‘Telegram-oprichter Doerov bezocht Rusland sinds 2014 tientallen keren, ondanks eigen beweringen’

De Frans-Russische oprichter van Telegram Pavel Doerov blijkt tussen 2015 en 2021 meer dan vijftig keer Rusland te hebben bezocht. Dat schrijft het onderzoeksplatform Important Stories dinsdag op basis van een recent gelekte dataset van de Russische veiligheidsdienst FSB. De onthulling strookt niet met de manier waarop Doerov zich de afgelopen jaren profileerde: als een criticus van het Kremlin en verdediger van digitale privacy.  

Doerov werd afgelopen weekend in Parijs gearresteerd. Volgens de Franse justitie doet Telegram, dat ruim 900 miljoen gebruikers telt, onvoldoende om criminele activiteiten op het platform te bestrijden. Doerov heeft die beschuldigingen krachtig ontkend. Woensdag, wanneer zijn hechtenis afloopt,  bepaalt de Franse onderzoeksrechter of Doerov formeel wordt aangeklaagd. 

De 39-jarige tech-miljardair en het Kremlin onderhouden al jaren een moeilijke relatie, waarbij Moskou greep probeert te krijgen op Telegram en haar miljoenen Russische gebruikers. Publiekelijk heeft Doerov er altijd een punt van gemaakt alleen landen te bezoeken die zijn waarden onderschrijven. Doerov vertrok in 2014 uit Rusland nadat de FSB de druk zou hebben opgevoerd om gebruikersdata van de berichtendienst te kunnen verkrijgen. 


Lees ook

Voor Telegram-topman Doerov staat niet alleen zijn vrijheid, maar ook zijn geloofwaardigheid op het spel

Russen staken zondag papieren vliegtuigjes - een verwijzing naar het logo van Telegram - in de heg bij de Franse ambassade in Moskou.

‘Geen politieke beslissing’

De banden doorbreken met zijn thuisland werd vervolgens een principiële kwestie voor Doerov. In een manifest —  ‘Zeven redenen om niet terug te keren naar Rusland’ —  nam hij destijds publiekelijk afstand van het land. Sindsdien zou hij Rusland slechts één keer  hebben bezocht, in 2014. De precieze redenen voor Doerovs herhaalde bezoeken, die hij in de periode tussen 2015 en 2017, en later tussen 2020 en 2021 aan Rusland bracht, blijven onduidelijk.  Hij zou met name in Sint-Petersburg en Moskou hebben verbleven. 

Zowel de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden als Elon Musk, CEO van X, hebben hun steun betuigd aan Doerov. Het Kremlin noemde de beschuldigingen tegen Doerov „zeer ernstig” maar beklaagde zich ook over een „poging tot intimidatie” door Frankrijk. De Franse president Emmanuel Macron benadrukte maandag dat de arrestatie “op geen enkele wijze een politieke beslissing” was.