Tata Steel schrapt 800 banen, mogelijk ook gedwongen ontslagen

Staalfabriek Tata Steel schrapt 800 banen, bijna tien procent van het totaal, in IJmuiden. Reden daarvoor is volgens het bedrijf de slechte situatie op de Europese staalmarkt. Dat heeft het bedrijf maandagmiddag bekendgemaakt. Het gaat om 500 banen in met name managementfuncties, en 300 inhuurkrachten en vacatures die open stonden. Bij de fabriek werken op dit moment ongeveer 9.000 mensen. Gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten.

Op de Europese staalmarkt bestaat al jarenlang overcapaciteit; er zijn te veel staalfabrieken voor de vraag. De fabriek in IJmuiden draait doorgaans juist relatief goed en rapporteerde kortgeleden nog een winst van 665 miljoen over het gebroken boekjaar 2022-2023.

Toch is volgens het bedrijf de situatie inmiddels verslechterd en een verkleining van het personeelsbestand nodig. De Europese industrie heeft het de afgelopen maanden moeilijk, en het wordt volgens een statement van Tata Steel in toenemende mate belangrijker om een „stevige concurrentiepositie te hebben”. „Zeker wanneer in toenemende mate landen een actievere industriepolitiek voeren, waardoor ook een gelijk speelveld in Europa verstoord wordt.” Een woordvoerder van de fabriek wijst in een toelichting bijvoorbeeld op een recente Duitse maatregel om grote industriebedrijven korting te geven op elektriciteit.

De arbeidsplaatsen die Tata Steel wil schrappen zijn nog niet uitgewerkt in concrete ‘personen’, daar gaat het bedrijf de komende tijd naar kijken. Dan is ook duidelijk of een deel kan worden opgevangen doordat werknemers de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Een groot deel van de werknemers bij Tata Steel is relatief oud.

Stakingen

De Centrale Ondernemingsraad (COR) heeft in een eerste reactie kritisch gereageerd op de aankondiging. De inkrimping zou „onnodig en ongewenst” zijn, aldus de COR. „De COR zal zich samen met de lokale ondernemingsraden gaan buigen over de komende adviesaanvragen en deze zeer kritisch beoordelen.” De COR zegt wel dat het „geen verrassing” is dat de fabriek het nu financieel zwaar heeft.

Er verdwijnen volgens een woordvoerder geen banen bij het team dat werkt aan de duurzaamheidsplannen van de fabriek. In 2030 wil Tata Steel, dat de grootste CO2-uitstoter is van Nederland, deels schoner produceren op basis van waterstof.

De Europese staalmarkt is al jaren een hoofdpijndossier voor staalbedrijven. De marges zijn er vaak erg dun en er moet scherp op de kosten gelet worden. In 2020 dreigde Tata Steel met een nog veel grotere

ronde in IJmuiden. Na stakingen onder leiding van de FNV, die bijna de helft van het Tata-personeel als lid heeft, kwam hier uiteindelijk relatief weinig van terecht.

Nog geen twee weken geleden leek het er sterk op dat Tata Steel ook bij een grote fabriek in Wales een groot aantal ontslagen zou aankondigen. Volgens Britse media stond het Indiase concern op het punt aan te kondigen dat in het kader van de vergroening er ruim 3.000 banen zouden verdwijnen bij de fabriek in Port Talbot. Uiteindelijk kwam die aankondiging er niet. Een woordvoerder van de Nederlandse fabriek benadrukt dat de maatregelen in Nederland hier niks mee te maken hebben, en dat deze ook losstaan van de vergroeningsplannen in IJmuiden.