Tandeloze kritiek op het postmodernisme

Recensie Film

Drama ’A matter of trust’ bestaat uit vijf verhalen met personages die worstelen met de moderne tijd. Onduidelijk blijft wat regisseur Olesen hiermee wil overbrengen.

In film heb je goede en slechte verwarring. Goed is het als de verwarring bijdraagt aan de toon of plot van een film – als het past bij nachtmerrieachtige werelden of de mentale onttakeling van een hoofdpersoon. Slecht is het, als het gaat zoals in A matter of trust, waar je je als kijker anderhalf uur afvraagt waar je naar kijkt.

Vijf vrij onsamenhangende verhalen vormen de film. Er is een dunne thematische overlap: alle hoofdpersonages worstelen met de moderne tijd. Een jongen gaat op homoseksuele ontdekkingstocht met zijn hardhandige leraar, nadat een klasgenoot zijn dickpic aan de hele school liet zien. Een gefrustreerde, filosofische vrouw ontvoert haar dochter. Een man probeert anoniem een orgasme te bereiken, maar wordt herhaaldelijk onderbroken door een overijverige Airbnb-verhuurder. Een zwangere vrouw gaat met haar onbetrouwbare vriend naar een begrafenis. En de interessantste: een dokter moet de gezondheid van uitgeprocedeerde Afghaanse asielzoekers beschermen terwijl die per vliegtuig ‘terug naar hun eigen land’ gebracht worden.

Je krijgt de indruk dat Olesen, kunstzinnige statements wil maken. Maar het enige wat de flinterdunne personages en verhaallijnen overbrengen is een grove afkeer van een postmodernistische wereld, waarin zingeving en feitelijkheid zijn verdwenen. Op het moment dat de verhalen boeiend worden – als personages op het punt staan om oplossingen of betekenissen te ontwaren – dan stoppen ze. Het interessantste verhaal, dat over de dokter op de repatriëringsvlucht, blijft daardoor hangen in voorspelbare, morele ambiguïteit („is het wel juist om mensen uit te zetten?”). Het is effectbejag vermomd als analyse.

Het was interessanter geweest als Olesen de durf had om daadwerkelijk stelling te nemen, in plaats van alleen te filosoferen. En er vijf afleveringen van een uur van had gemaakt over de verdorvenheid van het post-modernisme. Daar heeft Netflix vast zin in.

https://www.youtube.com/watch?v=SLzFfCr_vQE