Tata Steel overweegt verduurzamingsplannen rigoureus aan te passen

Verduurzaming In het kader van verduurzaming denkt Tata Steel na voortaan staal te gaan maken door oud schroot om te smelten. FNV is kritisch over dat scenario, Greenpeace juist niet

De hoogovens van Tata Steel, gezien vanaf de duinen in Wijk aan Zee.
De hoogovens van Tata Steel, gezien vanaf de duinen in Wijk aan Zee. Foto Simon Lenskens

Staalfabriek Tata Steel, de grootste uitstoter van CO2 in Nederland, onderzoekt vergaande aanpassingen van de verduurzamingsplannen. Daarbij ligt ook een compleet andere manier van staal maken op tafel, waarbij het vooral oud schroot zou omsmelten, met minder goede kwaliteit staal als resultaat. Vakbond FNV, waar een groot deel van het Tata-personeel lid van is, heeft kritisch gereageerd op dit scenario.

In 2021 maakte Tata Steel, onderdeel van het gelijknamige Indiase concern, bekend dat het de komende jaren wilde overschakelen op staalproductie met waterstof om ‘groen staal’ te gaan maken. Die aanpak genoot toen de voorkeur boven het afvangen van CO2. Tata Steel werkte de afgelopen twee jaar aan deze ‘waterstofroute’, maar sinds kort liggen er ook weer andere methodes op tafel.

Bij nadere bestudering heeft Tata Steel besloten dat ook een zogenoemde ‘electric arc furnace’ (EAF) nog wordt overwogen. Dit is een installatie die schroot omsmelt tot nieuw staal. Daarbij komt nauwelijks CO2 vrij en is geen waterstof nodig. Groot nadeel is dat de kwaliteit van het gemaakte staal slechter is. Op dit moment staat Tata Steel in de staalwereld juist bekend als kwalitatief hoogwaardige leverancier.

Tata Steel kijkt ook nadrukkelijk naar een combinatie van de twee opties, dus bijvoorbeeld een EAF-installatie in combinatie met een fabrieksonderdeel dat met waterstof nieuw staal maakt.

Volgens bronnen die de situatie binnen het bedrijf kennen heeft de heroverweging een mix van oorzaken. Zo zouden in de oorspronkelijke waterstofroute de installaties ook nog een tijd op aardgas draaien, een energiebron waarvan de leveringszekerheid veel onduidelijker is geworden. Ook bleken de waterstofplannen uiteindelijk erg duur, terwijl de financiële resultaten van het bedrijf de laatste tijd juist onder druk staan. Begin dit jaar maakte het moederbedrijf bekend verlies te draaien.

Verder is een EAF-installatie beter wat betreft circulariteit: je recyclet in feite oud staal. In het participatietraject zijn volgens Tata Steel veel reacties binnengekomen die vroegen om meer circulaire routes.

‘Niet acceptabel’

Vakbond FNV was oorspronkelijk een van de drijvende krachten achter het plan om staal te gaan maken met waterstof. Bestuurder Cihan Lacin reageert dan ook kritisch op de optie waarbij er helemaal geen waterstof meer wordt gebruikt. „Voor ons is dit niet acceptabel.” Volgens Lacin is het de vraag of de klimaatdoelen gehaald worden met deze route. Ook het maken van minder hoogwaardig staal wordt door hem afgewezen, omdat dit volgens de vakbond gepaard zou gaan met verlies van veel werkgelegenheid.

In een eerste reactie zei milieuorganisatie Greenpeace, een van de grootste criticasters van Tata Steel, juist dat het een „goede ontwikkeling” is dat het bedrijf serieus nadenkt over een overstap naar circulair staal. Volgens Greenpeace kan dit betekenen dat de meest vervuilende delen van Tata Steel, de zogenoemde cokesfabrieken, sneller dicht kunnen. Een maand geleden blokkeerde Greenpeace tijdens een grote actie dit deel van het fabrieksterrein.

Lees ook deze reportage over de Greenpeace-actie: Nieuwsgierig kijken de Tata-werknemers in groepjes naar de activisten die hun fabriek betreden

Tata Steel (circa 9.000 werknemers, 7 procent van de Nederlandse CO2-uitstoot) krijgt al jaren veel kritiek vanwege de uitstoot van schadelijke stoffen. Dat was een van de redenen om oorspronkelijk af te zien van het afvangen van CO2: bij die vergroeningsmethode zou de overlast voor de omgeving nog lang blijven bestaan. Wat de gevolgen voor de omgeving zijn van de verschillende opties die nu op tafel liggen, is het bedrijf aan het uitzoeken.