Telegram-oprichter Doerov in staat van beschuldiging gesteld

De Franse autoriteiten hebben woensdag voorlopige aanklachten uitgevaardigd tegen Pavel Doerov, de Frans-Russische oprichter en topman van de berichtendienst Telegram. Hij is in staat van beschuldiging gesteld op verdenking van het toestaan van criminele activiteiten op het platform.

Doerov werd afgelopen weekend in Parijs gearresteerd. Woensdagmiddag werd hij vrijgelaten uit hechtenis, in afwachting van zijn voorgeleiding in de rechtbank van Parijs, dezelfde middag.

Volgens de Franse justitie doet Telegram, dat ruim 900 miljoen gebruikers telt, onvoldoende om criminele activiteiten op het platform te bestrijden. Justitie beschuldigt Doerov onder meer van „het bezitten, verspreiden, aanbieden en beschikbaar maken van pornografische beelden van minderjarigen in georganiseerd verband”.

Doerov heeft die beschuldigingen krachtig ontkend. De miljardair heeft een borgsom van 5 miljoen euro betaald om vrij te komen. Hem is verboden Frankrijk te verlaten, in afwachting van verder onderzoek.

De Franse autoriteiten hebben al in maart van dit jaar een arrestatiebevel uitgevaardigd voor Doerov en zijn broer Nikolaj, bleek eerder uit documenten die in handen zijn van de journalistieke website Politico.

Pavel en Nikolaj Doerov zijn de oprichters van Telegram. Nikolaj is het wiskundige brein achter de code van het berichtenplatform.

Uit de documenten die Politico in handen heeft, blijkt nu dat het arrestatiebevel voor de broers is uitgevaardigd nadat het platform weigerde mee te werken aan een eerder verzoek om een specifieke Telegramgebruiker op te sporen. Ook zou Telegram in de voorbije jaren vrijwel geen enkele medewerking verleend hebben aan andere Franse en Europese onderzoeken naar incidenten op het platform.

Doerov zou ook worden onderzocht voor „ernstig geweld” tegen zijn eigen kind, meldt persbureau AFP op basis van een ingewijde.

Vijftig keer Rusland bezocht

Eerder op de dag onthulde onderzoeksplatform Important Stories dat Pavel Doerov tussen 2015 en 2021 meer dan vijftig keer Rusland zou hebben bezocht. De onthulling, gebaseerd op een recent gelekte dataset van de Russische veiligheidsdienst FSB, strookt niet met de manier waarop Doerov zich de afgelopen jaren profileerde: als een criticus van het Kremlin en verdediger van digitale privacy.

De 39-jarige tech-miljardair en het Kremlin onderhouden al jaren een moeilijke relatie, waarbij Moskou greep probeert te krijgen op Telegram en haar miljoenen Russische gebruikers. Publiekelijk heeft Doerov er altijd een punt van gemaakt alleen landen te bezoeken die zijn waarden onderschrijven. Doerov vertrok in 2014 uit Rusland nadat de FSB de druk zou hebben opgevoerd om gebruikersdata van de berichtendienst te kunnen verkrijgen.

De banden doorbreken met zijn thuisland werd vervolgens een principiële kwestie voor Doerov. In een manifest — ‘Zeven redenen om niet terug te keren naar Rusland’ — nam hij destijds publiekelijk afstand van het land. Sindsdien zou hij Rusland slechts één keer hebben bezocht, in 2014. De precieze redenen voor Doerovs herhaalde bezoeken, die hij in de periode tussen 2015 en 2017, en later tussen 2020 en 2021 aan Rusland bracht, blijven onduidelijk. Hij zou met name in Sint-Petersburg en Moskou hebben verbleven.

Zowel de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden als Elon Musk, CEO van X, hebben hun steun betuigd aan Doerov. Het Kremlin noemde de beschuldigingen tegen Doerov „zeer ernstig” en beklaagde zich over een „poging tot intimidatie” door Frankrijk. De Franse president Emmanuel Macron benadrukte maandag dat de arrestatie „op geen enkele wijze een politieke beslissing” was.