
Wat maakt het uiten van waardering zo belangrijk? Waarom vinden veel managers dit moeilijk? En hoe help je ze een handje (vooral als het om jouw werk gaat)?
De winst van waardering
Goedkeurende blikken, oprechte complimenten en andere blijken van waardering – vooral van onze managers –; ze zijn essentieel voor ons welbevinden op het werk. Volgens de data van adviesbureaus O.C. Tanner en Gallup leidt het uiten van waardering bovendien tot allerlei andere voordelen: meer loyaliteit, verhoogde motivatie, hogere productiviteit en minder verloop. Ook kun je als manager met gerichte lofuitingen duidelijk maken welke doelen en waarden je belangrijk vindt. Best de moeite waard.
Er zijn wel een paar spelregels. Een compliment is pas effectief als het – in de beleving van de ontvanger – specifiek is, gemeend en aansluit bij wat de ontvanger zelf belangrijk vindt. Om een goed compliment te geven, moet je de ander dus wel een beetje kennen.
Wat belemmert ons?
Het uiten van waardering verloopt vaak wat moeizaam. Waarom?
- Veel managers ontberen de vaardigheid om dagelijks leuke, creatieve complimenten te geven en dat ook nog eens oprecht en persoonlijk te doen. Is ook niet zo makkelijk.
- Sommigen missen de motivatie ervoor. Ze zijn bang om nep over te komen of geloven dat strengheid beter werkt. Of ze zijn meer gericht op wat misloopt, dan wat goed gaat.
- De omstandigheden werken ook niet altijd mee. Het team is te groot, de agenda te vol, de problemen te talrijk.
Wat het nog lastiger maakt: een beetje is niet genoeg, leert het eerdergenoemde Gallup-onderzoek. Medewerkers hebben minstens elke week een portie welgemeende waardering nodig, wil het merkbaar effect sorteren.
Dit kun je zelf doen
Wordt het tijd voor wat meer waardering voor jouw werk? Dan zijn hier vijf praktische tips.
1) Maak een lijst met wat er goed ging in je werk. Dat is handig bij beoordelingsgesprekken en ook voor het updaten van je cv als je besluit om je geluk (en waardering) elders te zoeken.
2) Praat erover met je manager. Maak een afspraak, vertel waar je trots op bent en vraag welke mogelijkheden zij of hij voor je ziet in de komende maanden.
3) Promoot je team. Vertel anderen welke goede dingen jullie doen. Vermeld de namen van de teamleden waar mogelijk (en natuurlijk ook die van jezelf).
4) Geef anderen vaker complimenten. Zo maak je het uiten van waardering gewoon in je team. Daar profiteer je zelf ook van.
5) Zorg voor zichtbaarheid. Maak wekelijks een lijstje: waar en hoe kun je laten zien wat je kunt? Wat kun je bijvoorbeeld bijdragen tijdens een vergadering?
Nog even dit. Voor je alle tips meteen fanatiek gaat toepassen, is het zinvol om jezelf twee vragen te stellen. Is je behoefte aan meer erkenning realistisch? En: wiens waardering telt echt voor je?
Waarom? Je wilt je uiteindelijk niet laten gijzelen door andermans goedkeuring. Ook zonder dat anderen het zien kan je werk bijzonder waardevol zijn.
Ben Tiggelaar schrijft wekelijks over persoonlijk leiderschap, werk en management.
