Tevredenheid over nieuw kabinet daalt maand na presentatie hoofdlijnenakkoord

De tevredenheid over het nieuwe kabinet is een maand na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord gedaald van 50 procent naar 39 procent. Dat blijkt zaterdag uit een peiling van Ipsos I&O, dat tussen 14 en 17 juni peilde onder bijna 2000 mensen ouder dan achttien. Vooral onder VVD- en NSC-stemmers is het enthousiasme gedaald.

De PVV is nog steeds veruit de grootste partij van het land, met 42 virtuele zetels op dit moment. Ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen in 2023 verliezen VVD en NSC fors, respectievelijk dertien en zes zetels. Met een gezamenlijk verlies van 18 zetels zou de huidige coalitie na nieuwe verkiezingen geen meerderheid meer behalen. BBB-kiezers zijn nog steeds het meest enthousiast.

Opvallend is de populariteitswinst bij zowel het CDA als de Partij voor de Dieren, die uitkomen op respectievelijk negen en zeven zetels. Daarmee overstijgt het CDA virtueel NSC en de BBB. Kiezers zijn gecharmeerd van CDA-fractievoorzitter Henri Bontenbal, volgens de peiling de meest gewaardeerde fractievoorzitter op dit moment. De duidelijke klimaatstandpunten van de Partij voor de Dieren worden ook gewaardeerd.