N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Komiek De Amerikaanse televisiepresentator Jimmy Fallon, bekend van The Tonight Show, zou achter de schermen onvoorspelbaar en denigrerend tegen werknemers zijn geweest. Daarvoor heeft hij excuses aangeboden.
Omroep BNN zond in 2014 een programma van Jimmy Fallon uit op de Nederlandse televisie. Foto Justin Lane/EPA
De Amerikaanse talkshowpresentator Jimmy Fallon heeft donderdagavond excuses aangeboden aan personeel van het televisieprogramma The Tonight Show voor de slechte sfeer op de werkvloer. Dat schrijft tijdschrift Rolling Stone, dat eerder die dag onthullingen deed over de „toxische werkomgeving” onder Fallon. „Het is gênant en ik voel me er heel slecht over”, reageerde Fallon volgens twee werknemers in een videovergadering.
Er waren „goede Jimmydagen” en „slechte Jimmydagen”, zeggen anonieme (oud-)werknemers tegen Rolling Stone. Op slechte dagen zou Fallon onberekenbaar, prikkelbaar en denigrerend zijn. „Als Jimmy een slechte bui heeft, is ieders dag naar de klote.” Veel werknemers zouden ter bescherming van hun mentale gezondheid zijn opgestapt.
Jimmy Fallon is al decennialang op de Amerikaanse televisie te zien, onder meer als ster van Late Night en The Tonight Show. De beroemdheid duikt daarnaast graag op in Hollywoodfilms en series als Jurassic World en Band of Brothers. BNN zond The Tonight Show in 2014 ook uit op de Nederlandse televisie.
Drie jaar geleden kwam de Amerikaanse talkshowhost Ellen DeGeneres om soortgelijke redenen in opspraak. Nederland kende met Matthijs van Nieuwkerk ook een zaak van grensoverschrijdend gedrag bij een talkshowredactie.
Ze schrokken zich woensdag allemaal rot, toen ze zagen dat het hoofdpodium van dancefestival Tomorrowland in vlammen opging. De tienduizenden bezoekers die donderdag al in Boom, ten zuiden van Antwerpen, arriveerden – een dag voor het begin van het festival – keken die middag nog met enige zorg uit naar de beslissing van de burgemeester. Zou het driedaagse feest mogen doorgaan? Of zou het provisorische podium worden afgekeurd door de brandweer?
Twee vriendinnen uit Taiwan zien hun lang geleden geplande feestweekend al in rook opgaan. „Ik hoop niet dat we spijt krijgen van onze reis.”
Een jonge Duitse vrouw piept: „Ik ben als de dood voor vuur”, voordat ze de bus in glipt.
Een Mexicaan fantaseert over een vorm van compensatie („gratis bier?”) voor de misgelopen hoofdshow.
Dit is iets wat je maar één keer in je leven meemaakt
Een Amerikaan en een Brit maken zich juist op voor de beste editie ooit – ook een vorm van compensatie: „Alle acts zullen nu alles willen geven om de main stage te doen vergeten.”
Twee studentes uit Hasselt verheugen zich op hun vrijwilligersbaantje, waarmee ze vrij toegang krijgen tot het festival. „We hopen maar dat het doorgaat.”
Het hoofdprodium is de grote trekker van het festival. Twee jaar is er aan gewerkt.
Foto Belga/AFP
Even na zessen ’s komt donderdagavond het verlossende nieuws via een persconferentie: burgemeester Jeroen Baert van Boom ziet geen bezwaar, het terrein is veilig. Een woordvoerder van het festival legt uit dat het nog onduidelijk is hoe het verlies van het kolossale podium – het was tweehonderd meter lang en er is twee jaar aan gewerkt – zal worden opgevangen. Misschien komt er één groot noodpodium, zegt ze, of podia verspreid over verschillende locaties.
De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Er werd gespeculeerd over vuurwerkkanonnen, over led-schermen, over het alomtegenwoordige piepschuim. Wat wel duidelijk is: het hele decor is verbrand. Belgische media zonden de hele dag beelden uit van graafmachines die met hun grijpers het kale staketsel met de dimensies van een kathedraal neerhaalden.
Rolkoffergeratel
Op donderdagmiddag volgen de treinen uit de richting van Antwerpen elkaar steeds sneller op, en het lijkt wel of uit elke trein méér mensen komen. In de smalle onderdoorgang van station Boom naar de Statiestraat dondert het van het rolkoffergeratel. Met een ijzeren logistiek van bussen en meisjes van de verkenners die de menigte in goede banen leiden, worden deze dag zo’n 38.000 mensen naar de camping gebracht.
Ze zijn schoolvoorbeelden van wat sociologen anywheres noemen, mensen die zich overal thuis voelen. Een dag geleden stond de Taiwanese Tai Chia Wen nog in Beekse Bergen bij Awakenings. Vorige week danste Robby Stewart uit Colorado nog op Ibiza. En vorige maand waren Shalev Shoam en Ilay Cohen nog in een club in Kefar Sava bij Tel Aviv, bij een soort voorpret-feest voor Tomorrowlandgangers.
Veel bezoekers zijn vaste festivalgangers en volgen bedreven de noodzakelijkheden: bandje halen, tent opzoeken en wat eten.
Foto Fred Debrock
Ook de mensen die op Tomorrowland werken zijn blij dat het festival doorgaat.
Foto Fred Debrock
In totaal komen er 38.000 mensen naar het festival.
Foto Tom Goyvaerts / Belga / AFP
Ze werken allemaal even bedreven de festivalroutine af: vervoer nemen, toegangsbandje halen, plaatsje veroveren op de camping. Ze hebben de universele benodigdheden in hun tas: zonnebrand, oordoppen, waaier, nekkussen. Als ze zijn gesetteld, gaan ze naar de omliggende plaatsen – Boom, Rumst, Aartselaar, Reet, Kontich – om flessen water te kopen en te eten.
Ze hebben allemaal een ander bedrag neergelegd voor het toegangsbewijs. Elly Warwick en haar vriend Dan uit Wales hebben ieder 400 euro betaald, plus ieder 300 voor de vlucht uit Bristol. Shalev Soam en zijn vrienden hebben pas in april besloten dat ze zouden gaan, en zij moesten 1.000 euro per persoon betalen, inclusief één hotelovernachting in Brussel. Maar niemand klaagt over de prijzen. „Dit is iets wat je maar één keer in je leven meemaakt”, zegt Ilay Cohen.
Diepere betekenis
Tai Chi Wen denkt dat de bijna-ramp de kwaliteit van het festival alleen maar ten goede zal komen. „Het wordt spectaculair”, zegt de Taiwanese. „Deze editie krijgt vanzelf een diepere betekenis”, zegt de Noorse Jannecke Martinessen, met haar half grijze, half roze haren.
Uriel Dimas, die via New York en Amsterdam uit Mexico is gekomen, trekt op donderdagmiddag nog wel een benauwd gezicht. Áls het festival al doorgaat, zegt hij, zal het absoluut minder zijn dan voorgaande edities. „De main stage is dé plek waar het gebeurt. Ook Lara Thijs en Selena Switten uit Hasselt zijn daar erg teleurgesteld over. „Ik ben heel kunstzinnig”, zegt Thijs. „Ik had me juist verheugd op de schoonheid van het hoofdpodium.”
Ook al weten bezoekers niet of het festival doorgaat, ze reizen op donderdag allemaal af naar Boom.
Foto Fred Debrock
Zaterdag is het alternatieve hoofdpodium beslist klaar, maar vrijdag zal het nog improviseren worden, zegt Debby Wilmsen, woordvoerder van Tomorrowland, op de persconferentie. Ze kan donderdagavond nog geen duidelijkheid geven over hoe dat eruit gaat zien. In het slechtste geval kan het betekenen dat de mensen die een kaartje hebben voor de camping, vrijdag het festivalterrein niet op mogen en zich moeten vermaken met de acts op het campingterrein.
Compensatie? Daar zijn we nu echt nog niet mee bezig
Sofie Laermans uit Tienen zit ’s avonds in een frituur in Reet met een vriend. Die is vooral teleurgesteld dat zijn lievelingsact, de Brit Sub Focus, die voor het eerst op het hoofdpodium zou staan, nu genoegen moet nemen met een minder spectaculaire plek. Hij woont in Rumst en slaapt gewoon thuis tot het festival losbarst, zij verblijft op de camping. „Heel erg”, zegt ze als tot haar is doorgedrongen dat ze vrijdag misschien de hele dag tot haar tent is veroordeeld. „Ik ken daar verder niemand. Zonde van het dure kaartje.”
Op de vraag van een Vlaamse journalist over mogelijke schadevergoeding of compensatie zei Tomorrowland-woordvoerder Wilmsen op de VRT: „Daar zijn we nu echt nog niet mee bezig.”
Lees ook
Drugs horen bij festivals als de nacht bij de dag. Waarom eigenlijk?
Hij was gevallen, zijn teamgenoten waren ziek of afgestapt, zijn voornaamste rivaal leek bergop beter dan ooit. Voor Tadej Pogacar leken de zaken de eerste elf etappes van deze Tour de France zich niet bepaald in de juiste richting te bewegen, maar donderdag liet de Sloveen zien dat het allemaal niet uitmaakte. Hij toonde zich simpelweg te goed, te snel, te sterk. In de zware bergrit die finishte bovenop de Hautacam greep Pogacar de macht.
Op de slotklim lanceerde zijn ploegmaat Jhonatan Narváez de wereldkampioen met een ultieme versnelling langs de laatste huizen van het berggehucht Ardoix. De pakweg driehonderd inwoners maken waarschijnlijk het hele jaar weinig mee, nu waren ze getuige van de mogelijk beslissende slag in de Tour.
Roofvogel
Jonas Vingegaard kon héél even in het wiel van Pogacar blijven, maar daarna reed de Sloveen bij hem weg. Het gat was vijftig meter, tien seconden. Zes kilometer verder was het verschil een minuut. Daarna verdween Pogacar letterlijk en figuurlijk uit zicht; de regie toonde een shot van een roofvogel die omhoog zweefde op de warme lucht tussen de Pyreneeëntoppen.
Aan de finish was er van vreugde weinig sprake. Er waren wat knuffels en high fives, maar verder was ook Pogacar vermoeid. Nahijgend zei hij dat hij had uitgekeken naar deze rit, ook al was hij in 2022 op de klim naar de Hautacam losgereden door Vingegaard en diens ploegmaat Wout van Aert. „Vandaag was het andersom”, zei Pogacar tevreden.
Pogacar gaat voorop tijdens een afdaling in de twaalfde etappe. Foto Sarah Meyssonnier / Reuters
De verschillen zijn na donderdag enorm. Pogacar is de nieuwe geletruidrager, daarachter staat Vingegaard op drieëneenhalve minuut. Remco Evenepoel, die andere belangrijke podiumkandidaat, had een slechte dag en staat nog net derde, op 4 minuut 45. Ben Healy, de trotse geletruidrager uit Ierland, blies zichzelf op richting de top van de Col du Soulor en verloor meer dan dertien minuten.
Controle over de koers
Bij de teambus van UAE Team Emirates-XRG – van kopman Pogacar – hadden ze deze zege zien aankomen. „Tadej had deze rit al heel lang aangekruist”, zei ploegmaat Tim Wellens. Hij prees het vermogen van zijn kopman om relaxed met alle verwachtingen, aandacht en druk om te gaan. „Vanochtend voor de etappe zaten we nog als een stel tieners te klieren. Onze ploegleiding moest ons tot stilte manen.”
Zijn kopman had de hele dag de controle over de koers gehad, zei zijn andere teamgenoot Nils Politt. „Dit verbaast me niet meer. Als Tadej zegt dat hij ervoor wil gaan, dan lukt het hem vaak ook.”
Jonas Vingegaard komt als tweede over de finish en verliest 2 minuut 10 op ritwinnaar Pogacar. Foto Mosa’ab Elshamy / AP
Pogacar zei na afloop dat hij tijdens de laatste kilometer nog genoeg energie over had om aan iets anders te denken dan zo snel mogelijk bovenkomen en zijn voorsprong op de rest zo groot mogelijk maken. Hij droeg de zege op aan de 19-jarige Samuele Privitera, een Italiaans wielertalent waarvan donderdagochtend bekend werd dat hij was overleden na een val. „Ik dacht aan hem en aan hoe ongenadig hard deze sport kan zijn”, zei de Sloveen.
Felicitaties
Ploegleider Grischa Niermann van Visma-Lease a Bike deelde bovenop de Hautacam felicitaties uit aan zijn concurrenten. „Pogacar was duidelijk te sterk. Jonas voelde zich goed maar ik denk dat hij op de laatste klim wel een beetje naar de kloten ging”, zei de ploegleider van Visma-Lease a Bike tegen de NOS. Het plan van de Nederlandse ploeg was dat Vingegaard zou aanvallen op de laatste klim, maar daar kreeg de Deen nooit de kans toe.
Is de Tour dan beslist? Bij UAE wilden ze nog niet zover gaan. „De Tour is nog lang, maar het ziet er goed uit”, zei Wellens. Ploegleider Niermann zei met zijn ploeg te zullen blijven strijden. „Maar het is duidelijk dat de sterkste renner nu in de gele trui rijdt.”
Intussen waren beneden in het dal vanuit de gekoelde teambus van UAE lachsalvo’s te horen. „Hij was zo sterk”, klonk er duidelijk hoorbaar, doelend op de prestatie van die Tadej Pogacar zojuist had afgeleverd. „Dit was een perfecte dag.”
Victor Klein (58) wordt regelmatig door vreemden op straat aangesproken. Zeker elke maand, schat de 1,40 meter lange voorzitter van de Belangenvereniging van Kleine Mensen (BVKM). „Hé, kleintje”, roepen mensen. Maar ook: „lilliputter”, „smurf” of „dwerg”. De ene term is wat onschuldiger dan de andere, zegt hij, maar het zijn allemaal kwetsende termen.
Klein, die senior beleidsadviseur Wonen is bij de gemeente Haarlemmermeer, werd twee maanden geleden benoemd tot voorzitter van de BVKM. Normaal een functie op de achtergrond, maar deze week voert hij veel overleg, omdat een actuele kwestie tot veel discussie leidt onder de 350 leden van de 51 jaar oude vereniging, waarvan de meesten niet langer dan 1.50 meter zijn.
Aanleiding: het nieuws dat de Spaanse stervoetballer Lamine Yamal tijdens een besloten feest voor zijn achttiende verjaardag mensen met dwerggroei inhuurde voor een optreden. Volgens een twee jaar oude Spaanse wet zijn shows of recreatieve activiteiten verboden waarbij mensen met een beperking worden gebruikt ‘om spot of hoon uit te lokken, die in strijd is met het respect voor de menselijke waardigheid’.
Bezoekers van het feest, onder wie een aantal beroemdheden, zouden hun telefoon niet hebben mogen gebruiken tijdens de feestelijkheden, maar iemand maakte een filmpje van de aankomst van een groepje kleine mensen, die in colonne over een terrein in Olivella lopen, een stadje 50 kilometer buiten Barcelona. Daily mail zette het filmpje van de ‘party dwarves,’ zoals de Britse krant het noemt, op X.
Niet zozeer de eventuele wetsovertreding leidt tot ophef – het Spaanse OM doet daar nu onderzoek naar – maar het feit dat Yamal kennelijk niet aanvoelde dat het „onacceptabel is om in de 21ste eeuw mensen met dwerggroei te gebruiken voor vermaak op privéfeesten”, zoals Carolina Puente, voorzitter van de Spaanse belangenorganisatie Asociación ADEE zei, „zeker als daar publieke figuren als Yamal bij betrokken zijn”. Puente sprak van een „vernederende en discriminerende daad” en beloofde „actie via juridische en sociale kanalen”.
Mensen tikken op mijn hoofd: hé kleintje, ga terug naar je circus
Die reactie werd op de Catalaanse radiozender RAC1 weer veroordeeld door iemand met dwerggroei die zei dat hij op het feest van Yamal was. Hij snapte alle ophef niet. „We doen deze job omdat we dit willen. Wij kiezen hier zélf voor, niemand dwingt ons ertoe. Als we van onze klant ook maar één signaal van gebrek aan respect ervaren, stopt de show meteen. Maar tot nu toe maakten we dat nog nooit mee.” De man zei dat ADEE zijn werk bemoeilijkt.
Yamal heeft nog niet gereageerd op alle ophef. Wel zei hij woensdag bij een bijeenkomst ter ere van zijn contractverlenging, dat hij „ongevoelig” is voor lof en kritiek die niet van zijn familie of vrienden komt. „Ik werk voor Barcelona, ik speel voor Barcelona, maar als ik niet op het trainingsveld sta, geniet ik van het leven”, zei hij.
Wat dacht u toen u hoorde van de gebeurtenissen op het feest?
„Ik dacht: jammer dat dit nog steeds gebeurt. Op zich is er niets mis mee als kleine mensen entertainen. Zelfs niet, denk ik, als bijvoorbeeld een kleine cabaretier grappen maakt over zijn lengte. Maar als je daarvoor wordt ingehuurd, voelt het anders. Dat kan stereotypering in de hand werken.”
Heeft de ophef ook een positieve kant?
„Ja, want hoewel er steeds meer aandacht is voor stigmatisering van mensen met een handicap, worden kleine mensen vaak over het hoofd gezien – no pun intended. Het is een beetje dubbel, want veel kleine mensen zitten er niet op te wachten dat de schijnwerper op hen gericht wordt, maar ze ervaren wel degelijk vormen van stigmatisering.”
U noemde schelden als voorbeeld, maar gaat het ook verder dan dat?
„Mensen proberen me stiekem te filmen, of vragen of ze met me op de foto mogen. Ze tikken op mijn hoofd: ‘hé, kleintje, ga terug naar je circus’. Eén keer vroeg iemand: ‘Mag ik je wegslingeren?’, verwijzend naar een oude attractie waarbij mensen met dwerggroei door de lucht werden geworpen. Ik heb een zoon en dochter met dezelfde groeistoornis. Als we met z’n drieën over straat lopen blijven mensen staan om ons goed te bekijken. ‘Wat zijn jullie mooie mensen’, zei iemand onlangs. Wat moet ik daarmee? Ik begrijp dat alles wat van het gemiddelde afwijkt de aandacht trekt, maar fijn is het niet.”
Victor Klein: „Op zich is er niets mis mee als kleine mensen entertainen.” Foto Bram Petraeus
Wat zegt u in zo’n geval?
„Dat hangt van mijn stemming af. In een goede bui reageer ik met een kwinkslag: maak gewoon een foto van je vriendin, joh. Maar soms sta ik met een mond vol tanden. Zo trad ik een keer met een paar collega’s op tijdens een bedrijfsfeest van mijn oude werkgever. Mensen van gemiddelde lengte, met wie ik showdance deed. Dat optreden was hen bijgebleven, maar niet zoals ik had gehoopt. Een half jaar later werd ik gebeld. ‘We geven een carnavalsfeest met een act: vader Abraham en de smurfen. Wil je meedoen?’”
Au.
„Ja, dat was pijnlijk. Ik was te verbouwereerd om ad rem te kunnen reageren. Ik heb vriendelijk bedankt.”
Hoe denken leden van uw vereniging over wat er op het feest van Yamal is gebeurd?
„Heel verschillend, wat begrijpelijk is. Sommige leden vinden dat je als klein mens werkzaam mag zijn in de entertainmentindustrie. ‘Ik verdien er mijn brood mee’, zeggen ze. ‘Wie ben jij om te bepalen hoe ik mijn leven leid?’ Ik zeg dan dat ik dat helemaal niet wíl bepalen, maar dat het om bewustwording gaat: hun handelen heeft impact op de behandeling van andere kleine mensen.
„Het heeft met zelfrespect te maken. Als kleine mensen gecast worden op basis van hun professionaliteit, is dat iets om trots op te zijn. Maar als ze gecast worden vanwege hun lengte – en zoiets voel je donders goed aan – dan vind ik dat problematisch. In die zin vind ik acteur Peter Dinklage, bekend van onder meer Game of Thrones, een goed voorbeeld. Hij weigerde op een gegeven moment om rollen te spelen waarin hij werd gecast vanwege zijn lengte. ‘Ik ben een goede acteur die inhoudelijke rollen kan spelen’, zei hij. Daarmee dwong hij veel respect af.”
‘Sommige leden vinden dat je als klein mens werkzaam mag zijn in de entertainmentindustrie’
De kleine man die op het Spaanse radiostation geïnterviewd werd, zei: „We zijn geen kermisapen en zullen nooit onze grenzen overschrijden”.
„Dit is een hele lastige. Ik wil mensen niet het brood uit de mond stoten, maar vind het wel belangrijk dat kleine mensen die in de entertainmentindustrie werken, en hun opdrachtgevers, er bewust van zijn dat dit verhaal twee kanten heeft. Als je een dikke huid hebt, en het daarom normaal vindt dat er om je gelachen wordt vanwege je lengte, dan zal je het nooit als een last ervaren. Maar dat wil nog niet zeggen dat het normaal is, en dat andere kleine mensen daar geen last van hebben, omdat het tot stigmatisering leidt.”
Krijgen kleine mensen minder kansen dan lange mensen, of mensen met een gemiddelde lengte?
„Ja. Soms om praktische redenen: je kan niet het wagenpark aanpassen omdat een klein mens graag buschauffeur wil worden. Maar soms ook vanwege vooroordelen. Klein van lichaam is klein van geest, wordt nog steeds gedacht. Ik kreeg ooit na een tweede sollicitatiegesprek te horen: ‘Sorry, maar we zoeken iemand met de brains van Wim Duisenberg [oud-president van De Nederlandsche Bank] en de looks van Sophia Loren.’ En dan ging het ook nog om een bureaufunctie!”
Yamal heeft 36,6 miljoen volgers op Instagram, vooral jongeren kijken tegen hem op. Ligt copycat-gedrag op de loer?
„Zeker. Als Yamal iets normaal vindt, dan vinden zijn fans dat ook. Bekende mensen zijn rolmodellen, ook in de goede zin. Denk aan Roel van Velzen. Ik ken hem niet, maar weet wel dat de aandacht voor zijn lengte verflauwde naarmate duidelijk werd dat hij een goeie muzikant is. Daarom is het belangrijk te laten zien dat je als klein mens meer bent dan je groeistoornis.”
Bent u voorstander van een Nederlands verbod op het inzetten van kleine mensen voor entertainmentdoeleinden?
„Het kan mensen helpen om op te komen voor hun waardigheid, wat niet zo makkelijk is, al vraag ik me af wanneer en hoe je overtredingen dan gaat bestraffen. Maar goed, alleen al het gesprek erover kan tot meer bewustwording leiden.”