Terug naar de gruwelen van ‘de beul van Twente’

ZAP Na de vuurwerkramp in 2000 werd de regio Enschede opgeschrikt door ‘de beul van Twente’, die tientallen paarden, pony’s en schapen toetakelde en doodde. In het gelijknamige tv-programma kijken betrokkenen terug.

Een van de vele slachtoffers van ‘de beul van Twente’, tusen 2000 en 2005.
Een van de vele slachtoffers van ‘de beul van Twente’, tusen 2000 en 2005. Beeld AVROTROS

In de zomer van 2003 sloeg ‘de beul van Twente’ toe bij de familie Rodriguez. Hun schaap, een gewezen wedstrijdschaap, staat in de wei achter hun hobbyboerderij. Marieke is oud en heeft geen tanden meer, de familie voert haar dagelijks met een lepel. Maar op de ochtend van 6 juli is het schaap verdwenen. Marieke drijft in de beek, haar ingewanden liggen op het pad ernaast en in de boom hangt het nylon koord waaraan ze omhoog gehesen is.

In de drie jaar daarvoor zijn in de omgeving van Enschede tientallen paarden, pony’s en schapen toegetakeld, verminkt en veelal vermoord. Gevonden met een stok in de anus, de vulva met een mes bewerkt, de genitaliën afgesneden. Dierenmishandeling viel destijds nog onder vandalisme – een dier is vernield eigendom. De mensen in Twente dachten er het hunne van. Hier was een gestoorde gek aan het werk, een sadist met perverse trekjes. Als de politie er niks aan deed, dan gingen ze zelf wel achter de dader aan.

In het woensdag uitgezonden eerste deel van de driedelige serie De beul van Twente laat regisseur Duco Coops het verhaal van de mishandelingen vertellen door de journalisten van toen van de Twentse krant Tubantia en De Telegraaf. Nooit zo heel sterk, vind ik, om journalisten te laten vertellen wat ze zelf al opschreven, maar in dit geval gaf het wel een interessante inkijk bij de krantenredacties. De overwegingen van de Telegraaf-verslaggever om er wél over te schrijven: „Dierenmishandeling krijgt bij ons altijd veel aandacht. Dus liet ik alles uit mijn handen vallen en ging er extra nadrukkelijk mee aan de slag.” De Tubantia-journalist over de redenen van de regio-redacties om het niet of minder te doen: „Iedereen bij ons was bezig met de nasleep van de vuurwerkramp; 13 mei 2000, een ontploffing in de vuurwerkbriek legde een woonwijk in Enschede in as. „De dieren waren bijna bijzaak.” Het hele punt was, de plaatselijke politie was óók druk met de ramp. Rechercheur Murat Ceben ontkent dat de politie te weinig deed. Er waren, zegt hij, genoeg collega’s die begaan waren met de dieren. Uiteindelijk werd team Caballo (Spaans voor paard) geformeerd.

Bio-industrie

Rudolf K., ‘de beul uit Twente’ die zich al die jaren vergreep aan dieren en ten slotte een dakloze vermoordde en ontmande in het Volkspark in Enschede, zal vast niet het boek Animal Liberation hebben gelezen van Peter Singer, een filosoof. Woensdag stond er in De Volkskrant een interview met hem, naar aanleiding van de heruitgave van zijn beroemde boek uit 1975. Zijn stelling is dat een dier net zoveel recht heeft op een pijnvrij bestaan als een mens. Omdat er zoiets bestaat als de bio-industrie eet hij al jaren geen vlees meer. Dat dieren geen intelligentie of bewustzijn hebben is geen rechtvaardiging ze te doden, vindt hij. „De vraag is niet, kunnen ze nadenken of praten, maar kunnen ze lijden.” Dat kunnen ze, en dat deden ze in de nachten dat Rudolf K. toesloeg – op proefverlof uit tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken waar hij zestien jaar zat voor een zedendelict.

In de serie wordt uit brieven geciteerd die Rudolf K. aan slachtoffers schreef – de mensen, mag ik aannemen. Veertien socio-therapeuten konden hem niet leren hoe te leven, schreef hij. Om op verlof te mogen is hij zich gaan gedragen zoals zij het wilden. „Dat werkte.” De geënsceneerde scènes met ‘de beul van Twente’ – hij is inmiddels veroordeeld tot levenslang – geven de serie nog wat extra sjeu. Alle feiten en gruwelen waren eerder al uitgebreid naverteld door betrokken politiemensen in een aflevering van De zaak van je leven van Powned uit 2020.

Volgens de Verenigde Naties worden er per jaar 83 miljard vogels en zoogdieren gedood. Maar als één man het voor zijn eigen lol en lust doet, vinden we het een gruweldaad. Best gek, eigenlijk.