Ten strijde tegen islamitische homofobie in intens schooldrama ‘Amal’

Veel te weinig Europese filmmakers durfden de afgelopen kwart eeuw de funeste rol van het jihadisme binnen de moslimdiaspora aan te snijden. Films over de psychosociale mechanismes daarachter komen vooral uit de Arabische wereld; in Nederland bleef het bij een incidentele film als Mijke de Jongs Layla M. (2016). De filmwereld tippelt er vermoedelijk uit angst voor stigmatisering of nestbevuiling angstvallig omheen. Een zeer invloedrijke, gewelddadige en reactionaire beweging kreeg zo in de 21ste eeuw vanuit de filmwereld nauwelijks weerwoord.

Met Amal maakt Jawad Rhalib, een gewezen journalist, een film over islamitische homofobie die bijna tien jaar na de door IS geïnspireerde aanslagengolf in België als een alarmkreet wordt ervaren. Beetje laat, zou je denken, maar alsnog welkom. Het drama speelt zich af in klas 5B in het Brusselse Molenbeek, waar moslimkinderen zich collectief tegen klasgenoot Monia keren. Zij zou lesbisch zijn, nam een tatoeage, bijt van zich af. Haram, oordeelt haar nare klasgenootje Jalila, die het voortouw neemt in pesterij en geweld.

Docent Frans Amal – Lubna Azabal in een intense en verbeten rol – beseft als wereldse moslima dat jihadisme een naargeestige sekte is die zich zonder tegengas als kanker verspreidt. Via achtste eeuwse dichter Abu Nuwas snijdt ze klassikaal queer thema’s aan, tot ontsteltenis van enkele leerlingen en hun ouders. Hun eis tot censuur wordt door de directrice afgewimpeld: ouders gaan niet over het curriculum. Maar achter de schermen vraagt ze Amal water bij de wijn te doen en het onderwerp te laten rusten. Ondergrondse broei is geen probleem, zolang het aan de oppervlakte maar kalm blijft.

Amals interventie drijft de zaken op de spits. Een online hetze van bedreigingen steekt de kop op, zeker nadat Monia fier verklaart dat ze inderdaad lesbisch is. Docent Amal vermoedt dat haar collega Nabil de aanjager is. Hij is een keurig ogende bekeerling – zijn echte naam is Thibault Maes – die op school koranles geeft. Naar buiten toe gematigd, hitst hij achter gesloten deuren de jeugd op, denkt Amal.

Jihadisme is in Amal geen betreurenswaardigde ontsporing van gediscrimineerde moslimjeugd, maar een manipulatieve, ondermijnende en nietsontziende sekte die jongeren hersenspoelt en de moslimgemeenschap via dwang, intimidatie en geweld in haar greep tracht te krijgen. Amal ontdekt al snel dat ze het tegen een formidabele, goed georganiseerde vijand staat; wat vermag een inspirerende leraar tegen totalitaire indoctrinatie?

Als film is Amal licht didactisch en schematisch, maar emotioneel effectief. Geschikt voor schoolvertoning met klasgesprek ook, want spannend: een welkome aanvulling.