Techondernemer Robert Vis wil weg uit Nederland. ‘Succesvolle ondernemers worden vaak met argwaan bekeken’

Wie is Robert Vis?

Techondernemer Vis (40) is de topman van Bird, een Amsterdams bedrijf dat communicatie- en betaaldiensten levert aan grote bedrijven. Hij begon het bedrijf in 2011 samen met Adriaan Mol, tevens de oprichter van betalingsdienstverlener Mollie. Bird (voorheen MessageBird) laat bedrijven onder andere verificatiecodes naar hun klanten sms’en, of via WhatsApp een betaling voor een bestelling innen.

Het techbedrijf wordt door investeerders gewaardeerd op ruim 3 miljard euro, wat het een van de waardevolste Nederlandse techbedrijven maakt. Vis is zelf volgens de Quote 500 goed voor 1 miljard euro.

Waarom wil hij weg?

Op LinkedIn schetst Vis dat Nederland ondernemers niet gunstig gezind is. „Succesvolle ondernemers worden vaak met argwaan bekeken, in plaats van als inspiratiebron voor anderen”, schrijf hij. En: „Het doolhof van regels en voorschriften maakt het lastig om snel en efficiënt te innoveren”.

Ook over het Nederlandse belastingstelsel is hij niet te spreken. „Ikzelf heb nul problemen met veel belasting betalen”, schrijft Vis, maar hij hekelt de belasting die geheven wordt over het belonen van werknemers met aandelen. In 2020 uitte hij daar ook al kritiek op in gesprek met NRC. Destijds omschreef Vis zichzelf nog als een „nationalistisch persoon” en vond hij het „belangrijk dat Nederland zijn concurrentiepositie houdt in de nieuwe wereld”.

„Je hebt de techsector nodig om competitief te zijn met je economie”, zei Vis toen. „In plaats van een brievenbussenland te zijn dat buitenlandse techbedrijven lokt, kunnen we het beter gemakkelijker maken om mensen aan te nemen, of personeel te belonen in aandelen.”

De ondernemer is ook ontevreden over de Nederlandse politiek („Geert Wilders en Baudet – really?”) en de veiligheid in Nederland. „Je kan het nieuws niet kijken zonder te realiseren hoeveel geweld er is.” Zijn bericht op sociale media krijgt zowel instemmende reacties als opmerkingen dat het elders heus niet beter gesteld is.

Meerdere techondernemers hebben zich de laatste tijd negatief uitgelaten over het Nederlandse vestigingsklimaat. Ze vinden dat ze hun succes ondanks Nederland hebben behaald, niet dankzij. Ook het allergrootste technologiebedrijf van Nederland, chipmachinefabrikant ASML, twijfelde hardop of het nog wel in Nederland kon groeien. Het vorige kabinet trok daarop de portemonnee en investeerde ruim 1,7 miljard euro in infrastructuur en woningbouw in de regio.

Waar gaat hij heen?

Volgens Vis is het ondernemersklimaat beter in „landen zoals Zwitserland, de Verenigde Staten en Singapore”. Maar waar hij precies heen gaat, wil hij niet zeggen. „Helaas is ons land zo gek geworden dat het beter is als ik dat niet publiekelijk zeg.”

Bij zijn bericht op LinkedIn staat een prent waarop Engelse puriteinen te zien zijn die in 1620 vanuit Delfshaven naar Amerika trok. In reacties op zijn bericht spreekt hij niet tegen dat hij deze Pilgrim Fathers nareist en is hij vol lof over het land. Zo voelt hij zich in New York veiliger op straat dan in Amsterdam en verkiest hij „Trump boven Wilders any day of the week”.

Wat gebeurt er met zijn bedrijf?

Vooralsnog niks, dat blijft „voor nu” in Nederland. Bird heeft wereldwijd medewerkers die op afstand werken, alleen in Amsterdam is er een fysiek kantoor. Op plekken waar veel werknemers zitten, worden wel maandelijks borrels gehouden. En een keer per jaar komt het hele bedrijf een week lang bijeen op een zonnige locatie.

Begin dit jaar ontsloeg Bird nog 20 procent van zijn werknemers. Hun taken werden overgenomen door kunstmatige intelligentie (AI). Om diezelfde reden werden de tarieven voor klanten tot wel 90 procent verlaagd.

Opvallend: werknemers van zijn bedrijf, die Birds worden genoemd, mogen niet zomaar uitvliegen naar een ander nest. „We verwachten van Birds dat ze werken vanuit het land waar ze zijn aangenomen.”