Terugkeer Mehmet Simsek op Financiën duidt mogelijk op economische koerswijziging Erdogan

Nieuw Turks kabinet De Turkse president Erdogan heeft zaterdag zijn nieuwe kabinet gepresenteerd, bestaande uit capabele technocraten. Vooral de terugkeer van de gerespecteerde Mehmet Simsek als minister van Financiën springt in het oog.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan (midden) zaterdag bij de presentatie van zijn nieuwe kabinet, met onder meer minister van Defensie Yasar Güler (derde van links), minister van Financiën Mehmet Simsek (vijfde van links), minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan (zevende van rechts) en minister van Binnenlandse Zaken Ali Yerlikaya (vijfde van rechts).
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan (midden) zaterdag bij de presentatie van zijn nieuwe kabinet, met onder meer minister van Defensie Yasar Güler (derde van links), minister van Financiën Mehmet Simsek (vijfde van links), minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan (zevende van rechts) en minister van Binnenlandse Zaken Ali Yerlikaya (vijfde van rechts). Foto Adem Altan / AFP,

De gerespecteerde econoom Mehmet Simsek is de nieuwe Turkse minister van Financiën. Dat was de belangrijkste benoeming die president Erdogan zaterdag bekendmaakte tijdens de presentatie van zijn nieuwe kabinet. Simsek stond hoog aangeschreven bij buitenlandse investeerders toen hij tussen 2009 en 2018 minister van Financiën en vicepremier was. Zijn terugkeer is een signaal dat Erdogan bereid is economisch van koers te veranderen na jaren van grillig en onorthodox beleid, dat heeft geleid tot torenhoge inflatie en Turkije op de rand van een betalingsbalanscrisis heeft gebracht.

Tijdens de beëdiging zei Simsek dat het belangrijkste doel van de nieuwe regering is om het sociale welzijn te vergroten. Volgens hem heeft Turkije geen andere keuze dan terugkeren naar „rationele gronden” om de voorspelbaarheid van het economisch beleid te waarborgen. „Het terugdringen van de inflatie tot enkele cijfers op de middellange termijn, het vergroten van de voorspelbaarheid, en het versnellen van een structurele transformatie die het tekort op de lopende rekening zal verminderen, zijn van vitaal belang voor ons land”, verklaarde hij zondag op zijn eerste persconferentie. De vraag is of Simsek genoeg ruimte krijgt om de daad bij het woord te voegen.

Lees ook: Gooit Erdogan het economische roer om na zijn verkiezingszege?

Ook de rest van het kabinet bestaat uit capabele technocraten, waar een aantal opmerkelijke namen tussen zitten. Een van hen is de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Hakan Fidan. Hij vervangt Mevlüt Cavusoglu, een van de langstzittende Turkse topdiplomaten. Fidan is een vertrouweling van Erdogan. Hij begon als adviseur toen Erdogan nog premier was. Sinds 2010 was hij de directeur van de inlichtingendienst MIT, die onder zijn leiding een actievere rol ging spelen in het buitenlandbeleid. Zeker na de mislukte coup in 2016, toen MIT samen met het ministerie tientallen verdachten ontvoerde uit andere landen. Ook in het Syriëdossier speelt Fidan achter de schermen een prominente rol.

Nieuwe grondwet

„Door vooraanstaande mensen te benoemen om het economisch en buitenlands beleid te voeren, heeft Erdogan zichzelf vrijgemaakt om zich te concentreren op een binnenlandse agenda: het opstellen van een nieuwe grondwet”, twitterde Soner Cagaptay, directeur van het onderzoeksprogramma Turkije van de denktank Washington Institute for Near East Policy. In zijn toespraak na zijn beëdiging zaterdag als president beloofde Erdogan een nieuwe grondwet op te gaan stellen. „We zullen onze democratie redden van de huidige grondwet, die een product is van de coup [van 1980], en haar versterken met een libertaire, civiele en inclusieve grondwet”, verklaarde hij.

Erdogan heeft zichzelf vrijgemaakt om zich te concentreren op een binnenlandse agenda: het opstellen van een nieuwe grondwet

Soner Cagaptay Washington Institute for Near East Policy

Als minister van Binnenlandse Zaken verkoos Erdogan een ervaren bureaucraat: Ali Yerlikaya. Hij was gouverneur van de provincies Sirnak (2007-2010), Agri (2010-2012), Tekirdag (2012-2015), Gaziantep (2015-2018) en Istanbul (sinds 2018). Yasar Güler werd benoemd tot minister van Defensie. Güler is een beroepsmilitair, die bijna een halve eeuw in het leger heeft gediend. Hij werd in 2018 benoemd tot chef van de generale staf, nadat zijn voorganger Hulusi Akar minister van Defensie werd. Hij was commandant der strijdkrachten tijdens de Turkse militaire operaties in het noorden van Syrië in 2019 en 2020, en later in Noord-Irak. De enige vrouw in het nieuwe kabinet is minister van Familiezaken Mahinur Özdemir Göktas, die in België is geboren en in Brussel parlementariër was voor de Christendemocraten.

De opvallende afwezigen in de nieuwe regering zijn: Süleyman Soylu, de populaire, nationalistische minister van Binnenlandse Zaken, die bekend staat om zijn anti-westerse tirades vol complottheorieën, en die louche zaken zou doen met onderwereldfiguren. En Hulusi Akar, die als hoofd van de generale staf werd gegijzeld door de coupplegers in 2016, weigerde de staat van beleg uit te roepen, en voor zijn loyaliteit werd beloond door Erdogan met de benoeming tot minister van Defensie in 2018. Beiden hebben een goede plek op de kieslijst gekregen en zijn verkozen in het nieuwe parlement.