.
Lees ook
Thai houden verplicht van hun koning
Hoewel Move Forward-leider Limjaroenrat werd vrijgesproken voor verkiezingsfraude, verklaarden de rechters dat elk voorstel voor aanpassing van de wet tegen majesteitsschennis – een kernpunt van het partijprogramma van Move Forward – ongrondwettelijk is. Staatsgevaarlijk, aldus de rechters. Ze waarschuwden dat alle activiteiten die de monarchie zou aantasten moeten worden gestaakt. Critici vermoeden dat dit vonnis de opmaat is voor een nieuw proces, waarbij de partij zal worden verboden.
Volgens politicoloog Pongsudirak laat de uitspraak zien dat de greep van het koningshuis op het land is toegenomen. „Alles dat de macht van de koning dreigt in te perken, wordt onmiddellijk gezien als een poging om de monarchie omver te werpen”, zegt hij aan de telefoon. „We zijn een autocratie in democratische vermomming. Politieke partijen worden via de rechtspraak of een militaire coup ontmanteld zodra ze te machtig worden.”
Zware celstraffen
Al meer dan honderd jaar is er in Thailand een strijd tussen democratische krachten en een koningsgezinde, militaire elite. Het land beleefde sinds 1932 meer dan twintig coups, waarvan dertien slaagden. De macht van de conservatieve elite is gestoeld op de nauwe verwevenheid tussen het leger en het koningshuis. De achterban van Move Forward, veelal goed geschoolde, deels op het westen gerichte jongeren, willen deze alliantie wil doorbreken. Zij hebben een democratisch Thailand voor ogen en eisen hervormingen, waaronder aanpassing van de wet tegen majesteitsschennis. Op het beledigen van de koning staat maar liefst drie tot vijftien jaar gevangenisstraf. En deze wet is de stok waarmee de koningsgezinde junta alle initiatieven voor democratische hervormingen kapot slaat. Zo zijn sinds 2020 ruim 260 mensen aangeklaagd. De rechtsvervolgingen leken even van de baan, maar eind vorig jaar zijn ze weer gestart. Op 13 december kreeg een populaire Move Forward-parlementariër zes jaar celstraf voor majesteitsschennis. En vorige maand kreeg pro-democratische activist maar liefst vijftig jaar cel voor Facebookberichten waarin hij de koning zou hebben beledigd. De hoogste straf voor majesteitsschennis tot nu toe.
Voor protest is, vreest politicoloog Jatusripitak „ de energie op. Mensen zijn moegestreden”. En ondertussen zijn de grote winnaars van de verkiezingen, Limjaroenrat en zijn Move Forward, door de rechters vleugellam gemaakt. „ Misschien dat er een nieuwe pro-democratische beweging opstaat bij nieuwe verkiezingen.”
Vooralsnog zijn ‘De Man Wiens Naam Niet Genoemd Mag Worden’, zoals de koning in Thailand door jonge activisten wordt genoemd [een verwijzing naar het Harry Potter-personage Voldemort] en de heersende koningsgezinde elite onaantastbaar. Analist Harrison Cheng sluit niet uit dat Shinawatra wacht tot Limjaroenrat en Move Forward van het toneel zijn verdwenen, zodat zijn partij bij een volgende verkiezing de grootste wordt en hij zijn dochter Paetongtarn op de troon kan zetten, schrijft hij op de website van het Singaporese mediabedrijf CNA. „Dat zou kunnen,” reageert Jatusripitak. „Maar alleen als de partij haar populariteit weet te herpakken en economische verkiezingsbeloftes nakomt, zoals het uitdelen van 260 euro aan iedereen boven de 16.”
En de junta? Onlangs besprak het parlement de nieuwe begroting voor het leger. Na de verkiezingen was door het kabinet van Thavisin voor het eerst een burger als minister van Defensie aangesteld. Het was de bedoeling om het defensiebudget in te krimpen. Maar volgens het Japanse nieuwsmedium Nikkei Asia wist oud-generaal Prayut Chan-o-cha enkele weken voor het debat twee militaire getrouwen als adviseurs aan te stellen. Prompt vroeg de minister meer tijd voor het opstellen van zijn begroting en vroeg hij uiteindelijk omgerekend 5,5 miljard dollar aan defensie-uitgaven, 2 procent meer dan vorig jaar.