Terugkeer Milaan-Sanremo voor vrouwen is ‘grote overwinning’ voor de sport

Zeker dertig keer, zo vaak moet Marta Cavalli al de Cipressa en de Poggio di San Remo zijn opgefietst. De Italiaanse renster in Nederlandse dienst (Team Picnic PostNL), al eens winnares van de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl, verblijft graag aan de Ligurische kust om te trainen, vanwege het lekkere weer, de mooie omgeving en de op en neer golvende wegen.

Maar nog nooit besteeg Cavalli de twee beroemde klimmetjes aan de Middellandse Zee in wedstrijdverband, als hun venijnige stijgingspercentages in de finale van wielerklassieker Milaan-Sanremo de beslissing in koers kunnen forceren. Dat was enkel weggelegd voor het mannenpeloton.

Milaan-Sanremo, bijnaam La Primavera (‘de lente’), is in het mannenwielrennen een van de vijf ‘monumenten’, prestigieuze eendagskoersen die al meer dan een eeuw bestaan. In zo’n wedstrijd zegevieren is als het winnen van een grandslam in tennis: een absoluut hoogtepunt in een wielercarrière.

De afgelopen twee decennia groeide een hele generatie rensters op zonder ooit over de beroemde Via Roma in Sanremo te mogen sprinten naar de finish. Waar andere monumenten – de Ronde van Vlaanderen (in 2004), Luik-Bastenaken-Luik (in 2017) en Parijs-Roubaix (in 2021) – al jaren geleden vrouwenedities kregen, verdween Milaan-Sanremo voor rensters in 2005 juist van de wielerkalender vanwege financiële problemen.

Tot deze zaterdag. Dan verschijnen voor het eerst in twintig jaar ook de beste vrouwelijke coureurs ter wereld aan de start. Het zat eraan te komen sinds de Italiaanse koersorganisator RCS Sport in 2022 aankondigde een nieuwe vrouweneditie te willen organiseren. In september 2024 kwam de bevestiging: La Primavera voor vrouwen keert definitief terug. Tot grote vreugde van het peloton, zegt Elisa Balsamo (Lidl-Trek), de Italiaanse oud-wereldkampioen en tweevoudig ritwinnaar in de Giro d’Italia. „Het is genieten dat Milaan-Sanremo nu eindelijk georganiseerd wordt. Dit is een grote mijlpaal.”

Italiaanse impasse

Waarom het zolang heeft geduurd? Die vraag heeft koersdirecteur Giusy Virelli van RCS Sport vaker gekregen, zegt ze lachend over de telefoon. „Ik kon me die reactie wel voorstellen. Het heeft langer geduurd dan we zelf hadden verwacht.”

Dat heeft alles te maken met de wedstrijdkalender, legt Virelli uit. In hetzelfde weekend in maart stond al jaren een andere grote koers in Italië gepland: de Trofeo Alfredo Binda, een wedstrijd die sinds 1974 alleen voor vrouwen wordt georganiseerd en dankzij haar geschiedenis en het lastige parcours in het vrouwenpeloton een klassiekerstatus heeft. „Er was simpelweg geen ruimte voor Milaan-Sanremo”, zegt Virelli.

Het was het ter ziele gaan van een koers in Nederland die de Italiaanse impasse doorbrak. De Ronde van Drenthe was een moderne vrouwenklassieker met oud-winnaars als Marianne Vos, Marta Bastianelli en Lorena Wiebes. Maar vorig jaar betekende een tekort aan motoragenten in Nederland, toenemende regeldruk en een afnemend animo onder vrijwilligers het einde van die koers , aldus organisator Femmy van Issum. Ze vond dat ze geen „échte klassieker” meer kon organiseren, zei ze vorige maand tegen NRC, en dus ging de stekker eruit.

Door het besluit in Hoogeveen ontstond in maart een gat op de wielerkalender. En na overleg tussen de twee Italiaanse organisatoren werd de Trofeo Alfredo Binda een weekend naar voren verschoven. Daardoor kwam het weekend waarin ook de manneneditie van Milaan-Sanremo plaatsvindt, vrij voor een vrouweneditie. Beide worden deze zaterdag verreden.

Dat laatste was essentieel, zegt Virelli. Meer dan de helft van de mannenkoers en vrijwel de hele vrouwenrace voert de renners over de Via Aurelia, de fotogenieke maar ook drukke kustweg van Genua naar de Frans-Italiaanse grens aan de Ligurische Zee. „Het is bijzonder ingewikkeld om die weg af te laten sluiten”, zegt Virelli. Door de twee wedstrijden – mannen en vrouwen – op dezelfde dag te organiseren, blijft de logistieke schade beperkt.


Conservatieve organisatie

De terugkeer van Milaan-Sanremo voor vrouwen is echter niet alleen te danken aan het oplossen van een kalendertechnisch probleem, zegt Iris Slappendel. Ze stond in 2004 zelf aan de start van de Italiaanse koers, richtte na haar profcarrière een vakbond voor vrouwelijke renners op en is nu wielercommentator bij Eurosport. „We kennen RCS Sport als een conservatieve organisatie, en je ziet dat ze nu eindelijk het vrouwenwielrennen serieus oppakken.”

De Italiaanse organisatie, die vorig jaar de Giro voor vrouwen overnam, kon weinig anders, denkt Slappendel. „De organisatoren van de Vlaamse voorjaarskoersen begonnen als eerste met het organiseren van vrouwenraces, daarna volgde de Tour de France. De maatschappelijke druk nam toe, ze hadden anders wel heel erg voor paal gestaan.”

Marta Cavalli denkt dat de andere vrouwenkoersen de Italianen het vertrouwen gaven dat een Milaan-Sanremo voor vrouwen ook een succes kon worden. „Je kon zien dat het niveau van het vrouwenpeloton steeg, dat de wedstrijden daardoor aantrekkelijker werden, dat er daardoor meer zichtbaarheid kwam en zo de commerciële interesse toenam.”

Het vrouwenwielrennen moet niet haar identiteit en eigenheid verliezen

Iris Slappendel
oud-renster

Na het wegvallen van de Ronde van Drenthe was Slappendel bang dat uitwijken naar een andere datum om plek te maken voor Milaan-Sanremo voor de Trofeo Alfredo Binda tot een zwakker deelnemersveld zou leiden. „Het vrouwenwielrennen moet niet haar identiteit en eigenheid verliezen door alleen maar vrouwenedities te organiseren van koersen die door mannen gereden worden.”

Maar toen ze afgelopen weekend het sterke startveld van de Trofeo Alfredo Binda zag, met grote namen als Demi Vollering, Marianne Vos en de uiteindelijke winnares Balsamo – die óók allemaal van start gaan in Milaan –- was ze gerustgesteld. „Dat zegt veel over de status van die wedstrijd.” Cavalli waardeert het dat de wedstrijdorganisatie zich bereid toonde om een andere datum te prikken. „Nu zijn er twee grote wedstrijden in plaats van een. Zo helpen ze het vrouwenwielrennen vooruit.”

Kalender bijna compleet

Slappendel herinnert zich hoe ze zich bij de editie van Milaan-Sanremo in 2004 voor dag en dauw moest melden. „We moesten héél vroeg starten, en ik kan me geen publiek langs de kant herinneren.” Ze verwacht dat het er nu anders aan toe zal gaan. „De wedstrijd begint pas om 10.30 uur en wordt vrijwel in zijn geheel uitgezonden op televisie. Van die aandacht profiteert het hele peloton.” Koersdirecteur Virelli verwacht „veel publiek” langs het parcours. „Het is nou eenmaal een van de beroemdste wedstrijden van het jaar.”

In het vrouwenpeloton wordt er in ieder geval naar uitgekeken. „Dat we aan deze wedstrijd kunnen meedoen, met zijn unieke charme en zijn plek in de wielerhistorie, is zo belangrijk. Het laat zien hoe hard onze sport aan het groeien is”, zegt Elisa Longo Borghini (UAE Team ADQ), die onder meer de Giro, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix won.

Haar landgenotes Elisa Balsamo en Marta Cavalli sluiten zich bij die woorden aan. Cavalli noemt het een „grote overwinning” dat de „iconische race” nu een vrouweneditie krijgt. „We vechten al jaren voor een volledige wielerkalender”, zegt Balsamo, doelend op de koersen die wel voor mannen werden georganiseerd maar niet voor vrouwen. „En nu is die bijna compleet.”

Balsamo groeide op met het kijken naar Milaan-Sanremo, vertelt ze. „Dan zaten we met de hele familie de hele dag voor de televisie.” Ze komt uit de buurt van Sanremo, kent de weggetjes en klimmetjes in de eindfase van de wedstrijd goed en droomt al hardop over het koersverloop. „Het zou voor iedereen geweldig zijn om de race te winnen”, zegt ze, „maar al helemaal voor een Italiaan”.