De Texaanse politie heeft vier werken van de Amerikaanse fotograaf Sally Mann (1951) uit een museum verwijderd. De actie volgt op een klacht dat er naakte kinderen te zien zijn op foto’s, wat lokale republikeinen als problematisch en mogelijk strafbaar zien. De foto’s hingen in de tentoonstelling Diaries of Home in het Modern Art Museum of Fort Worth, naast werk van onder anderen Nan Goldin en Carrie Mae Weems.
De kinderen op de foto’s zijn Manns eigen kinderen, die ze in de jaren tachtig en negentig fotografeerde in en rondom hun afgelegen boerderij in Virginia. De kinderen liepen er vaak bloot rond: er was toch niemand. De gestileerde, vaak geënsceneerde beelden in zwart-wit leidden ook in de jaren negentig tot kritiek van conservatieve Amerikanen.
Het museum bevestigt aan The Art Newspaper dat er door de politie onderzoek wordt gedaan naar vier foto’s. Dat onderzoek volgt op een strafrechtelijke klacht, ingediend door de lokale republikeinse lokale bestuurder Tim O’Hare, die in de beelden een „mogelijk strafbaar feit” ziet. De betreffende foto’s, zo benadrukt het museum daarentegen, „zijn de afgelopen dertig jaar vaak gepubliceerd en tentoongesteld in toonaangevende culturele instellingen in dit land en over de hele wereld”.
Conservatieve activist
Een van de vier werken die zijn weggehaald is The Perfect Tomato (1990), een dromerig beeld waar Manns dochter naakt op een tafel in de tuin balanceert, overbelicht, waardoor ze iets spookachtigs krijgt. Op een andere foto, Popsicle Drips (1985), is de naakte torso van het zoontje van Mann te zien, met de knoeiresten van een ijsje op zijn lichaam.
De beschuldigingen zijn „oneerlijk en gevaarlijk”, schrijft de Amerikaanse National Coalition Against Censorship in een statement. Ze „straffen de kunstenaar voor hun eigen perverse interpretatie van de werken”.
Vlak voor Kerst trok een verslaggever van The Dallas Express erop uit na een tip van een lezer. Die lokale nieuwssite presenteert zich als neutraal, „weg van meningen”, maar werd door zijn directeur bij diens aantreden aangeprezen als „het conservatieve alternatief” voor andere lokale media.
De verslaggever die uiteindelijk meerdere stukken over de werken schreef, prijst zichzelf aan als „toegewijde conservatieve activist”. Onder zijn behaalde successen schaart hij het „blootleggen van woke-beleid bij bedrijven” en verslag leggen van „lhbtq+-indoctrinatie en ongepaste drag-shows”. In zijn eerste stuk over de tentoonstelling signaleert hij blote kinderen en een vrouw die over queerness praat.
Lees ook
Voor de dood niet bang
Onrust in jaren negentig
„Naakt, zelfs dat van kinderen, wordt maar al te vaak voor seksualiteit aangezien”, schreef Sally Mann in 2015. De bekende Amerikaanse fotograaf is al eerder met dergelijke beschuldigingen geconfronteerd, al bleef het tot dusver bij polemiek en boze brieven. Ze brak in 1992 door met haar fotoboek Immediate Family, een bundeling van een klein decennium aan foto’s, met haar kinderen vaak als onderwerp, die op de meeste foto’s wel kleren dragen. Een groot interview in The New York Times Magazine lanceerde haar werk tot punt van nationaal debat. Kan dat wel, vroeg de interviewer zich af, je kinderen zo kwetsbaar afbeelden, in sommige gevallen naakt? Brengt ze haar kinderen in gevaar, vroeg de interviewer, door deze beelden te publiceren „in een wereld waar pedofilie bestaat”? En kunnen kinderen wel instemmen met foto’s? Mann kreeg, naar aanleiding van het stuk, stapels aan brieven, die de krant haar allemaal doorstuurde. De stapel ‘voor’ was bijna even hoog als ‘tegen’.
Mann vertelt in dat interview hoe de foto’s tot stand komen. Ze werkt samen met haar kinderen, laat ze meedenken over compositie en enscenering. En ze kunnen altijd zeggen: ‘Nee, deze mag je niet publiceren’. De serie begon in 1984, Mann had drie kleine kinderen en vond de tijd niet om er met haar camera nog op uit te trekken. Haar dochter Jessie kwam thuis met een gezicht vol muggenbulten. Ze legde het vast met haar camera. De volgende dag, Jessies gezicht nog rood van de bulten, bouwde ze een scène om het kind heen. Het werkte, vond ze.
In 2015 blikt Mann terug op de controverse rondom haar werk in een essay in The New York Times. Op de boerderij waren ze „geïsoleerd, niet alleen geografisch, maar ook door de primitieve omstandigheden: geen elektriciteit, water, en, natuurlijk, geen computer, telefoon.”
Ze legde alles van dat leven vast, de jeugd van haar kinderen en de bijbehorende „overwinningen, verwarring, harmonie”, ook de tegenslagen, „blauwe plekken, kots, bloedneuzen, nat geplaste bedden – alles”. Maar, schrijft ze in 2015: „In mijn arrogantie en zelfverzekerdheid dacht ik dat iedereen de werken zal zien zoals ik ze zie.”