Taylor Swift spreekt zich uit voor Harris, maar wie spreekt ze aan?

Er werd met veel spanning uitgekeken naar het eerste debat tussen de presidentskandidaten Kamala Harris en Donald Trump van dinsdag. Maar minuten na het debat gebeurde er nog iets opmerkelijks: superster Taylor Swift postte op Instagram voor haar 283 miljoen volgers een steunbetuiging aan de Democratische kandidaat Kamala Harris. Ze roept kiezers in de VS op zich te informeren, te registreren en te gaan stemmen. Zij kiest voor Harris, die ze omschrijft als „standvastige, begaafde leider” die vecht voor de doelen en rechten waar Swift in gelooft.

In het bericht benoemde ze ook de AI-nepbeelden van haar die Trump afgelopen zomer deelde, waardoor het leek alsof zij haar steun uitsprak voor zijn campagne.Het bleek een mislukte poging om de ‘swifties’ in het Republikeinse kamp te krijgen.

In de post op Instagram gaat Swift niet inhoudelijk in op het debat. Ze verwijst wel naar thema’s die tijdens het debat door Harris zijn geclaimd zoals „het recht van vrouwen om over hun eigen lichaam te beschikken”. Op de foto bij het bericht houdt Swift haar kat Benjamin Button (naar het filmpersonage) vast, ze ondertekent dat met ‘kinderloos kattenvrouwtje’. Daarmee verwijst ze naar uitspraken van J.D. Vance , de running mate van Trump die kinderloze vrouwen op de korrel nam. Presidentskandidaat Harris heeft geen biologische kinderen, wel twee stiefkinderen.

Economische opleving

Wat kan het betekenen dat Swift zich, minder dan twee maanden voor de presidentsverkiezingen, opstelt achter Harris? De aantrekkingskracht van deze superster kan nauwelijks worden overschat. Op dit moment rondt ze de meest lucratieve concertreeks van een artiest ooit af, met alleen al in de VS 52 concerten. In Amsterdam verkocht ze de Johan Cruijff Arena drie keer uit.

Swift wordt zelfs een rol toegedicht in de opleving van de Amerikaanse economie na de pandemie, door de consumptie aan te jagen op de plekken die haar tour aandeed. De tour begon in State Farm Stadium in Glendale, Arizona, een American Footballstadion met een capaciteit van 78.600 mensen.

Hoewel de typische ‘swiftie’ bekend staat als een witte, vrouwelijke millennial uit de voorsteden, bereikt Taylor Swift een groter publiek dan alleen haar hardcore fans, schrijft de zakelijke nieuwssite Business Insider.

Vast staat dat de artiest kiezers kan overhalen zich te registeren om te kunnen stemmen. Nadat zij in 2022 Amerikanen opriep om zich te registeren voor de verkiezingen en een link postte van een website waar ze dat konden doen, noteerde de organisatie binnen een dag 35.000 nieuwe registraties. Hoewel niet exact herleidbaar was welk deel daarvan te danken was aan de oproep van Swift, viel het aandeel 18-jarigen dat zich registreerde op, zei de organisatie tegen radiostation NPR.

Een kleine meerderheid van de Amerikaanse volwassenen is fan van Taylor Swift, bleek in 2023 uit een representatieve peiling van het Amerikaanse bureau Morning Consult. 16 procent van hen ziet zichzelf als „fervente” fan, hoewel niet iedereen zich ‘swiftie’ noemt. Driekwart is wit, en de meeste fans zijn volgens de onderzoekers millennials, grofweg tussen de dertig en veertig jaar oud. Uit de peiling bleek dat 48 procent van de fans man is.

De vraag is welk deel van die fans tóch al Democratisch ‘blauw’ zou stemmen. Hoewel haar fanbase volgens de peiling overwegend Democratisch is, is dat zeker niet het hele verhaal. Van de Biden-stemmers in 2020 bleek 58 procent fan van Swift. Maar ook 45 procent van de Trump-stemmers in 2020 noemde zich fan. Ze bereikt dus niet alleen Democraten.

Nog een relevante uitkomst uit de peiling: 49 procent van de fervente Swift-supporters verdient jaarlijks minder dan 50.000 dollar. Dat is beneden modaal. Deze groep is interessant voor de Democraten. Want mensen met een relatief laag inkomen gaan minder vaak stemmen. Voor Democraten kan de steun van Swift vooral waarde hebben als het daardoor lukt niet-stemmers naar de stembus te lokken.


Lees ook

Rituelen en blinde devotie bij Taylor Swift: de grootste popster van het moment onderstreept haar status in Amsterdam

Taylor Swift in de Johan Cruijff Arena tijdens haar eerste van drie concerten in Amsterdam.

Oprah-effect

De waarde van ‘endorsements’ van beroemdheden bij verkiezingen is al decennia onderwerp van discussie en onderzoek in de VS. De waarde daarvan wordt wel beperkt doordat er nooit een controleonderzoek kan plaatsvinden: verkiezingen vinden één keer plaats. De steunbetuiging van tv-presentator Oprah Winfrey voor Barack Obama in de voorverkiezingen in 2008 is vaak wetenschappelijk onderzocht en wordt geregeld aangehaald als het ‘Oprah-effect’. Winfrey had zich nooit eerder achter een politicus geschaard. Onderzoekers van de Northwestern University in Illinois becijferden dat haar steun Obama wel tot een miljoen stemmen heeft opgeleverd.

Wat Swifts steun in deze verkiezingen extra interessant maakt, is dat ze opgroeide in het overwegend Republikeinse Tennessee, waar ze aanvankelijk naam maakte als countryzangeres. De fans maakte haar in het verleden terughoudend om zich in politieke kwesties uit te spreken. In de Netflix-documentaire Miss Americana (2020) zei Swift haar fans in die staat niet van zich te willen vervreemden.

In 2018 steunde ze de Democraten op Instagram in de race voor een senaatszetel in Tennessee omdat ze kritiek had op het stemgedrag van de Republikeinse kandidaat op het gebied van lhbti-en vrouwenrechten. Haar teksten lieten door de jaren heen steeds duidelijker zien dat haar denkbeelden bij die van de Democraten passen; anti-racistisch, voor het recht op abortus en tegen seksisme. In 2020 stelde ze zich in een interview met tijdschrift Vogue openlijk achter Biden op.

Een woordvoerder van de Trump-campagne serveerde de steunbetuiging van Swift direct af, noteerde The New York Times „Het is alleen maar meer bewijs dat de Democratische Partij de partij voor de rijke elite is geworden.”

M.m.v. Peter van der Ploeg