Terwijl de huren landelijk dalen, wordt een huurwoning in stad alsmaar duurder

Huurwoningen In het afgelopen kwartaal waren er bijna een vijfde minder huurwoningen beschikbaar, waardoor het gat tussen vraag en aanbod groter werd. Dat blijkt uit cijfers van verhuurplatform Pararius.

Woning te huur in de Amsterdamse grachtengordel.
Woning te huur in de Amsterdamse grachtengordel.

Foto Kim van Dam/ANP

De huurprijzen voor vrije sectorwoningen in de vijf grootste Nederlandse steden zijn in het eerste kwartaal van 2023 gestegen. Ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden noteert huurwoningenplatform Pararius in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam een stijging van de vierkantemeterprijs van meer dan 4 procent. In Eindhoven was dat 2,3 procent en in Utrecht 1,4 procent. Landelijk daalden de vierkantemeterprijzen juist met 1,9 procent.


Lees ook: Verhuren van woningen rendeert niet meer, zeggen pandjesbazen. Dus verkopen ze maar

Amsterdam blijft wat het huren van een woning betreft de duurste stad van Nederland. Na een stijging van 5,8 procent betalen huurders daar nu gemiddeld 25,68 euro per vierkante meter. Nieuwe huurders betaalden landelijk gemiddeld 16,85 euro per vierkante meter per maand.

Pararius, een van de grootste huurwoningenplatformen van Nederland, schrijft de stijging toe aan nieuw kabinetsbeleid. Dat zet beleggers ertoe aan om woningen te verkopen in plaats van aan te houden voor de verhuur. Daardoor neemt het aantal huurwoningen in de vrije sector af. Volgens Pararius waren er bijna een vijfde minder vrije sectorwoningen beschikbaar dan in dezelfde periode vorig jaar.

Vanaf 1 januari 2024 moeten verhuurders zich houden aan een puntensysteem, waarbij de maximale huurprijs van een woning wordt vastgesteld. Met het nieuwe beleid wil minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting, CDA) de woekerhuren aan banden leggen.

Volgens Pararius stegen de vierkantemeterprijzen in driekwart van de (middel)grote Nederlandse steden. Dat de landelijke prijstrend toch dalende was, komt onder meer omdat de huurwoningen in de vijf grootste steden nog maar 38 procent uitmaken van het totale aanbod, tegenover 51 procent vorig jaar.

Alleen in de provincies Noord-Holland en Utrecht daalden de gemiddelde prijzen met circa 1,5 procent. In de overige tien provincies werden huurwoningen juist duurder. Drenthe spant de kroon, met een prijsstijging van 18,1 procent ten opzichte van een jaar geleden. Nieuwe huurders in Drenthe betalen nu gemiddeld 12,86 euro per vierkante meter, ver onder de gemiddelde vierkantemterprijs van 16,86 euro.