Tata Steel-baas wil niet naar Tweede Kamer komen om uitleg te geven over RIVM-onderzoek, D66 wil hem dwingen

Staalfabriek Eind vorige maand bleek uit onderzoek van het RIVM dat de uitstoot van schadelijke stoffen rond de staalfabriek in 2022 nog steeds hoger lag dan elders in het land. D66 wil de topman nu onderwerpen aan een parlementaire ondervraging.
Hans van den Berg, directievoorzitter van Tata Steel.
Hans van den Berg, directievoorzitter van Tata Steel. Foto Roger Cremers

De topman van Tata Steel Nederland Hans van den Berg is niet van plan om naar de Tweede Kamer te komen om uitleg te geven over de uitstoot van giftige stoffen door het bedrijf. Dat meldt De Telegraaf. Van den Berg wil in plaats daarvan bestuurder Marco Workel sturen. Hij is verantwoordelijk voor het gezondheidsbeleid van het bedrijf. D66 is woedend over de beslissing van de topman en wil hem dwingen alsnog naar de Kamer te komen, bevestigt een partijwoordvoerder aan persbureau ANP.

Eind vorige maand bleek uit onderzoek van het RIVM dat schadelijke stoffen rond de staalfabriek in 2022 nog steeds hoger lagen dan elders in het land, ondanks de maatregelen die het bedrijf heeft genomen om de uitstoot hiervan terug te dringen.

Lees ook: Nieuwe milieunormen voor Tata laten op zich wachten door Europese stroperigheid

Naar aanleiding van de resultaten van het RIVM-onderzoek wilde D66-Kamerlid Kiki Hagen dat Van den Berg uitleg komt geven over het „structureel overtreden van vergunningen, extreme milieu- en gezondheidsschade en het niet waarmaken van beloften aan de omgeving”. Hagen kreeg steun van de voltallige Kamercommissie, waarna de Tata-baas werd uitgenodigd.

Tata heeft nu aan de Tweede Kamer laten weten dat Van den Berg niet komt. Een woordvoerder van de staalfabriek heeft aan De Telegraaf bevestigd dat Marco Workel is aangewezen om naar de Kamer te gaan. Hij is inhoudelijk beter op de hoogte van de situatie is de verklaring.

Hagen wil de topman nu dwingen toch te komen door hem te onderwerpen aan een parlementaire ondervraging, waarbij het verplicht is om op te dagen. Een woordvoerder van D66 heeft aan persbureau ANP laten weten dat de kans „heel groot” is dat die ondervraging er zal komen. Volgens Hagen loopt Van den Berg weg voor zijn verantwoordelijkheid. „Dit is een klap in het gezicht van omwonenden.”