Taxichauffeur Mostafa Salhane werd gegijzeld door een terrorist en zoekt nu erkenning en veiligheid

Mostafa Salhane (53) registreert alles. Als tijdens een wandeling over het Parijse Île de la Cité een jongen langsrent, kijkt hij op. Als een van de vele aanwezige politiewagens zijn sirenes aanzet, spitst hij zijn oren. Als hij de verslaggever alleen nog maar in de ogen heeft aangekeken, weet hij al dat ze een armband en witte sneakers draagt. „Ik ben altijd in een staat van hyperalertheid”, verklaart Salhane – een brede man met sprekende, bruine ogen. „Ik scan continu mijn omgeving, bekijk alle mensen, probeer in te schatten welke gevaren er zijn.”

Risico-inschatting zit in de Marokkaans-Franse Salhane: hij heeft een zwarte band in karate en werkte jarenlang in de beveiliging. Maar sinds december 2018 staat zijn alertheidsmodus ieder wakker moment aan. In de nacht neemt zijn herdershond Sayko die altijd naast hem slaapt de taak over. „Ik ben ervan doordrongen dat ik zo weer betrokken kan raken bij een terreuraanslag.”


Lees ook
Fransen nemen regels voor lief na aanslagen

Franse soldaten patrouilleren op het Place du Trocadero in Parijs, als onderdeel van het antiterreurplan Vigipirate.

Gegijzeld in eigen taxi

Weer, net als op 11 december 2018. Toen vermoordde Islamitische Staat-sympathisant Chérif Chekatt vijf mensen op een kerstmarkt in Straatsburg, de stad waar Salhane destijds werkte als taxichauffeur en vlakbij woont. Meteen na de aanslag sprong de terrorist bij Salhane op de achterbank, vanwaar hij hem onder schot hield en dwong hem te vervoeren naar het politiebureau, waar hij zijn moordtocht wilde voortzetten.

In het boek 15 minutes pour sauver ma vie (15 minuten om mijn leven te redden) beschrijft Salhane hoe hij de terrorist in het Arabisch naar de mond praat terwijl hij een oplossing zoekt om zichzelf en andere potentiële slachtoffers te redden. Na ruim tien minuten rijden biedt Salhane aan Chekatts wonden te verzorgen – hij was bij de aanslag in zijn schouder en kuit geschoten. Als ze bij de kofferbak staan, weet Salhane achter het stuur te springen en te ontkomen, waarna hij naar de politie rijdt om te vertellen waar de terrorist zich bevindt. Chekatt wordt dankzij Salhane die avond geïdentificeerd; twee dagen later wordt hij gevonden en doodgeschoten.

Vijf jaar later is Salhane op het Parijse Île de la Cité om de rechtszaak tegen vier vermeende handlangers van Chekatt te volgen, die net als andere terrorismezaken plaatsvindt in het zwaarbeveiligde Paleis van Justitie. Deze donderdag wordt de uitspraak verwacht. Als een van de belangrijkste getuigen heeft hij zijn relaas in de rechtbank verteld. „Het delen van mijn verhaal in de rechtszaak en in mijn boek is pijnlijk, maar het is ook een soort van therapie”, zegt Salhane. „Ik voel me erkend in wat er gebeurd is. En die erkenning heb ik nodig om mezelf weer bij elkaar te rapen.”

Want Salhane „verloor alles” door de aanslag. Hij lijdt aan PTSS en depressies, stopte als taxichauffeur en zijn bedrijf in kruiden ging failliet. Vanwege zijn gedaalde inkomen moest zijn familie hun huis met zwembad inruilen voor een kleinere woning. „Ik spendeer mijn dagen nu meestal alleen, vaak in joggingbroek”, zegt Salhane, die er deze dinsdag wel onberispelijk uitziet. „Zo kan ik niet voor altijd leven.”

‘Niet gezien’

Bij zijn zoektocht naar erkenning speelt mee dat Salhane vindt dat zijn daden in 2018 niet op waarde worden geschat door de autoriteiten. Dat begon toen hij na urenlange verhoren in zijn eigen, met bloed besmeurde taxi naar huis werd gestuurd met de boodschap: „We bellen u als we nog wat nodig hebben”. Het verergerde toen hij twee dagen later opnieuw aan felle verhoren werd onderworpen, in dezelfde gang als de moeder van de terrorist. „Ik leek eerder behandeld te worden als verdachte dan als getuige of slachtoffer.”

En het kwam tot een symbolisch dieptepunt toen hij anders dan andere betrokkenen geen légion d’honneur kreeg, de hoogste onderscheiding voor mensen die een buitengewone dienst hebben bewezen aan Frankrijk. Salhane kreeg enkel een bronzen ‘binnenlandse veiligheidsmedaille’. „Dat voelde als een groot onrecht, voor de hele familie. Mijn vrouw zei: gooi dat ding maar weg.” Naar de reden kan Salhane alleen gissen. „Misschien is het makkelijker om te zeggen dat een politieagent in functie een held is, dan een Arabier en moslim – net zoals de terrorist.”


Lees ook
Salah Abdeslam wil vergiffenis, maar ook applaus

Hoofdverdachte Salah Abdeslam, vorige week. „Ik wil voor altijd worden vergeten.”

‘Dreiging niet verdwenen’

Het gaat Salhane niet alleen om hemzelf. Ook wil hij bewustwording creëren om herhaling te voorkomen. Met dezelfde gedachte richtte hij in 2020 slachtoffersvereniging AVA op en geeft hij onder meer voorlichting op scholen. „Terrorismeslachtoffers zijn altijd bang voor herhaling”, zegt Salhane. „Maar ik zie ook dat de dreiging niet is verdwenen. Kijk naar Rusland, een wereldmacht die in zijn hart is geraakt”, zegt hij doelend op de door IS opgeëiste aanslag van nog geen twee weken geleden. Na deze aanslag verhoogde Frankrijk zijn dreigingsniveau voor aanslagen, te zien aan de zwaarbewapende militairen die weer in groten getale patrouilleren in Franse steden – ook tijdens het interview met Salhane komen ze voorbij.

„Ik voel me hier niet meer veilig”, zegt Salhane op een met politiebusjes gevuld plein. Daarom gaat hij sinds de aanslag geregeld naar Marokko, waar hij de eerste tien jaar van zijn leven woonde. „In Frankrijk heb ik continu een gevoel van dégout, van walging. Ik kan niet genieten van aanrakingen, ik kan niet genieten van de smaken van eten. Alleen in Marokko kan ik opladen, daar kan ik weer smaken proeven.” Soms droomt hij erover om te verhuizen naar zijn geboorteland. „Maar mijn hele familie is in Frankrijk. Dit is mijn land.”